Čemu frka oko Mljeta?

 

“S Mljeta stižu fotografije desantnog broda minopolagača Krka koji je u srijedu, kako nam tvrde otočani, na taj otok dostavio poprilično vojne opreme i osoblja, pa su se mnogi s razlogom upitali ‘Što se zbiva?’.

Na ovom otoku se nalazi radarska postaja, no kako doznajemo od našeg izvora bliskog Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH), ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a doista rijetko vojnim brodovima. Na pitanje što se to doprema na Mljet, dobili smo zanimljiv odgovor:

– Radi se o sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na ‘Kraljevima’ (op.a. raketne topovnjače Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV.), a može ih se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala – pojašnjava naš izvor.

Upit o ovome poslali smo i Ministarstvu obrane, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo”.

Tim kratkim opisom jučerašnjih događaja na otoku Mljetu dobro obaviješteni i renomirani portal Morski.hr podigao je danas veliku prašinu u hrvatskom medijskom prostoru. U izjavi za Dubrovački vjesnik načelnik Mljeta Đivo Market potvrdio je dolazak DBM-a:

RBS-15B ili RBS Mk1 – zastarjela protubrodska raketa ne baš dugog dometa

“Doslovce sam prije jedan sat i ja čuo za dopremu vojne opreme na Mljet. Raspitao sam se kod mještana, potvrdili su mi da je još u srijedu doplovio poseban trajekt. S obzirom da na otoku postoji vojarna u Saplunari, očekujem da su oprema i ljudstvo tamo smješteni”.

Predsjednik RH Zoran Milanović danas je iz Požege pokušao smiriti situaciju:

”To nisu stvari za javnost i sigurno… 800 stanovnika Mljeta, ako ih i ima 800, nisu zbog toga zabrinuti… (…) Nema nikakvog razloga za zabrinutost… Pa vojska je prisutna na Mljetu, to znate… Sve što trebate znati – znate. Sve je mirno, sve je u redu… A o ostalom će vas, ako nisu na spavanju, obavijestiti Ministarstvo obrane. To im je posao, to bi trebali raditi, ne?!”.

Nakon spekulacija – zakašnjelo priopćenje

Spekulacije o dopremanju vojne opreme na Mljet otišle su u neslućene razmjere – čak do toga da se govori o strateškom razmještaju NATO-a zbog ukrajinske krize. Naslovi poput “Što se događa?“, “Priča postaje sve zanimljivija“, “Stigao je vojni brod, a onda se dogodilo ovo” zavladali su hrvatskim medijskim prostorom. Tek nakon toga – iako je Morski.hr još jučer zatražio službeni odgovor – očitovalo se i Ministarstvo obrane.

“Izvještavamo Vas kako je u četvrtak 17. veljače 2022., desantni brod minopolagač Krka upućen je na redovnu aktivnost popune vodom postaje obalnog motrenja Mljet. Sukladno planovima obuke u sklopu navedene aktivnosti  proveden je i obilazak paljbenog položaja na  Mljetu.

Paljbeni položaji mobilnih obalnih lansera nalaze se na više lokacija diljem obale i otoka. Oni se redovito obilaze te se kroz vježbe provjeravaju fizički pristupi do paljbenih položaja. Obilasci se najčešće provode u sklopu aktivnosti popune vodom postaja obalnog motrenja na otocima u cilju racionalizacije troškova.

Sva vojna sredstva, nakon vježbe, vraćena su u matične vojarne. Napominjemo da su na mobilni obalni lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa”,

piše u ovom prilično nepismenom priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane.

Kad hrvatske rakete 3 generacije novije od stvarnih pokrivaju Otrant preko Twittera…

Da je Ministarstvo obrane, umjesto medijski irelevantnih čestitki ministra Banožića, na vrijeme naštancalo barem dvije rečenice – prije svega obavijesti stanovnicima Mljeta o pojačanom kretanju vojske na otoku – nikom ne bi bilo nimalo čudno što to Hrvatska ratna mornarica radi s hrvatskim ratnim brodom na jednom od hrvatskih otoka. Baš kao što više-manje redovito MORH obavještava o redovnim aktivnostima HRZ-ovih MiG-ova, tako je trebao obavijestiti i o ovome, i i izbjeći paniku i velika “geopolitička” objašnjenja dolaska jednog Mobilnog lansera (MOL) realno zastarjelih protubrodskih projektila Saab RBS-15 Mk1B na južni dio Jadrana – kakva su se krenula kovitlati prvo preko medija u Hrvatskoj i regiji, a onda i širom prostranstava društvenih mreža.

 

* Photo: Morski.hr (osim fotografija rakete RBS-15B, autor: Obris.org)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.