Brojno stanje OS RH

 

Svima željnim uvida u iole svježe službene pregledne dokumente sektora obrane RH javno je dostupno tek posljednje Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, s podacima sa samoga kraja 2012. godine. Riječ je tu o dokumentu koji je s 92. sjednice Vlade RH upućen u parlamentarnu proceduru 29. svibnja prošle godine – da bi, o sramote, u Saboru bio usvojen tek početkom studenoga 2013. godine (kada su podaci sadržani u njemu praktično već bili stari godinu dana). Spomenimo tu još i da je ta ista 2013. godina ostala obilježena činjenicom da je riječ o prvoj godini od daleke 2005. – da iz MORH-a u javnost nije pušten ni dokument “Godišnja razmjena informacija o obrambenom planiranju”, kojim su se više ili manje slični podaci onima iz Godišnjeg izvješća, ali u skraćenoj formi, mogli vidjeti sredinom svake tekuće godine.

Iz suše do svježih podataka

Upravo zbog ove suše iole svježih javnih, a službenih podataka za obrambeni sustav RH – posebnoga spomena je vrijedno današnje ažuriranje internetske stranice Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ondje je, u odjeljku naslovljenome “O nama”, danas osvanuo čitav niz svježih numeričkih podataka o stanju kadrova u obrambenom sustavu RH. Kako izgleda, ovo je treća uzastopna verzija spomenutih tablica s kadrovskim podacima, gdje su do sada usporedivi podaci bili objavljeni i 8., te 20. siječnja ove godine. Iz ovog izvora tako saznajemo:

Trenutačno se u OS RH nalazi ukupno 17.408 osoba, od toga 15.531 djelatne vojne osobe i 1.877 državnih službenika i namještenika. Od ukupnog broja djelatnih admirala i generala, na dužnostima u OS RH trenutačno je raspoređeno njih 20“.

Dok je broj raspoređenih djelatnih generala i admirala ostao isti, prošlog su mjeseca ovdje bile zabilježene 183 djelatne vojne osobe manje nego sada, dok je državnih službenika i namještenika bilo proknjiženo 199 više (15.348 djelatne vojne osobe i 2076 DSiN, odnosno, ukupno 17.424 osoba). Uz ove općenite podatke o brojevnom stanju, javnosti su predočena i dva detaljnija kadrovska popisa.

Kao prvo, to je pregled brojevnoga stanja po pojedinim kategorijama osoblja (ukupno 7 kategorija), koje su onda i sumirane. Ovdje treba posebno spomenuti i prvo zasebno pojavljivanje pregleda brojnog stanja osoblja u stavci “vojni specijalisti”. Riječ je o kategoriji osoblja koju se krenulo definirati tijekom prošle godine (novim Zakonom o službi u OS RH) – gdje je ministar obrane Ante Kotromanović još prije kojeg tjedna njihovo ustrojavanje spominjao kao svojevrstan budući događaj, predviđen za ostvarivanje tijekom 2014. godine. Dok se sredinom siječnja spominjalo tek 300 do 400 radnih mjesta u klasi “vojnih specijalista” za čitavu 2014. (koja nisu ni prikazana u spomenutim kadrovskim podacima s internetske stranice OS RH iz siječnja 2014. godine), samo koji tjedan kasnije – današnjom revizijom broja ljudi – Oružane snage RH u toj vrlo specifičnoj skupini vojnog osoblja spominju 537 osoba. Ova nagla inflacija “vojnih specijalista”, od kojih je izgleda većina stigla iz dosadašnjih kategorija dočasnika te državnih namještenika, lako bi mogla biti indikatorom novih te specifičnih kadrovskih problema.

Kao drugo – a što do sada također nije bilo uobičajeno – prikazano je brojevno stanje OS RH po pojedinim ustrojbenim cjelinama (GS OS RH zajedno s pristožernim postrojbama, tri grane OS RH, Zapovjedništvo za potporu, te Hrvatsko vojno učilište – uz dvije kategorije DVO koje se do sada uopće nisu vidjele odvojeno: naime, DVO na službi u međunarodnim organizacijama, te osoblje vojnih predstavništava u inozemstvu). Objavljivanje ovog tipa kadrovskih podataka još je nedavno bilo sve samo ne uobičajena praksa u OS RH. Osim toga, već iz dosad objavljenih podataka u ovoj razdiobi vide se određena kolebanja po brojnosti pojedinih kategorija osoblja, iz mjeseca u mjesec – zato su to pregledi koji u budućnosti obećavaju biti posebno zanimljivim predmetom odvojenih analiza.

Spomenuta internetska stranica Oružanih snaga Republike Hrvatske u posljednje je vrijeme prošla relativno radikalnu promjenu sučelja – prvu u dosta dugo vremena. Stara je stranica tako zamijenjena sasvim novom s prvim danom siječnja 2014. godine. Iako grafički dopadljivo i navodno prilagođeno mobilnim te općenito uređajima s ekranom osjetljivim na dodir, “pločasto” sučelje nove stranice OS RH prilično je nepregledno i teško za ozbiljno korištenje (posebice citiranje sadržaja i spremanje pojedinih njenih dijelova) – tako da je upitno koliko je ova promjena zapravo doprinijela uporabnoj vrijednosti čitave stranice. No, kako bilo da bilo, ovi danas osvježeni podaci o stanju kadrova u OS RH već i sami za sebe čine jednu zanimljivu te korisnu novinu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.