Satniku Lukanu medalja za iznimni pothvat

 

Satnik Ivan Lukan, pilot Eskadrile borbenih aviona, odlukom Predsjednice RH od 25. travnja ove godine, odlikovan je medaljom „Iznimni pothvat“. U Odluci objavljenoj u Narodnim novinama od 12. svibnja, satniku Lukanu medalja se na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića dodjeljuje za „iznimni pothvat u održavanju ustavno-pravnog poretka RH, te zaštite života građana i imovine“. Lukan je 15. ožujka letio na MiG-u 21 iznad Brodsko-posavske županije, kada mu se u jednom trenutku iznenada ugasio motor. No zahvaljujući prisebnosti, satnik Lukan uspio je ponovno upaliti motor i sletjeti u 91. ZB na Plesu.

MORH se na upite novinara oglasio priopćenjem:

„Možemo potvrditi da se dogodio jedan tehnički problem na zrakoplovu tijekom leta nakon čega se zrakoplov vratio u zračnu bazu na Plesu. U ovom trenutku još uvijek se obavljaju svi potrebni tehnički pregledi kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do toga“.

Istoga dana predsjednica RH Grabar Kitarović i načelnik GS Šundov dali su različite izjave o sigurnosti letenja i stanju MiG-ova, gdje je Predsjednica tvrdila da je „izvješće o stanju u HRZ-u zabrinjavajuće“, a načelnik GS OS RH da „situacija nije toliko zabrinjavajuća“.

Bojnik Zvonimir Milatović (prvi s lijeva) i satnik Ivan Lukan (prvi s desna) – dobitnici medalje za iznimni pothvat

Satnik Lukan ujedno je drugi aktivni pilot Eskadrile borbenih aviona koji je odlikovan medaljom “Iznimni pothvat”. Bojnik Zvonimir Milatović, aktualni probni pilot, tu je medalju dobio 2008. godine, nakon što mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana OS RH pokvario motor i otpao dio lijevog krila, tzv. zakrilce, na zrakoplovu MiG-21. U izboru „iskakati“ ili „riskirati“, Milatović je izabrao ovo drugo i uspješno prizemljio zrakoplov na Pleso. U obrazloženju odluke o odlikovanju, koju je 24. studenog 2008. donio tadašnji vrhovni zapovjednik OS RH Stipe Mesić, pisalo je da je Milatović zaslužio medalju za „iskazanu vještinu upravljanja zrakoplovom u iznimno teškim okolnostima čime je izbjegnut pad letjelice te su zaštićeni životi ljudi i imovina.“

Inače, medalju koju su dobili satnik Ivan Lukan i bojnik Zvonimir Milatović ustanovio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u kolovozu 1995., i dodjeljuje se „pripadnicima djelatnog i pričuvnog sastava vojnih i redarstvenih snaga Republike Hrvatske (kopnena vojska, ratno zrakoplovstvo, ratna mornarica; postrojbe MUP-a) za sudjelovanje u određenim vojno-redarstvenim operacijama, te pojedincima za iznimne pothvate“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.