Azimov: “Imamo bolje i jeftinije avione”

 

Jutros je u emisiji „Novi dan“ televizije N1 gostovao ruski veleposlanik u RH Anvar Azimov, poznat po tome da se ne libi jasno kritizirati pojedine hrvatske poteze, ali i hvaliti ili nuditi rusku robu ili usluge. U posljednje se vrijeme, osim na uobičajene teme poput Agrokora ili LNG terminala, često osvrće na hrvatsko određenje prema NATO savezu, kao i na propalu nabavu borbenih aviona.

Tako se i u jutrošnjem intervjuu osvrnuo na hrvatske pokušaje kupovine borbenih aviona. Na pitanje novinara Ivana Skorina što misli o propalom pokušaju nabave F-16 Barak, Azimov je odgovorio:

„Prije svega želim reći da imam vrlo visoko mišljenje o vašim Oružanim snagama i upoznat sam sa stanjem vaših Oružanih snaga. Na nekim područjima, unatoč tome što je Hrvatska članica NATO-a, Rusija surađuje s vašim Ministarstvom obrane. Držimo da vaše Oružane snage trebaju biti snažne i Hrvatska treba dobre avione. Mi u tom pogledu ne sudjelujemo u ovom poslu jer je Hrvatska članica NATO-a. No smatram da Rusija ima puno bolje i dvostruko jeftinije nadzvučne borbene avione i druge vrste zrakoplova, kakve i Hrvatska treba, nego što su američki ili izraelski. Ali mi poštujemo pravila igre. Hrvatska je članica NATO-a i pridržava se njegovih pravila“.

No sasvim je izvjesno da hrvatska Vlada nimalo ne razmišlja o kupovini borbenih aviona od Rusije. Ne samo zbog članstva u NATO-u, nego i zbog aktualnih EU sankcija prema vojnoj robi iz te zemlje. Upravo je zato državni vrh Republike Hrvatske izjavio namjere pribavljanja baš borbenih aviona zapadne tehnologije.

Ruska Federacija nije se javila (a nije bila ni pozvana) na hrvatski RfP iz 2017. godine. Zadnji puta je službenu ponudu dala na hrvatski RfI iz travnja 2008. godine kada je, ako se oslonimo na navode iz časopisa Aviation Week, Rusija Hrvatskoj nudila avione MiG-29(M), odnosno MiG-35. No, kako tada Hrvatska tada nije raspisivala RfP ili išla u ikakve daljnje korake nabave, i ta je ruska ponuda ostala samo u sferi potencijalnog.

Posljednje što se moglo čuti o ruskoj ponudi borbenih aviona bila je izjava tadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića, iz 2012. godine, o ruskoj nemoralnoj ponudi.

„Rusi su nam poslali jednu ‘nemoralnu ponudu’ – do 800 milijuna eura – to piše na papiru o offsetu. Vidjet ćemo što kaže naše gospodarstvo“,

rekao je Kotromanović u intervjuu za portal Obris.org.

Iako Kotromanović nije ulazio u detalje, neslužbeno se moglo čuti da je riječ o ruskoj ponudi MiG-ova 29 iz Mađarske, koji stoje konzervirani u mađarskoj bazi u Kecskemetu nakon mađarske leasing-nabave novih Gripena. Ta je ponuda već duže vrijeme bila na stolu u MORH-u, a za nju se ozbiljno zainteresirao tadašnji ministar gospodarstva Radimir Čačić, nakon svog posjeta Moskvi početkom 2012. godine. Čačića je, naime, manje zanimala eskadrila ruskih MiG-ova, koliko ga je intrigirao veliki offset-program kojeg su Rusi nudili u tom paketu. Koliko je ponuda bila nemoralna, pokazao je i intervju Ante Kotromanovića za Jutarnji list u proljeće iste godine, u kojem potvrđuje rusku ponudu MiG-29, i to za cijenu eskadrile od oko 90 milijuna eura. Na tadašnju opasku novinara Krešimira Žabeca da se, bez obzira na bogatu paletu uzvratnih poslova, tih 90 milijuna mora platiti, Kotromanović je odgovorio:

„Točno, ali mi to možemo razvući na više godina. Nas najviše zanima što će dobiti Hrvatska kroz offset, jer na taj način mislimo jačati naše posrnulo gospodarstvo“.

MORH je u listopadu 2012. od Rusije zatražio i službenu ponudu, ali se potom vrlo brzo predomislio i odbacio je, na što su uslijedile optužbe Rosoboronexporta o tome da je MORH time samo trošio njihovo vrijeme i resurse.

Zanimljivo je pritom da je u to doba, prema tvrdnji tadašnjeg ministra, Hrvatska za nabavu borbenih aviona mogla izdvojiti oko 400 milijuna eura, ali i to da je paralelno s ruskom na stolu bila i izraelska ponuda, ali isključivo za remont i modernizaciju postojećih aviona tipa MiG-21.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.