Anušić na RTL o vojnom roku, OOB-ovima i Rafaleima

 

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić gostovao je u četvrtak na RTL televiziji gdje je, između ostalog, govorio i o modalitetima vojnog roka u Hrvatskoj. Komentirajući trenutnu političku situaciju te druge političke teme, Anušić je upitan što je s vojnim rokom:

„Kao što je rečeno, pripremamo… mi smo rekli da ćemo pripremiti i, na kraju krajeva, najavio je i premijer to. Idemo u par prijedloga, točnije – 3 prijedloga će biti vojnog roka i odsluženja vojnog  roka – kako, na koji način i u vremenskom periodu u kojem će biti. Već idući tjedan ćemo imati gotove prijedloge koje Oružane snage pripremaju već nekih 15-ak dana. Te prijedloge ćemo izložiti premijeru…“

Na pitanje koji je njegov prijedlog što se tiče duljine trajanja, Anušić je odgovorio:

„Pa ja mogu reći, zbog iskustva jer sam bio pripadnik Oružnih snaga 11 godina, ja mislim da je 3 godine najoptimalniji vremenski period da bi netko mogao … (…) 3 mjeseca, ispričavam se. 3 mjeseca će biti sasvim dovoljno da se usvoje i vojne vještine, i da se usvoje određene druge vještine koje čovjek mora naučiti i zbog čega i dolazi na odsluženje vojnoga roka“.

No Anušić neće inzistirati na svom prijedlogu, već će se u konačnici odlučivati između 3 ponuđena modela.

„U svakom slučaju, nije vojni rok nešto što ćemo reć’ ‘OK, nek bude 6 mjeseci’, ‘nek bude 3 mjeseca ili 3 godine’… Stvar je u tome da li imate operativno, infrastrukturno, financijski mogućnosti provesti 3 mjeseca obuke, 6 mjeseci ili mjesec dana. To je vrlo bitno jer kad govorimo o 3 mjeseca govorimo o 17.000 mladih ljudi koji trebaju po generaciji ući u proces vojne obuke“.

Upitan o završetku ophodnih brodova koje gradi Brodosplit, odgovorio je kako su brodovi ugovoreni još 2014., a samo jedan brod, prototip „Omiš“, je isporučen.

„Ova ostala 4 smo u pregovorima. Prvi projekt koji sam otišao pregovarati nakon preuzimanja dužnosti je upravo bio obalni ophodni brodovi. Do sredine ili do kraja ožujka ćemo imati usaglašen aneks ugovora i potpisan ugovor između MORH-a i Brodosplita. I nadam se – 9 mjeseci je na neki način otprilike vremenski rok koji bi trebao trajati dok se ne isporuči ovaj obalni ophodni brod, će trajati isporuka prvog od četvorice. Ići će se jedan po jedan zbog kompleksnosti ugovora, zbog financijskih obaveza i zbog jednostavno iskustava koje smo imali pri realizaciji ovog projekta“.

Upitan je li sve spremno za dolazak Rafalea, Anušić je odgovorio potvrdno i dodao da oni dolaze u travnju:

„I oni će biti ovdje u Hrvatskoj fizički… preletom će doći iz Francuske ovdje, 6 komada. Spremni će bit, naravno, i hangari koji se u ovom trenutku rade, to jest njihov prostor gdje će oni biti sklonjeni i smješteni. I evo, vrlo brzo ćemo imati prvih 6 Rafalea u rukama hrvatskih pilota“,

rekao je Anušić za RTL, nagovijestivši da bi nakon toga, negdje u svibnju, možda mogli biti i parlamentarni izbori.

 

*Autor: Aleksandar Španić, časnički namjesnik u mirovini i dugogodišnji novinar

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.