Reakcije na finske presude oko “afere Patria” za Hrvatsku

 

Tri su bitne instance reagirale danas na navode s kojima se javnost upoznala jučer, po finskome donošenju prvostupanjskih presuda za postupak oko koruptivnih radnji vezanih uz hrvatsku granu tzv. “slučaja Patria”. Kao prvo, na navode o postupanju finskoga pravosuđa se danas očitovalo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) – priopćenjem koje donekle oslikava stavove već iznesene od USKOK-a u listopadu 2013. godine, a koje prenosimo u cijelosti:

Povodom objava u sredstvima javnog priopćavanja o nepravomoćnoj presudi pred finskim sudom, i upita novinara, dopunjujemo ranije objavljena priopćenja od 15. listopada 2013. (Odgovor na napise u tekstovima, http://www.dorh.hr/OdgovorNaNapise ) i 19. siječnja 2012. (Informacije o radu Zajedničkog istražnog tima su tajne, http://www.dorh.hr/DrzavnoOdvjetnistvoRepublikeHrvatskeInformacije ). (17. 2. 2015.)

Podsjetimo, a slijedom ranijih priopćenja, kako su predstavnici Finske (Policijski nacionalni ured za istraživanje i državni tužitelj), Austrije (državni tužitelj) i Hrvatske (Ravnatelj USKOK-a) 10. lipnja 2010. u Zagrebu potpisali trilateralan Ugovor o osnivanju Zajedničkog istražnog tima (ZIT) u predmetu nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske od tvrtke PATRIA iz Finske.

Tijekom poduzimanja radnji u okviru ZIT-a hrvatska je strana usko surađivala s nadležnim tijelima Finske i Austrije te provodila izvide tijekom kojih je pribavljena cjelokupna dokumentacija o odvijanju postupka nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Hrvatske vojske (HV-a), a također su pribavljeni relevantni podaci od Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca kao i drugi potrebni podaci s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica.

Tijekom postupanja hrvatska je strana ispitala sve osobe u Republici Hrvatskoj uključene u predmetni postupak nabave oklopnih vozila, a što je također omogućeno i nadležnim finskim i austrijskim tijelima, slijedom čega su finska nadležna tijela sudjelovala u ispitivanju osoba za čijim ispitivanjem su iskazali interes. Isto tako, hrvatska i finska nadležna tijela su sudjelovala u ispitivanju određenih osoba u Austriji.Cjelokupni materijal pribavljen tijekom izvida u Republici Hrvatskoj (dokumentacija, izjave osoba i drugo) dostavljen je finskim i austrijskim nadležnim tijelima, a također su od istih zaprimljeni rezultati njihovih istraživanja u vidu dokumentacije i iskaza ispitanih osoba.

Iz rezultata tako provedenih postupanja u okviru ZIT-a nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u svezi poslovnog odnosa s finskom tvrtkom PATRIA, niti da bi u provođenju toga postupka na bilo koji način bilo pogodovano navedenoj tvrtki u odnosu na austrijsku tvrtku STEYER.

Odluka o objavi ovog priopćenja donesena je sukladno odredbi čl. 15. st. 1. toč. 3. Zakona o USKOK-u prema kojoj se “na način propisan posebnim zakonom, može izvještavati javnost o tijeku izvida koje provodi Ured, ali samo kad to nalaže interes javnosti”.”

Uz ovu vrlo službenu reakciju na jučerašnju presudu suda finskog okruga Hämeenlinna, a kao drugo, danas ujutro se iz svoje gospodarske posjete Ruskoj Federaciji oglasio i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, posredno prozivan u kontekstu sumnji na korupcijska kaznena djela vezana uz spomenutu kupovinu oklopnih vozila za OS RH. Tom je prilikom Mesić hrvatskim novinarima telefonom iz Moskve izjavio:

Ja ne znam tko je dizao novac  u Patriji, ne znam menadžere i ne znam kome su davali novac. Sve je to moguće, ali to sa Hrvatskom nema veze, odnosno nema veze s Predsjednikom Republike jer je Predsjednik vrhovni zapovjednik i nema veze s nabavom bilo kakve opreme i naoružanja. Za to je zaduženo Ministarstvo obrane. Nema ni jednog razloga da se mene ovdje za bilo što tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati“.

Na to se, kao treće, oglasilo i poduzeće “Đuro Đaković Specijalna vozila d. d.” iz Slavonskoga Broda, koje se u svom priopćenju osvrnulo prvenstveno na spomen “svog čovjeka” Bartola Jerkovića u ovom koruptivnome kontekstu:

Grupa Đuro Đaković ni na koji način nije povezana sa suđenjem koje se odvijalo u Republici Finskoj i koje je rezultiralo nepravomoćnom presudom za obećavanje davanja mita.

Po našim saznanjima u presudi se spominje gospodin Bartol Jerković kao osoba kojoj su osuđeni obećavali davanje mita. Međutim i prema riječima samog finskog tužitelja u ovom slučaju nema nijednog dokaza kako je gospodin Bartol Jerković primio mito. Prema našim saznanjima u Republici Hrvatskoj i Republici Finskoj ne vodi se nikakav kazneni postupak protiv gospodina Jerkovića. Stoga nema nijednog činjeničnog razloga preispitivanja mandata gospodina Jerkovića kao glavnog izvršnog direktora društva Đuro Đaković Specijalna vozila d. d.

Kao što smo već spomenuli, ovim je reakcijama samo potvrđena poprilično zanimljiva situacija po pitanju poslovanja finskog poduzeća Patria na ovim zemljopisnim prostorima. Naime,  u Sloveniji su, baš kao i u Austriji, za “slučaj Patria” pale kaznene presude, dok su po tom pitanju osumnjičene osobe u samoj Finskoj završile na slobodi uslijed nedostatka dokaza. Upravo suprotno tome, za poslovanje poduzeća Patria u Hrvatskoj u Finskoj su pale osuđujuće sudske presude (oslonjene barem dijelom na usporedive presude i austrijskih pravosudnih tijela), dok tu Hrvatska smatra kako nema baš nikakvih osnova za nacionalno sudsko postupanje. Pa ti sad znaj…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.