Afera “kamioni”: Vozila nabavljena u skladu s potrebama postrojbi

 

Zahtjev za nabavu nebojnih motornih vozila plod je više od godinu dana rada i snimanja na terenu u svim rodovima OS RH“, rekao je u četvrtak, 24. listopada, brigadir Darko Pintarić svjedočeći u postupku protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića. Pintarić je u razdoblju 2003./2004. godine radio kao načelnik Odjela za promet u Upravi za logistiku GS OS RH, koji je sudjelovao u izradi Zahtjeva za nabavu vozila i TT zahtjeva. Na temelju višemjesečnog rada na terenu uočene su potrebe borbenih postrojbi, koje su u najvećoj mjeri mogli zadovoljiti terenci i kamioni nosivosti 5 i 10 tona (tj. kamioni s ceradom i tovarnim sandukom, te mogućnošću nadogradnje). Jedna od namjera takvog „screeninga“ bila je i tipizacija, odnosno unifikacija vozila, s obzirom da je u to vrijeme u OS RH bilo nebrojeno mnogo vrsta i tipova vozila (a ni danas nije bitno bolje). Zato i nije ni sumnjiva ni moralno upitna preporuka Odjela za promet za nabavu europskog proizvođača vozila, čime se trebala osigurati dugotrajnost vozila i nesmetana nabava rezervnih dijelova i nakon 20-ak godina. U obzir je uzeta i činjenica da je jedno MAN-ovo vozilo već bilo na testiranju u OS RH, ali ta činjenica nije bila ni na koji način obvezujuća, već tek informativna. To nije imalo nikakvog utjecaja ni na formiranje zahtjeva, rekao je Pintarić, iako dopušta mogućnost da je u Zahtjev inkorporirano neko tehničko rješenje viđeno na MAN-ovom vozilu.

U Zahtjevu za nabavu navedeno je i da se tijekom postupka nabave može pristati na neka manja odstupanja od navedenih taktičko-tehničkih zahtjeva, ali uz pristanak predstavnika OS RH u Povjerenstvu za nabavu. Služba za razvoj, opremanje i nabavu (SROM) prihvatila je sve prijedloge Odjela za promet, osim što je uz svaku grupaciju vozila predložila 2-3 proizvođača vozila (IVECO, Mercedes, Puch i grupaciju PSA). SROM je također mogao zaprimiti i zahtjeve od drugih ustrojstvenih jedinica, sukladno njihovim potrebama, što se i dogodilo kod zaprimanja zahtjeva za nabavu vozila sa sustavom veza.

Allied Command Transformation (ACT), Norfolk, Virginia

Allied Command Transformation (ACT), Norfolk, Virginia

U Zahtjevu je inicijalno zatražena nabava 93 + 61 vozila, s naznakom zvjezdice (“*”) uz broj 61. Na pitanje suca Želja Horvatovića što je označavala zvjezdica, Pintarić je pojasnio da je njome označeno da za 61 vozilo nisu osigurana financijska sredstva, ali da bi – ukoliko se ona osiguraju – bilo potrebno nabaviti još i to 61 vozilo. No zbog nedostatka novaca, tijekom postupka nabave otpala su sva vozila osim onih neophodnih za ispunjavanje partnerskih ciljeva. Koji je točan broj vozila, koje je MORH u konačnici nabavio, Pintarić ne zna, jer je u ljeto 2004. kao prvi hrvatski časnik otišao na dužnost u NATO Zapovjedništvo za transformaciju u Norfolku (SAD). Poznato mu je, međutim, da su prema ugovoru između MORH-a i Eurokamiona nabavljena 3 kamiona nosivosti 10 tona, 12 kamiona nosivosti 5 tona, 3 cisterne za vode i 1 cisterna za gorivo. To odgovara zahtjevu Odjela za promet od 29. prosinca 2003. godine, potvrdio je Pintarić.

Na zagrebačkom Županijskom sudu do kraja studenog treba se pojaviti još 5 svjedoka i još nekoliko vještaka, nakon čega će prvooptuženi Rončević i drugooptuženi Bačić početi iznositi svoju obranu. Konačna presuda u slučaju kamioni može se očekivati tek sljedeće godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.