Afera “kamioni”: zašto je mijenjan zaključak Povjerenstva?

 

Svjedočenjem Duška Sliškovića, bivšeg načelnika Odjela za tehniku i tehnologiju u Ministarstvu obrane, jučer je na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljen postupak u slučaju „kamioni“. Slišković je potvrdio da ostaje kod prvog iskaza, danog 25. veljače 2010. godine, kada je izjavio da je drugooptuženi Ivo Bačić od njega tražio da izradi nacrt ugovora s Eurokamionom na temelju popisa vozila i količina. Na pitanje odvjetnika Krešimira Vilajtovića Slišković je ponovio da mu nije bilo poznato zašto je natječaj poništen, odnosno da mu je tek nešto kasnije voditelj Povjerenstva za nabavu nebojnih motornih vozila Milan Sučić rekao da nema dovoljno novaca.

Pretpostavljam da nije bilo druge nego poništiti natječaj sukladno Zakonu o javnoj nabavi“,

zaključio je Slišković svoje 15-minutno svjedočenje pred sucem Željkom Horvatovićem.

Drugi svjedok, na dvije rate

Je li Povjerenstvo moglo i bolje?

Je li Povjerenstvo moglo i bolje?

Iskazivanje sljedeće svjedokinje, Jasminke Stipić, zapisničarke Povjerenstva, moglo se podijeliti u dva dijela – ono dosadnije, u kojem je USKOK insistirao na pitanjima koja su uvelike slijedila navode iz zapisnika s prvog svjedočenja 2010. godine, te na ono bitno kraće, ali i zanimljivije.

Naime, Stipićeva je, kao savjetnica za nabavu robe u Službi za ugovaranje i nabavu (na čelu koje je bila Ojdana Žužul), sudjelovala u izradi natječajne dokumentacije, kao i u izradi konačnih akata koji su se odnosili na postupak nabave nebojnih motornih vozila. Ujedno, ona je vodila i zapisnike sa sastanaka Povjerenstva. Pri tome, Jasminka Stipić sama nije bila članica Povjerenstva, već su ga činili predstavnici Pravne i Financijske službe MORH-a, predstavnik tehničkog nositelja (a to je SROM – Služba za razvoj, opremanje i modernizaciju), predstavnik korisnika (odnosno OS RH) i predstavnik vojno-obavještajne agencije. Za ovog posljednjeg Stipić je pojasnila da VSOA daje svog predstavnika u povjerenstva za svaki predmet u kojem se pojavljuju klasificirani podaci, a odnose se na predmet nabave.

Kriteriji za izbor automobila ne vrijede i za izbor kamiona za vojsku

Kriteriji za izbor automobila ne vrijede i za izbor kamiona za vojsku

Zbog kompleksnosti nabave, Povjerenstvo je održalo i jedan pripremni sastanak, na kojem je raspravilo koga će pozvati na sudjelovanje u natječaju, kako napraviti podlogu za izradu natječajne dokumentacije, te može li se očekivati pozitivan ishod natječaja s obzirom na navedene tehničke specifikacije. Tada je definiran popis tvrtki kojima će se poslati poziv na natječaj, kao i kriteriji za odabir najboljeg ponuđača: zadovoljavanje tehničkih karakteristika, najniža cijena i mogućnost sudjelovanja domaćih tvrtki u nadogradnji vozila. Prilikom otvaranja pristiglih ponuda, najprije su se čitale cijene (kao što je uobičajeno i u svim drugim slučajevima nabave), koje je potom Jasminka Stipić vlastoručno upisivala u tabelu, nadopunjujući je naknadno i ostalim karakteristikama navedenima u ponudama. Tijekom rada Povjerenstva postavljeno je i pitanje sudjelovanja tvrtke MAN, s obzirom na njen pravni status i sudske postupke koje je vodila protiv Ministarstva obrane. Zaključak Pravne službe bio je, zapamtila je Stipić, da se zbog tih sudskih postupaka MAN ne može isključiti iz natječaja za nabavu vozila, budući se radi o 2 potpuno odvojena slučaja. Na temelju pokazatelja, Povjerenstvo je u konačnici zaključilo da nema dovoljno novaca za traženi broj vozila. Služba za razvoj, opremanje i modernizaciju (SROM) poslala je Službi za ugovaranje i nabavu prijedlog da se provede „pregovarački postupak s tvrtkama u cilju postizanja povoljnijih uvjeta nabave“.

Neočekivane zanimljivosti

Iako se u dosadašnjem tijeku suđenja za kamione činilo kako je rad Povjerenstva prolazio relativno bez problema, Stipićeva je jučer posvjedočila o dilemama pred kojima se našlo Povjerenstvo nakon otvaranja ponuda. Naime, izražene cijene nisu bile posve jasne, pa se postavilo pitanje da li je Povjerenstvo dobro postavilo natječaj i jesu li zahtjevi trebali biti jasnije postavljeni, odnosno jesu li tvrtke jednoznačno izrazile cijene, budući su neke ponude bile bez PDV-a. No, od tvrtki se nije tražilo pojašnjenje njihovih ponuda, budući da Povjerenstvo, kao ni Služba za ugovaranje i nabavu, nemaju direktan kontakt s tvrtkama koje se javljaju na natječaje.

Ojdana Žužul

Jasminka Stipić potvrdila je pred sucem Horvatovićem da je izradila nacrt odluke o osnivanju novog povjerenstva za nabavu nebojnih motornih vozila te, sukladno zaključcima prvog, netom raspuštenog Povjerenstva i prema dokumentu SROM-a, tekst odluke o novom pregovaračkom postupku s više ponuditelja po kategorijama vozila. Njena neposredno nadređena Ojdana Žužul tražila je izmjenu:

Ojdana Žužul mi je rekla da ispravim tekst odluke, i da se ide na izravnu pogodbu s Eurokamionom“,

rekla je Stipić, dodavši:

Upozorila sam je da to nije u skladu sa zaključcima Povjerenstva, a ona mi je rekla da to napišem tako jer se kamioni moraju nabaviti za ispunjenje partnerskih ciljeva.

Na pitanje Krešimira Vilajtovića, odvjetnika prvooptuženog Berislava Rončevića, da li se, u slučaju kada nema dovoljno novaca, raspisuje novi natječaj ili nastavlja postupak nabave po starom natječaju, Jaminka Stipić odgovorila je da se stari natječaj poništava i raspisuje novi, jer se tijekom postupka nabave ne mogu mijenjati pravila postupka, te da Ivo Bačić nije pogriješio donijevši odluku o poništenju natječaja. Na pitanje USKOK-a da li je MORH bio obvezan ići u pregovarački postupak s više ponuditelja, Stipić je odgovorila da Zakon o javnoj nabavi dopušta pregovaranje i s jednim ponuditeljem, ali i s više njih. Također je potvrdila i da Berislav Rončević nije utjecao niti na izbor članova Povjerenstva, niti na to kome će se poslati poziv za sudjelovanje na natječaju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.