Afera “kamioni”: Raboteg – “Ne želim biti žrtveno janje”

 

Na jučerašnjem suđenju u slučaju „kamioni“ svjedočila su dva bivša visoka dužnosnika Ministarstva obrane – nekadašnji državni tajnik Mate Raboteg i nekadašnji pomoćnik ministra za financije Josip Budimir. Ovaj posljednji je jučer došao na svojevrsni „popravni“ kod suca Željka Horvatovića, budući se nije pojavio na prvotno zakazanoj raspravi u ponedjeljak, 28. listopada.

Josip Budimir, bivši pomoćnik za financije

Pozivajući se na raniji iskaz iz 2010. godine, Budimir je kratko posvjedočio da se sjeća sastanka na čijem je kraju tadašnji ministar obrane Berislav Rončević izrazio nezadovoljstvo radom prvog povjerenstva za nabavu nebojnih motornih vozila, prvenstveno zbog toga što je kalendarska godina pri kraju pa bi novac predviđen za vozila mogao ostati neiskorišten. Zato je Rončević sugerirao svom pomoćniku Ivi Bačiću da raspusti povjerenstvo i formira novo, što je Bačić i učinio, imenovavši u njega i samog svjedoka, Josipa Budimira.

Osnovne zadaće tog Povjerenstva bile su: (1) iskorištavanje financijskih sredstava do kraja godine i (2)osiguravanje udjela domaćih isporučitelja u vrijednosti nabave. Obje su ove zadaće, rekao je Budimir, ispunjene. Već nekoliko dana nakon formiranja novog Povjerenstva, Bačić ga je nazvao i rekao da upravo pregovara s ljudima iz tvrtke Eurokamion, te je pitao koliki bi „sconto“ MORH trebao tražiti. Na temelju uvjeta isporuke i plaćanja, Budimir je predložio popust od 3 posto. U taj se postupak Financijska služba MORH-a uključila naknadno, kako bi pomogla u požurivanju zahtjeva koji je, nakon MORH-ovog dogovora s Eurokamionom, Služba za ugovaranje i nabavu poslala Ministarstvu financija – kako bi ono odobrilo avansno plaćanje.

Mate Raboteg, nekad i državni tajnik u MORH-u

Mate Raboteg, nekadašnji državni tajnik u MORH-u, a danas umirovljenik, ponajviše je svjedočio o okolnostima koje su pratile testiranje jednog MAN-ovog vozila u OS RH. Na sastanku koordinacije pilot-projekta nabave terenskih transportnih vozila podneseno je izvješće o ispitivanju vozila MAN, nosivosti 5 tona, prema kojem je, nakon dužeg razdoblja upotrebe u OSRH, zaključeno da to vozilo zadovoljava potrebe OS RH. Koordinacija je razgovarala i o offset programu, uz namjeru da se ispita mogućnost dugoročne suradnje te nabave vozila u dužem vremenskom periodu, uz sudjelovanje i domaćih proizvođača u tom poslu. Zato su na sastanku bili prisutni predstavnici HGK, kao i predstavnici domaćih tvrtki koje su imale mogućnosti takve kamionske proizvodnje, rekao je Raboteg.

Na sastanku s predstavnicima MAN-a dogovoreno je da ta tvrtka preko svog generalnog  zastupnika dostavi ponudu za vozilo koje je bilo na ispitivanju u OS RH (vozilo za vuču topništva), kao i za pilot-projekt nabave 20 kamiona, zajedno s ponudama za offset program. Upravo je MAN-ovu ponudu za offset kao dobar primjer takvog uzvratnog posla kasnije istaknuo general Slaven Zdilar u svojoj prezentaciji offseta kao noviteta u obrambenim nabavama. Između ostalog, kazao je dalje Raboteg, pokazala se i potreba za nabavu vozila koje bi poslužilo kao platforma mobilnom komunikacijskom sustavu koji je MORH namjeravao naručiti od tvornice Ericsson Nikola Tesla, zbog čega je odlučeno pokrenuti probnu nabavu kamiona. No iako je MAN u rujnu 2004. dostavio ponudu za 20 vozila i nespecificiranu ponudu za 100-postotni offset, ova suradnja između MORH-a i MAN-a nikada nije realizirana, osim što je MORH kasnije otkupio testno vozilo MAN 10-225 LEAC, nosivosti 5 tona. Raboteg je u sudnici rekao i kako „pretpostavlja da su svi znali za ovaj sastanak s MAN-om, i njegove zaključke“, iako on osobno nije o tome posebno obavijestio ni ministra ni njegovog pomoćnika.

Na pitanje USKOK-a o odluci od 23. prosinca 2004. godine, kojom je Raboteg imenovan za odgovornu osobu u postupku izravne pogodbe, umirovljeni državni tajnik odgovorio je kako je za nju saznao tek 2008. godine, kada je postalo izvjesno da USKOK vodi predistražne radnje o nabavi kamiona. Tvrdi kako mu ta odluka o imenovanju nikada nije dostavljena, jer da jest – sigurno bi reagirao. Krešimir Vilajtović, odvjetnik prvooptuženog Rončevića, podgrijao je atmosferu prigovorom na ovaj iskaz, jer je iz medijskih izvještaja vrlo vidljivo da je Mate Raboteg u siječnju 2005. na press-konferenciji, zajedno s Bačićem i Budimirom, govorio o nabavi IVECO-vih kamiona.

„S ovom intervencijom ne samo da se sumnja u moj iskaz, već se implicira da sam sudjelovao u postupku nabave! (…) Ne želim biti žrtveno janje, ja sam na toj konferenciji trebao poslužiti kao alibi“,

uzrujao se Raboteg, vadeći iz džepa presliku izvještaja objavljenog u Hrvatskom vojniku, u kojem se ne navodi da je išta rekao o nabavi kamiona. „Nisam ništa rekao jer nisam imao što za reći“, zaključio je Raboteg. Na njegove je riječi reagirao i prvoosumnjičeni Berislav Rončević, tvrdnjom da Raboteg nije bio nikakav alibi, a predano i stručno radio je i na nekim drugim, bitno vrijednijim slučajevima nabave. Nije bilo nikakve potrebe za alibijem jer u vrijeme kada je odluka o Rabotegovom postavljenju napisana, a to je bilo 23. prosinca, ugovor o nabavi IVECO-vih kamiona još nije bio potpisan, rekao je Rončević.

Zanimljivo je i da se pretragom arhive Hrvatskog vojnika može pronaći intervju Mate Rabotega za 32. broj časopisa, iz svibnja 2005. godine. U tom intervjuu Raboteg govori i o nabavi kamiona:

„Opremanje OSRH, tj. kupnja novih vozila marke IVECO, nedavno je izazvalo nesuglasice u MORH-u. Možete li prokomentirati opravdanost i ispravnost te investicije?
Prije svega želim reći da je postupak nabave kamiona bio potpuno u skladu sa zakonom, a svi nesporazumi oko legalnosti postupka bili su potpuno nepotrebni i po mom mišljenju rezultat su nedovoljnog informiranja u trokutu ministar obrane – načelnik GS-a – Ured predsjednika RH, što su svi prepoznali kao nedostatak kojemu se ubuduće treba posvetiti više pozornosti.
Što se tiče opravdanosti investicije, postoje najmanje dva dobra razloga za tu nabavu. U očekivanju poziva za učlanjenje u NATO, RH se obvezala u određenom roku implementirati preuzete partnerske ciljeve, među kojima je i cilj L 2801, koji moramo ispuniti do kraja 2005. On se odnosi na opremanje deklariranih postrojbi prijevoznim taktičko-komunikacijskim sustavima za koje su nam potrebni kamioni koji će služiti kao noseće platforme za kabine veze. Nabava kamiona je, dakle, sastavni dio programa KOPNO o kojem sam već govorio. Nadalje, stanje voznog parka u OS RH je ispod razine održivosti u svim elementima logističkog osiguranja, starosti kamiona, raznolikosti tipova, troškovima održavanja, itd. Stoga je obnova voznog parka, u prvom redu vojnih kamiona, jedan od prioriteta u modernizaciji OS RH i mora se nastaviti i idućih godina“.

Suđenje Rončeviću i Bačiću nastavlja se sljedećeg tjedna, svjedočenjem bivše načelnice Službe za ugovaranje i nabavu Ojdane Žužul.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.