Afera “kamioni”: Lucić – “VSOA nije uočila nepravilnosti u nabavi”

 

Jučerašnji nastavak suđenja Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću za nabavu kamiona 2004. godine obilježilo je svjedočenje tek jednog svjedoka, bivšeg načelnika GS OS RH, danas tek umirovljenog generala Josipa Lucića. Iako se o njegovoj ulozi u cijeloj aferi, te pogotovo o pismu koje je Lucić svojedobno uputio tadašnjem šefu države Stipi Mesiću, do sada puno govorilo i pisalo, njegovo jutrošnje pojavljivanje na Županijskom sudu bilo je gotovo pa nepotrebno. Takav se dojam stječe nakon Lucićevog 45-minutnog davanja iskaza pred sucem Željkom Horvatovićem, od čega je dobar dio vremena otpao na čitanje iskaza danog na prvome suđenju, 22. veljače 2010. godine. Lucić se složio s navodima iz zapisnika, u kojem piše da on, kao tadašnji načelnik GS OS RH, nije imao saznanja o provedbi postupka nabave, jer to „nije bilo u njegovoj domeni“, te da je ondašnji predsjednik RH Stipe Mesić, kao Vrhovni zapovjednik OS RH, od njega tražio izvještaj o nabavi kamiona.

Svjedočeći pred saborskim Istražnim povjerenstvom za kamione, Josipu Luciću predočeno je pismo koje je poslao predsjedniku Mesiću, a u kojem upozorava da HV-u nisu prioritetni kamioni, već terenska vozila, zbog čega će kamioni uglavnom stajati u garažama. Te 2009. godine Lucić je pred Povjerenstvom rekao kako je to pismo bilo „odraz njegovog revolta“, te da se takav scenarij nije obistinio. Odgovarajući na pitanja Krešimira Vilajtovića, odvjetnika prvooptuženog Rončevića, Lucić je danas na Županijskom sudu objašnjavao što su i kako se provode partnerski ciljeve koje je svojedobno Hrvatska preuzela, te da je u okviru ispunjavanja obveza iz tih ciljeva napravljena procjena stanja u OS RH (tada se posebno gledao ustroj i broj pripadnika OS RH, jer se smatralo da su hrvatske oružane snage prevelike). Koliko se bivši načelnik GS-a danas može sjetiti, Hrvatska je preuzela 51 ili 52 partnerska cilja, s jasnom namjerom da do određenih vremenskih rokova uspostavi određene spremnosti i sposobnosti pojedinih postrojbi, a sve to usklađujući promjene s proračunskim sredstvima.

Za razliku od ranije, Lucić je danas izričito rekao kako je nabava kamiona, odnosno nebojnih motornih vozila, bila potrebna, te kako je logično da su ta vozila puštena u sustav funkcioniranja, odnosno u upotrebu u Oružanim snagama. Na Vilajtovićevo pitanje da li je pri ovakvim poslovima nabave involvirana i vojna obavještajna služba, Lucić je odgovorio potvrdno, dodajući kako VSOA, Vojna policija i pravni sustav MORH-a imaju u ovakvim situacijama ulogu kontrolnog mehanizma. „VSOA je, što javno što prikrivno, involvirana u i kroz sve sustave, njihov je zadatak kontrolirati“, pojasnio je Lucić. Pri samom kraju današnjeg ispitivanja, najveću je pozornost privuklo pitanje odvjetnika Vilajtovića da li je Lucić, kao načelnik GS OS RH te 2004. godine, od VSOA-e dobio bilo kakvu obavijest o mogućim nezakonitostima u nabavi kamiona. Lucić je odgovorio: „Ne, koliko me sjećanje služi“. Dodao je još i da je načelnik GS OS RH također nadzirana osoba od strane VSOA-e, koja na dnevnoj bazi izvješćuje Ured Vijeća nacionalne sigurnosti, a preko njega i svoje nadređene, u vidu Predsjednika RH, premijera i predsjednika Sabora. Iako je bilo prostora za još nekoliko pitanja i pojašnjenja, nitko od prisutnih nije iskoristio tu mogućnost, pa sucu Horvatoviću nije bilo druge nego zaključiti raspravu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.