Afera “kamioni” – USKOK traži izmjenu optužnice

 

Nakon prošlotjednog preokreta kojeg je izazvao drugooptuženi Ivo Bačić svojom „dopunom“ obrane, jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu došlo do novih obrata. USKOK je, kao što je i najavljivao prošloga tjedna, pribavio preko MORH-a novu dokumentaciju nekadašnje Vojne sigurnosne agencije (VSA) o nabavi kamiona, odnosno nebojnih motornih vozila, saslušao novog svjedoka (bivšeg načelnika Protuobavještajne službe VSA Damira Stručića), i na koncu zatražio prekid rasprave zbog izmjene činjeničnog stanja, točnije zbog izmjene optužnice. Još uvijek nije potpuno jasno zbog čega su se tužitelji sada odlučili na korak koji se očekivao još od samog početka novog postupka, osim što im se nije svidjelo to što je sudac Željko Horvatović odbio USKOK-ov zahtjev za pozivanjem dva nova svjedoka, Zlatka Kozolića i Ivana Popovića (oba iz VSA).

Osnovni razlog za promjenu optužnice mogao bi biti dopis VSOA-e USKOK-u od 29. studenog 2013. godine, iz kojeg proizlazi da se izvješće analitike i operative nekadašnje VSA razlikuje od izvješća krajnjim korisnicima. Sudac Horvatović odbio je pozvati Kozolića jer je on bio tek „običan operativac“, pa je time bio prenisko u hijerarhiji, dok je za Popovića USKOK od početka znao da je kao član sudjelovao u prvom Povjerenstvu za nabavu kamiona, a nije ga na vrijeme smatrao potrebnim pozvati da svjedoči. Baš kao što je zahtjev USKOK-a za uvođenje 2 nova svjedoka proglasio nevažnim, tako suca Horvatovića nije impresionirala ni dokumentacije VSOA-e koju je MORH brzinski deklasificirao i poslao USKOK-u (u roku od nepunih tjedan dana). Sudac je zaključio da ta dokumentacija (koja se sastoji od 12 različitih dopisa i izvješća VSA sastavljenih u studenom i prosincu 2004., siječnju 2005. godine, te prosincu 2008.) ne donosi ništa što se već nije čulo tijekom dosadašnjeg postupka, te da uglavnom opisuje i konstatira ustroj i način rada Povjerenstva za nabavu nebojnih motornih vozila.

Temeljem prošlotjedne Bačićeve izjave – kako je zbog sumnje na “muljažu” sam tražio da VSA “malo pročačka” nabavu kamiona, jučer je kao svjedok pozvan Damir Stručić, bivši načelnik Protuobavještajne službe VSA. Na samom početku njegovog svjedočenja utvrđeno je da ga s drugooptuženim Bačićem veže kumski odnos, a kasnije je dodao da s njime nikada ni prije ni poslije nije pričao o spornoj nabavi.

Gordan Čačić, ravnatelj VSA

Gordan Čačić, ravnatelj VSA

Stručić je potvrdio da je krajem studenog ili početkom prosinca 2004. bio pozvan u kabinet tadašnjeg ravnatelja VSA Gordana Čačića, te da se pred njima dvojicom vidljivo nervozni Ivo Bačić požalio kako „ima različitih nepravilnosti u nabavi, zbog čega mu je uopće žao da je prihvatio funkciju pomoćnika ministra. Spominjao je da postoje namještaljke i muljaže“, rekao je Stručić, dodavši kako mu je ravnatelj VSA Čačić dao u zadatak da „pogleda što se događa“. Na temelju do tada dostupnih izvješća i dopisa Stručić je 16. prosinca 2004. sastavio izvješće, koje je Čačić potom odnio ministru obrane Berislavu Rončeviću. Negdje oko Božića Čačić je rekao Stručiću kako je ministar odbacio sve njegove sugestije i da „ide dalje“ (s nabavom, op.a.), zbog čega je Čačić odlučio o tome izvijestiti Predsjednika RH (Stipu Mesića, op.a.), kao i ostale krajnje korisnike (predsjednika Vlade i Sabora, načelnika GS OS RH, itd). Mesić je usmeno obaviješten, a iako je Čačić potvrdio da su svi krajnji korisnici izviješteni, Stručić nikada nije vidio taj pisani dokument. Kako nitko od tzv. krajnjih korisnika nije tražio daljnji rad VSA na tom slučaju, taj je posao za Agenciju tu bio završen.

To je i iz razgovora s Mesićem zaključio i sam Čačić, potvrdio je jučerašnji svjedok. „Da je bilo potrebe – mogao sam izvršiti uvid u predmet, ali nije bilo potrebe“, zaključio je Stručić, koji se dalje nije bavio kamionima, jer je već u prvim danima 2005. otišao na 3-mjesečno usavršavanje jezika u Englesku. No svojedobno se u javnosti nagađalo kako je bivši predsjednik Mesić bio bijesan na Čačića zato što ga, navodno, nije izvijestio o nabavi kamiona, već je jedine relevantne informacije dobivao od glavnog inspektora obrane Joze Miličevića. Tom se činjenicom navodno trebao pozabaviti i USKOK, no spriječila ga je tragična nesreća na skijanju u kojoj je Čačić krajem 2008. izgubio život.

Damiru Stručiću predočena su i dva dokumenta iz siječnja 2005., za koja je svjedok rekao da ih fizički nije mogao potpisati, budući je u to vrijeme već bio u Engleskoj, pa pretpostavlja da ih je potpisao njegov zamjenik, Spomenko Eljuga.

Spomenko Eljuga

Spomenko Eljuga

Spomenko Eljuga svjedočio je prošloga tjedna, 26. studenog, kao svjedok obrane. On je 2004. bio član Povjerenstva za nabavu nebojnih motornih vozila ispred Pravne službe MORH-a, koja je dala mišljenje o tome može li MAN sudjelovati na natječaju budući je njegov zastupnik, Auto Hrvatska, tužio MORH zbog višemilijunske štete nanesene tijekom Domovinskog rata. Mišljenje Pravne službe bilo je da Auto Hrvatska može sudjelovati na natječaju, ali da do trenutka sklapanja ugovora (ako do toga dođe) treba regulirati svoje dotadašnje odnose s MORH-om kako ne bi kasnije došlo do nesuglasica. Početkom 2005. Eljuga je prebačen na dužnost u VSA, gdje se ponovno susreo sa slučajem „kamioni“. Prisjetio se da je u kabinet ravnatelja VSA dolazio Radmilo Jasak s još jednom kolegicom iz Inspektorata obrane, te da su tražili dokumentaciju VSA o tijeku postupka nabave kamiona. Pozivajući se na tadašnji Zakon o sigurnosnim službama, čl. 33. koji jasno propisuje tko ima pravo uvida u dokumente VSA, ravnatelj Čačić odbio je inspektorima predočiti papire. U VSA se ionako mislilo da će Inspektorat njima dati neke nove podatke i dokumente, ali nikako obratno.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.