Rončević oslobođen!

 

Na izricanju prvostupanjske presude Berislavu Rončeviću, koje je započelo danas u podne na Županijskome sudu u Zagrebu, sudsko vijeće spomenutog suda, pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića, oslobodilo je optužbi bivšeg ministra obrane. Donedavni drugooptuženi Ivo Bačić nije se pojavio na izricanju presude svom negdašnjem pretpostavljenom.

Prema obrazloženju presude, čije iznošenje upravo traje, može se čuti da sud tijekom ponovljenog postupka nije pronašao izravnih materijalnih dokaza za tvrdnje USKOK-a, jednako kao što Državno odvjetništvo u postupku nije uspjelo dokazati postojanje kriminalne namjere kod optuženika, niti postojanje materijalne štete po RH. Time je njegovo postupanje, prema mišljenju suda, bilo zakonito. Rončević nije bio dužan postupiti drugačije od onoga kako je i postupio, a za što je imao više opravdanih razloga – navodi sudac Horvatović.

Ovo je prvostupanjska presuda u ponovljenome postupku za navodne malverzacije oko pribavljanja vojnih kamiona 2004. godine. Spomenimo i činjenicu da je prije nekoliko dana USKOK sam odustao od daljnjeg progona Rončevićevog negdašnjeg pomoćnika Ive Bačića, a nakon njegova naglog obrata u obrani – što ovu oslobađajuću presudu čini još i većim fijaskom za državne odvjetnike.

Za razliku od prvog suđenja ovoj dvojici bivših dužnosnika MORH-a, koje je završilo osuđujućim presudama (početkom prosinca 2010. godine oni su osuđeni na četiri godine zatvora za Rončevića i dvije za Bačića, te solidarnu naknadu štete utvrđene u iznosu od 10 milijuna kuna), ovom je odlukom – ponovo prvostupanjski – temeljito doveden u pitanje i čitav “slučaj Kamioni”.

Kao što je bilo i za očekivati, USKOK je najavio žalbu na sudsku odluku!

O detaljima događanja uskoro.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.