Afera “kamioni”: Sud odbio Fabera

 

Nakon trotjednog prekida suđenja Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću za nabavu kamiona 2004. godine, postupak je jučer nastavljen, i od sada pa nadalje vodi se prema novim pravilima izmijenjenog Zakona o kaznenom postupku. To znači da se tijekom cijelog suđenja mogu izvoditi novi dokazi i novi svjedoci, što je USKOK iskoristio već jučer. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić predložila je 3 nova svjedoka – Vladimira Fabera, Jasminku Stipić i Ivana Popovića.

Kad je u pitanju bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, USKOK smatra da na temelju njegovog svjedočenja u slučaju Fimi medija ima „štofa“ za pozvat ga kao svjedoka i za „kamione“. Kao što smo već pisali, Faber je na suđenju Ivi Sanaderu izjavio da je bivši premijer na njega vršio pritisak da stornira istragu o nabavi kamiona, pa USKOK smatra da ga treba ispitati o tim okolnostima.

Što se tiče Jasminke Stipić – referentice u Službi za ugovaranje i nabavu – ona je već svjedočila. No razlog za njeno ponovno pojavljivanje pred sudom USKOK vidi u novoj dokumentaciji koju je dobio od MORH-a 24. prosinca ove godine. Radi se o 5 registratora s dokumentima izuzetim iz Tajništva Ministarstva obrane, a među kojima se nalazi i pomoćna tablica na temelju koje je Stipić napravila konačan tablični prikaz ponuda i cijena u prvom postupku nabave nebojnih motornih vozila. USKOK traži da se Stipićeva ponovno pojavi pred Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda i posvjedoči da li je novopronađeni dokument upravo ta pomoćna tablica, te da li je ona priložena zapisniku o radu Povjerenstva iz 2004. godine.

Treći potencijalni svjedok, Ivan Popović, u sporno je vrijeme kao djelatnik Vojno-sigurnosne agencije (VSA) bio član prvog Povjerenstva za nabavu nebojnih motornih vozila. USKOK zanimaju njegovi kontakti vezani za traženje dokumentacije koja se odnosi na kamione, kome se sve obraćao, te je li tu dokumentaciju dobio. Također ih zanimaju i Popovićeva saznanja o pritiscima na neke članove drugog Povjerenstva (Povjerenstva za izravnu pogodbu) da potpišu zapisnik o radu tog tijela, kao i to tko je i zašto korigirao nacrt informacije koju je 27. siječnja 2005. VSA uputila krajnjim korisnicima (predsjedniku države, Sabora, Vlade, načelniku GS OS RH…), te tko se okoristio ovom nabavom. Popovićevo svjedočenje USKOK je zatražio i početkom prosinca, a nakon što je to sudac Željko Horvatović odbio uz obrazloženje da je tužilaštvo i ranije znalo za njegovo postojanje pa nisu smatrali za potrebnim pozvati ga – USKOK je zatražio njegov otklon, što predsjednik Županijskog suda, Ivan Turudić, nije prihvatio.

Odvjetnik prvooptuženog Berislava Rončevića usprotivio se svim prijedlozima USKOK-a, smatrajući da se pozivanjem Vladimira Fabera cijela stvar vraća na stari (prvi) postupak, pozivanjem Jasminke Stipić ignoriraju se navodi iz ukidbenog rješenja Vrhovnog suda (kojim je ukinuta prva presuda Rončeviću i Bačiću), dok je, što se Popovića tiče, nebitno tko se okoristio nego je li i kome napravljena šteta (što je također izrečeno u ukidbenom rješenju Vrhovnog suda). Bačićev odvjetnik Ivo Farčić usprotivio se svjedočenju Vladimira Fabera i Ivana Popovića jer bi oni, prema Farčiću, trebali posvjedočiti o sporednim događajima i nisu relevantni za postupak koji je u tijeku.

Sudsko je vijeće usvojilo dva od tri zahtjeva USKOK-a – odbilo je zahtjev za svjedočenjem bivšeg ravnatelja policije, gotovo ponovivši Vilajtovićeve argumente – a to je da Faberov iskaz nije bitan, budući je MUP podnio kaznenu prijavu za kamione na temelju koje je pokrenut kazneni postupak, pa se ne može govoriti o bilo kakvom zataškavanju. Druga dva prijedloga su prihvaćena, pa će se Jasminka Stipić i Ivan Popović pojaviti na Županijskom sudu u nastavku postupka, zakazanom za 17. siječnja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.