Zeleno svjetlo za EU-misiju u Srednjeafričkoj republici

 

Zemlje članice Europske unije složile su se oko otvaranja nove EU-misije i slanja vojnika na ispomoć UN-ovim mirovnim promatračima u Srednjeafričkoj republici. Na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu, veleposlanici EU-zemalja jednoglasno su podržali ovaj prijedlog, a konačnu, iako zapravo tek formalnu odluku – donijet će ministri vanjskih poslova na sastanku zakazanom za 20. siječnja.

Kao što smo već pisali, pred novim EU-snaga dvije su mogućnosti: (1) zaštita glavnih prometnica iz Srednjeafričke republike prema Kamerunu, ili (2) zaštita civila i dostave humanitarne pomoći na aerodromu u Bangui. EU veleposlanici skloniji su ovoj drugoj opciji, koju srdačno zagovara i Francuska, budući su na aerodromu stacionirani francuski vojnici – kojih je ukupno u Srednjeafričkoj Republici raspoređeno oko 1600.

Veleposlanici smatraju da je zaštita zračne luke, pa čak i uz tamošnje prisustvo oko 100 tisuća izbjeglica, jednostavnija i sigurnija od naoružane ophodnje i punktova na prometnicama prema Kamerunu. Nove EU-snage bit će veličine bojne, dakle, između 700 i 1000 vojnika prikupljenih iz za djelovanje voljnih zemalja-članica EU, a svi detalji o konkretnom sastavu i mandatu buduće misije bit će razrađeni tijekom narednih par tjedana.

Spomenimo još da danas popodne započinje i više ili manje planska evakuacija dijela stranaca koji su zaostali blokirani u Srednjeafričkoj Republici. Za početak će iz te zemlje otići oko 800 državljana Čada, što je tek dio od preko 33 tisuće ondje zarobljenih građana okolnjih zemalja. To je preostatak od ukupno preko 60 tisuća migranata iz susjednih država koji su potražili pomoć u svojim veleposlanstvima u Srednjeafričkoj Republici – ne bi li onda u nekoliko navrata bili prevoženi kući interventnim avionskim letovima, pa i teretnim zrakoplovima pojedinih država.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.