Danas rasprava o slanju EU-snaga u Srednjeafričku republiku

 

Veleposlanici zemalja-članica EU danas će u Bruxellesu ipak raspravljati o mogućnosti slanja zajedničkih EU-vojnih snaga u Srednjeafričku republiku. Inicijalni plan uključuje snage veličine od 700 do 1000 ljudi, koje bi imale status misije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (CSDP). Plan sadrži dvije mogućnosti: (1) slanje jedinica za osiguranje glavnih prometnice koje vode iz Srednjeafričke republike u susjedni Kamerun, ili (2) postavljanje zaštitnih snaga na aerodrom u Bangui, kako bi se tamo stacionirani francuski vojnici oslobodili za obavljanje drugih zadaća. Kako piše EUobserver.com, pozivajući se na diplomatske izvore, moguće je da bi mandat tih novih EU-snaga mogao uključivati i zaštitu tamošnjih civila i međunarodnih humanitarnih djelatnika.

Gotovo je isključeno da bi se u događaje u Srednjeafričkoj republici uključivale EU borbene skupine. Vanjskopolitička služba EU (EEAS) drži da bi za trenutnu situaciju u toj afričkoj zemlji bila puno relevantnija ovakva vojna snaga, koncipirana po modelu „Eufor RD Congo“ – operacije iz 2006. godine, koja je pomagala mirovnim promatračima UN-a, a u kojoj su sudjelovali vojnici zemalja-članica EU pod zapovjedništvom višeg časnika iz EU-vojnog stožera.

Ukoliko bi ovaj prijedlog danas dobio zeleno svjetlo, već bi se za 20. siječnja zakazao sastanak ministara vanjskih poslova zemalja-članica EU, kako bi odobrili detalje operativnog plana, a nakon toga i krenuli u mobilizaciju vojnika iz svojih zemalja.

Od solo-akcije do EU-operacije

Prijedlog o slanju EU-snaga u Srednjeafričku republiku uslijedio je nakon francuskog poziva na solidarnost Europske unije prema toj zemlji. EU čelnici, okupljeni na summitu u prosincu prošle godine, obećali su produbljivanje obrambene suradnje, ali je istodobno njemačka kancelarka Angela Merkel odbila zahtjev svog francuskog kolege Francoisa Hollandea za uspostavljanje zajedničkog fonda EU za pomoć u financiranju jednostranih intervencija zemalja-članica EU. No kako bi barem malo ublažila francusko poniženje, Poljska je potom obećala poslati pregršt vojnika u Srednjeafričku republiku, ne bi li dotadašnja francuska solo-misija dobila status „EU operacije“, čime bi ispunila uvjete za ograničenu financijsku potporu EU. U pomoć Francuzima priskočile su i Belgija, Njemačka, Španjolska te Velika Britanija obećavši pomoć u opremi, prije svega u transportnim avionima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.