Konačno pokrenuta EU-operacija u Srednjeafričkoj republici

 

S prvim danom travnja konačno je pokrenuta vojna operacija EU u Srednjeafričkoj republici, pod nazivom “EUFOR RCA”. Temeljem Rezolucije 2134 (2014) Vijeća sigurnosti UN-a, EUFOR RCA pružit će privremenu podršku u postizanju sigurnog okruženja na području Banguija, glavnoga grada te države, s ciljem kasnije predaje tog dijela u ruke UN-ovim mirovnim promatračima ili afričkim partnerima. EU-snage doprinijeti će međunarodnim naporima u zaštiti najugroženijih dijelova stanovništva i stvaranju uvjeta za dostavljanje humanitarne pomoći. Kako je već i ranije odlučeno, EUFOR RCA djelovat će na području Banguija i tamošnje zračne luke.

U novoj EU-operaciji sudjelovat će do 1000 vojnika, na čelu s francuskim general-bojnikom Philippeom Pontièsom kao zapovjednikom cijele operacije. Kao što se već čulo, Operativno zapovjedništvo smješteno je u Larissi, u Grčkoj, dok će Zapovjedništvo snaga, kao i same snage, biti smještene u Banguiju.  Objedinjeni troškovi operacije procijenjeni su na 25,9 milijuna eura za pripremnu fazu i za mandat u trajanju do 6 mjeseci, započeto od trenutka dostizanja pune operativne sposobnosti. Snage EUFOR-a bit će raspoređene odmah.

 

 

Pokretanjem ove nove vojne operacije EU je konačno uslišila mnogobrojne francuske molbe za djelovanjem u Srednjeafričkoj republici. No operacija je već i prije samog starta bila u problemima – iako su mnoge europske države obećale pomoći pri financiranju, logistici i kadrovskoj osposobljenosti, to se baš i nije dogodilo. Zato je i pokretanje operacije, prvotno zamišljeno za 17. ožujka, odgođeno, što je u službenoj Francuskoj izazvalo puno ljutnje, piše EurActiv. Umjesto da startaju operaciju, ministri vanjskih poslova EU sredinom ožujka samo su zajednički izjavili „da je potrebno ubrzati rad na pripremi CSDP-EUFOR CAR-operacije, kako bi se operacija mogla brzo pokrenuti u skladu s obvezama koje je preuzela Europska unija“.

No pokretanje same operacije treba opet zahvaliti „velikim“ zemljama-članicama EU, koje su u samom početku odbile podržati Francusku u njenim nastojanjima da nagovori EU na takvu vrstu akcije u Srednjeafričkoj republici, da bi na kraju Velika Britanija, Njemačka i Italija ipak odlučile sudjelovati. Zauzvrat, Francuska je dala dodatni doprinos u raznim sredstvima, a prije svega u ljudstvu, kojeg u Srednjeafričkoj republici već ima oko 2 000, i još 6 000 vojnika pod afričkim vodstvom Međunarodne misije podrške za Srednjeafričku republiku (MISCA). Nasuprot tome, sastav EUFOR RCA još uvijek nije poznat, iako su mnoge zemlje najavile svoj doprinos s barem nekoliko vojnika. Za razliku od njih, Njemačka je već izjavila da ona na taj način ne misli sudjelovati, odnosno da put Afrike neće poslati niti jednog pripadnika svojih oružanih snaga. Prisjetimo li se prošlogodišnjih porođajnih muka obučne EU-misije u Maliju, primijetit će se dosta sličnosti u pokretanju i vođenju same misije, odnosno operacije.

Odluka o pokretanju operacije EUFOR RCA poklopila se, sigurno ne slučajno, s održavanjem summita EU-Afrika u Bruxellesu, 02. i 03. travnja. Tako je, sasvim prigodno, i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso najavio da će EU velikodušno investirati u mirovne operacije u Africi:

„Drago mi je što vas mogu danas informirati da ćemo tijekom naredne 3 godine investirati dodatnih 800 milijuna eura za izgradnju afričkih mirovnih potencijala. To je konkretan primjer posla kojeg radimo kako bi promovirali ciljeve koje dijelimo s UN-om u Africi.“

Na summitu sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je apelirao za slanje još vojnika za Srednjeafričku republiku. On je samo koji dan ranije preporučio Vijeću sigurnosti UN-a transformiranje afričke misije MISCA (Mission internationale de soutien à la Centrafrique sous conduite africaine) u UN-ovu operaciju očuvanja mira. No kako će za to trebati poprilično vremena, Ban Ki-moon traži da se kriza u Srednjeafričkoj republici rješava s dodatnim slanjem vojnika u tu zemlju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.