Zbog Libije EEAS odustala od britanskih zaštitara

Catherine Ashton, visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost, i ranije je optuživana za protežiranje Britanaca u EEAS

Nakon par mjeseci dugog skandala, Europska vanjskoposlovna služba (EEAS) ipak je popustila i otkazala 10 milijuna eura vrijedan ugovor s britanskom zaštitarskom tvrtkom G4S o osiguranju svojih Delegacija u Bengaziju i Tripoliju. Kako smo već pisali, G4S u trenutku potpisivanja ugovora s predstavnicima EEAS-a nije imala dozvolu za rad u Libiji, a  nova libijska vlast – Nacionalno prijelazno vijeće – poručila je briselskoj administraciji da je „Libija sad nova, samostalna država“, te da nemaju namjeru izdati radnu dozvolu uz pritisak već potpisanog ugovora. U takvom ozračju neugodne diplomatske svađe EEAS je i otkazala ugovor, jer su predstavnici Nacionalnog prijelaznog vijeća zaista odbili izdati dozvoli za rad tvrtki G4S. U izjavi koju je NPV objavilo u subotu, 26. svibnja, piše da „ova tvrtka (G4S), njene jedinice i uz nju vezane ili s njom udružene tvrtke ni na koji način neće dobiti dozvolu za djelovanje na libijskom teritoriju, a njihovom se osoblju neće izdati viza za dolazak na rad u Libiju“. Osim izmjene teških riječi, skandal je dodatno dobio na težini zbog sumnji da su upravo britanski službenici zaposleni u Europskoj vanjskoposlovnoj službi (kojoj je na čelu opet Britanka Catherine Ashton) omogućili povlašteni postupak britanskom G4S. EUobserver.com neslužbeno saznaje da cijeli slučaj istražuje europski antikorupcijski ured OLAF.

Umjesto G4S, osiguranje EU-delegacija u Bengaziju i Tripoliju od 01. lipnja preuzet će drugoplasirana tvrtka na natječaju, mađarska zaštitarska tvrtka Argus, koja je već ranije radila za EEAS u Libiji, i ima relevantnu dozvolu za rad, izdanu od strane novih libijskih vlasti.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.