EEAS ponovno kontra propisa EU o javnim nabavama

 

Vanjskoposlovna služba Europske unije (EEAS) proteklih je dana barem jedan problem skinula s vrata. Nakon preispitivanja dodjele ugovora za zaštitarski posao u Gazi/Zapadnoj obali, potvrdila je da je britanski Page Protective Services (PPS) dobio taj posao u razdoblju od naredne 4 godine. Unatoč brojnim pritužbama na rad PPS-ovih zaštitara, o čemu smo pisali na portalu Obris.org, oni će voditi brigu o sigurnosti diplomatskog osoblja EU, stacioniranog u Jeruzalemu.

Zaštita 16 diplomata EU i još 50-ak službenika na Zapadnoj obali smatra se poslom niskog rizika, dok su njihovi povremeni izleti u Gazu razmjerno opasni, i to jednako zbog napada radikalnih islamističkih grupa kao i zbog izraelskih napada na ciljeve u pojasu Gaze. No ni ti povremeni rizici svejedno ne opravdavaju dvostruko poskupljenje vrijednosti čitavog tog posla. Naime, kako piše EUobserver, u originalnom natječaju objavljenom u srpnju 2012. godine, 4-godišnji ugovor za štićenje EU-dužnosnika u Gazi/Zapadnoj obali bio je procijenjen na između 6 i 8 milijuna eura vrijednosti. Međutim, u dnevnom elektroničkom oglasniku javnih nabava Europske unije od 27. travnja ove godine piše da će PPS-u za taj posao biti plaćeno 13.360.800 eura plus PDV.

Osim te neugodne činjenice porasta cijene, nije jasno niti zašto je EEAS uopće potvrdio ugovor s PPS-om – u vrijeme dok OLAF, ili tzv. Europski USKOK, još uvijek vodi istragu protiv PPS-ovog poslovanja u Gazi/Zapadnoj obali u razdoblju od 2005. do 2010. godine. Tijekom ispunjavanja tog prvog ugovora s EEAS-om, PPS se sumnjičilo za utaju novaca koji im je Bruxelles dostavljao kako bi PPS svojim zaštitarima plaćao socijalne doprinose. Sukladno članku 106. Unijinih pravila o javnim natječajima, PPS zbog toga ne samo da ne bi smio dobivati javne natječaje, nego se na njih uopće ne bi smio niti javljati. Pa ipak, bruxelleske vanjskoposlovnjake ta odredba očito nije previše dirnula čim su, unatoč tekućim istragama, PPS-u potvrdili ugovor za zaštitarske poslove u Gazi/Zapadnoj obali.

Iz EEAS-a su priopćili tek da – trenutno nisu u mogućnosti komentirati ugovor s PPS-om. Novi je skandal, čini se, ponovno na vidiku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.