EU sankcije – malo gore pa malo dolje

U svibnju 2011. otvoren je ured EU u pobunjeničkom Bengaziju

 

Pozivajući se na UN-ovu odluku od 16. rujna, prema kojoj se iz humanitarnih razloga ukida dio sankcija koji se odnosi na libijske državne tvrtke, Europska unija danas je odlučila djelomično ublažiti sankcije prema Libiji. Točnije,EU je deblokirala pojedine račune pojedinih libijskih banaka, Uprave za investicije, kao i naftnih kompanija, a avionima libijskog nacionalnog zračnog prijevoznika ponovno je dozvoljeno slijetanje na europske aerodrome. Međutim, većina sredstava kojima raspolaže jedna od najvećih banaka, Banka Libije, te Libijska uprava za investicije, a računa se da se radi o oko 150 milijardi eura, i dalje je pod embargom.

Za Libijce će možda najbolja novost biti ta da je EU djelomično ukinula zabranu izvoza oružja u Libiju, što će objeručke dočekati pobunjenici koji su posljednjih dana kukali kako im ponestaje municije, zbog čega je upitan nastavak borbi za Gadafijev rodni Sirt.

Dok se tako Libija opet našla u europskoj milosti, Sirija nije te sreće. Europska unija danas je zabranila sva ulaganja u sirijsku naftnu industriju, ne bi li povećala pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al Assada da prestane s nasiljem prema prosvjednicima. “Ova je zabrana ulaganja“, protumačila je povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton, “namijenjena jačanju odluke EU, donesene početkom rujna, o zabrani uvoza sirove nafte iz Sirije“.

Osim toga, EU je danas zabranila i dostavu gotovine sirijskoj središnjoj banci, kao i izdavanje viza osobama povezanima s režimom predsjednika Assada. Na crnu listu zamrznute imovine EU je dodala nova dva pojedinca i 6 kompanija. Sve ove sankcije na snazi su od subote, 24. rujna, a primjenjivat će se i u Švicarskoj, koja ih je danas uvela po hitnom postupku.

 

 

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.