U Švedskoj završila “Aurora 17”

 

U petak, 29. rujna, u Švedskoj je završila velika vojna vježba “Aurora 17”, najveće takvo švedsko vojno-sigurnosno događanje u zadnjih 23 godine, od kraja Hladnoga rata. Ova je aktivnost trajala od 11. do 29. rujna 2017. godine – čime se poklopila s vježbom Zapad-2017 u organizaciji Ruske Federacije i Bjelorusije – a obuhvatila je barem 21.500 ljudi. Od toga je oko 19.000 ljudi bilo iz šireg sastava Oružanih snaga (njih četvrtina iz okvira ugovorne “Domobranske” pričuve) i oko 40 različitih sigurnosnih agencija Švedske, oko 1.300 je pripadnika Oružanih snaga SAD, dok je preostatak sudionika došao iz Danske, Estonije, Finske, Francuske, Norveške, Latvije i Litve. Što se korištene tehnike tiče, raspon je tu bio vrlo širok – od oklopnih borbenih vozila i tenkova, većeg broja plovila (posebno istaknuti američki USS Oscar Austin (DDG-79), te švedske HMS Nyköping (K34) i HMS Carlskrona (P04) kao švedsko-finski zapovjedni brod), do brojnih zrakoplova (C-130 Hercules, C-17 Globemaster, P-8A Poseidon, JAS 39 Gripen, itd.), te raznih raketnih sustava.

Švedi, Francuzi i Amerikanci zajedno u redu za hranu, nedaleko Göteborga

Treba napomenuti kako ovo događanje nije bilo još jedna od brojnih NATO aktivnosti na Baltiku, već se radilo o nacionalnoj vježbi Kraljevine Švedske u koju su partneri pozvani samo da bi se ojačalo scenarij i provedbu vježbovnih događanja. Službeno gledano, ova je aktivnost imala nekoliko deklariranih ciljeva: (1) jačanje domaćih obrambenih sposobnosti Oružanih snaga, (2) jačanje suradnje raznih aktera sigurnosnog sustava Švedske u okruženju obilježenog novim prijetnjama, (3) jačanje suradnje s potencijalnim partnerima iz inozemstva, u okviru Europske unije i NATO saveza.

Švedska i partneri

Inženjerija na poslu, Örsundsbro između Enköpinga i Uppsale, 23. rujna 2017.

Naime, iako neutralna država, Švedska je od 1994. godine članica NATO programa Partnerstvo za mir, a posljednjih se godina u svjetlu eskaliranja krize u odnosima s Ruskom Federacijom krenula obrambeno približavati svojim EU i NATO partnerima. Među ostalim je tako, temeljem memoranduma o razumijevanju potpisanog 4. rujna 2014. godine s NATO savezom po pitanju podrške zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS), 25. svibnja 2016. godine Švedska ratificirala i Host Country Agreement s NATO savezom. Radi se o sporazumu koji NATO snagama dozvoljava skladištenje opreme u Švedskoj (prepozicioniranje), tranzit preko nacionalnog teritorija u vrijeme krize ili ratnog sukoba, kao i višu razinu koordinacije u vježbovnim aktivnostima – što je u praksi bilo demonstrirano tijekom posljednjih tjedana. Ovakvo strateško zbližavanje nije promaklo očima iz Moskve (glavnome uzroku aktualnog švedskog naoružavanja), što je kontekst u kojeg su se uklopile i izjave Vladimira Putina iz lipnja ove godine, o tome kako bi članstvo Švedske u NATO savezu napravilo ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima te zemlje s Ruskom Federacijom.

Borbeni zrakoplovi JAS 39 Gripen djelovali su iz baze Såtenäs

Uz to, nacionalna vježba “Aurora 17” predstavljena je kao važan korak u praktičnoj primjeni odluka iz aktualnog švedskog petogodišnjeg dokumenta o obrambenoj politici za razdoblje 2016-2020, koji je naložio provjeru vojnih sposobnosti vježbama, kao i jačanje suradnje unutar nacionalnog sigurnosnog sektora. To je dio razvojnih napora koje se u švedskom obrambenom sustavu vidi već neko vrijeme – od najave ponovnog uvođenja modernih oblika ročnog služenja vojne obveze, do velikog rasta proračunskih izdvajanja za obranu. Ujedno, riječ je o početku učestalijeg vježbanja švedskih obrambenih i sigurnosnih snaga, kao i novih namjenskih nabava opreme, kojima je ukupan cilj osposobljavanje sustava za izvođenje opće mobilizacije u slučaju potrebe. Uz to, planira se i uvježbavanje davanja i primanja vojne pomoći – snaga iz partnerskih država, koje se mora biti u stanju primiti i zbrinuti tijekom mogućih zajedničkih djelovanja, sve to temeljem sustava odvojenih bilateralnih sporazuma. U tom je svjetlu bitna i izjava Petera Hultqvista, švedskog ministra obrane: “Veliku vrijednost polažemo u međunarodnu suradnju, koja gradi sigurnosne odnose u našem dijelu Europe. Željno iščekujem priliku da i osobno posjetim vježbu u četiri navrata, i na svim lokacijama“.

Gdje, tko i što ?

CH-47 Chinook na nišanu protuzračnog sustava Robot 70, 19. rujna 2017. godine

Pri tome, vježba “Aurora 17” odvijala se na kopnu, moru i u zraku – prvenstveno na prostorima južne Švedske, koncentrirano u regijama oko gradova Stockholma i Göteborga, te na otoku Gotland. Budući se radi o vojnoj aktivnosti koja obuhvaća više od 13.000 ljudi, Švedska je na svoju vježbu pozvala i međunarodne promatrače u skladu s 4. poglavljem Bečkog dokumenta OESS – istog onog dokumenta koji je bio točkom prijepora u slučaju promatranja nedavne velike rusko-bjeloruske vojne vježbe Zapad-2017. 

Francuski protuzračni sustav Eurosam SAMP/T s projektilima Aster 30 Block 1, 12. rujna 2017. godine

Scenarij aktivnosti obuhvaćao je uvježbavanje nacionalnog odgovora u slučaju iznenadnog konvencionalnog napada na Švedsku – dakle, operacije obalne obrane, združena mornarička i zrakoplovna djelovanja, te raznolike kopnene operacije do brigadne razine. Dok se čulo kako su Francuzi svoju tehniku (među ostalim i protuzračne raketne sustave Eurosam SAMP/T) do Švedske pretežito poslali vlakom, snage SAD su svoja vozila iz Njemačke prebacivale morem. Te, ali i druge snage međunarodnih partnera u Švedskoj su iskorištene za već spomenuto uvježbavanje kombiniranih djelovanja i ugošćavanja, ali i u svrhu simuliranja borbeno nepoznatih stranih (agresorskih) snaga.

MIM-104 Patriot na vježbi, 13. rujna 2017. godine

Tako se u slučaju snaga iz Sjedinjenih Američkih Država moglo čuti o privremenom rasporedu bitnice protuzračnog raketnog sustava MIM-104 Patriot – kojim se operativno odgovaralo na prijetnju ruskih sustava 9K720 Iskander-M (NATO oznaka SS-26 Stone), čija su ispaljivanja bila prominentni dio rusko-bjeloruske vježbe Zapad-2017. S druge strane, američki borbeni helikopteri AH-64 Apache na Gotlandu su glumili napadače protiv koji su svoja djelovanja uvježbavale lokalne postrojbe protuzračne obrane. Ljudstvo i opremu se do lokacija na otoku Gotland prevozilo kopnom, morem i zrakom, a ondje se simuliralo i masovne zračne napade te vježbalo protuzračnu obranu (oko grada Visbya), kao i saniranje posljedica takvih velikih napada. 

Korveta HMS Nyköping (K34) sudjelovala je u zaštiti transporta i protupodmorničkoj borbi

S druge strane, djelovanje Švedsko-finske mornaričke namjenske skupine (Swedish-Finnish Naval Task Group – SFNTG) u vježbi “Aurora 17” direktno se nadovezalo na desetodnevnu bilateralnu vježbu “Northern Coasts” (NOCO-17)- međunarodnu aktivnost njemačke ratne mornarice za EU i NATO partnere, čijih je 16 sudionica ove godine predvodila Švedska. Scenarij vježbe NOCO-17, koji je bio više fokusiran na rješavanje kriznih situacija, od 21. rujna je zamijenilo reagiranje na simuliranu ratnu situaciju uz švedske obale Baltika. Uz to, na aktivnosti “Aurora 17” je korveta klase Visby HMS Nyköping (K34) predvodila švedske razarače te plovila Obalne straže u zaštiti transporta ljudi te opreme na Gotland, a aktivno je sudjelovala i u uvježbavanju protupodmorničke borbe u području vježbanja. 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.