Patria AMV u Emirate!

 

Krajem tjedna, 28. siječnja, finsko poduzeće Patria oglasilo se kratkim priopćenjem o svom izvoznom uspjehu u Perzijskom zaljevu. Naime, Glavni stožer Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata naručio je oklopna vozila na kotačima Patria AMV 8*8. Svi daljnji detalji ovoga ugovora su klasificirani.

Pa ipak, posebno je zanimljivo vidjeti priloženu izjavu visokih izvora iz finskoga koncerna:

Ovo je izvanredno proširenje postojeće, uspješne suradnje Oružanih snaga UAE i koncerna Patria. Oružane snage UAE su bile vrlo zadovoljne sa svojim postojećim AMV vozilima, budući da ona zadovoljavaju sve potrebe naših klijenata, te su podobna za postojeće, izazovne okolnosti. Ova vozila će biti proizvedena od naših poljskih partnera uz okviru vrlo skučenog vremenskog rasporeda. Ugovor koji je sada sklopljen je vrlo važan za koncern Patria, i mi smo time uzbuđeni, te ćemo isporučiti tražena vozila“,

kazao je Mika Kari, predsjednik poslovne jedinice Patria Land.

Dorađene poljske inačice vozila Patria AMV – Rosomak-M i Rosomak-XP

S jedne strane, ne čudi odluka da se ovaj hitni proizvodni napor odradi u pogonima koji imaju opsežnih iskustava s proizvodnjom vozila Patria AMV 8*8. Naime, nakon što se Poljska u prosincu 2002. odlučila za vozila Patria AMV, pod lokalnim nazivom Rosomak, prvi je ugovor specificirao pribavljanje i proizvodnju 690 ovakovih oklopnjaka za Oružane snage Poljske. Taj je broj u listopadu 2013. godine dalje povećan na ukupno 997 vozila, čija isporuka i dalje traje. Uz to, posljednjih se godina moglo vidjeti i praktične rezultate razvojni napora koje je Poljska poduzela na vozilima tipa Patria AMV – gdje se ozbiljno modificiralo ovjes, pogonski paket, elektroniku i amfibijske elemente. Ujedno, od ukupnoga broja poljskih vozila Rosomak, njih barem 359 opremljeno je kupolom Hitfist-30P, proizvodom talijanskog koncerna Oto Melara SpA. Riječ je o klasičnom oružnom sklopu s dva člana posade, koji obuhvaća stabilizirani top od 30 mm (američki Bushmaster II/MK 44), strojnicu 7,62mm (UKM-2000C domaće proizvodnje), te ujedinjeni senzorski paket američkih i talijanskih proizvođača. Uz to, dograđena kupola Hitfist-30P naoružana je i sa dva lansera vođenog protuoklopnog sustava Spike-LR izraelske tvrtke Rafael Advanced Defense Systems.

Kupola Hitfist-30P

Kupola Hitfist-30P

No, s druge strane, sama činjenica da se vozila za Ujedinjene Arapske Emirate proizvode u Poljskoj ujedno znači i da će u tome teško sudjelovati donekle usporedivi partneri finskog koncerna Patria iz Hrvatske – Đuro Đaković iz Slavonskoga Broda. Ujedno, ako će tu Poljska imati što za reći – vjerojatna je i određena preferenca prema talijanskim kupolama klasičnoga tipa, koje se već masovno ugrađuju u takva vozila proizvedena u Poljskoj. Ni ta činjenica ne ide na ruku hrvatskome proizvođaču, od kojeg se u više navrata moglo čuti o posvećenosti norveškim rješenjima kupole 30 mm koncerna Kongsberg – koje su daljinski upravljane, i bez posade. Uz to, s njima se integriraju i lanseri američkih protuoklopnih projektila tipa Javelin, za razliku od talijanske kupole koja koristi izraelski Spike ponešto većega dometa – što bi se prema medijskim navodima i u Hrvatskoj moglo pokazati pitanjem od velikog značaja. Dakle, ako se UAE pokažu konzervativnima, ništa, a ako se odluče opremati ponešto modernije, tek onda Đaković tu rubno može doći u igru.

Kako bilo da bilo, nedvojbeno je da Patria AMV nudi visoku razinu zaštite, mobilnost, modularnost i u borbi iskušanu učinkovitost. Patria AMV je od svojih dosadašnjih kupaca zabilježila i brojne povratne informacije o učinku u borbama i operacijama odgovora na krize u Afganistanu i Čadu. Ukupno gledano, koncern Patria se hvali kako ima ugovoreno preko 1400 vozila tipa AMV.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.