Pao grčki Rončević

11 godina nakon kraja mandata, snašle ga optužbe za primanje mita

 

U Grčkoj je prije nepunih 10 dana zbog sumnje na korupciju i pranje novca kroz vojne nabave uhićen prvi visokopozicionirani političar, jedan od osnivača PASOK-a, bivši ministar obrane Apostolos Tsochatzopoulos. Tereti ga se da je kroz dva ugovora – jedan za nabavu podmornice, a drugi za nabavu ruskih projektila zemlja-zrak TOR-M1 – dobio oko 22 i pol milijuna eura mita, iako postoje sumnje da je kroz ukupne vojne nabave u kojima je sudjelovao „prikupio“ oko 47 milijuna eura mita.

Transakcije su išle preko tri off-shore tvrtke u vlasništvu njegovih prijatelja i kolega (od kojih su neki također uhićeni), a dio novca Tsochatzopoulos je potrošio za kupovinu nekretnina i drugih dobara koja su mu omogućila vrlo luksuzan život. U 103-stranice dugome spisu tužiteljstva u Ateni, Tsochatzopoulosa se optužuje da je postotak počeo skupljati već 1997. (godinu dana nakon što je postao ministar obrane), ali da je najviše nezakonitih transakcija izvršeno između 1999. i 2002. godine (iako je 2001. okončao svoj ministarski mandat). Unatoč tome što se posljednjih godina Tsochatzopoulosovo ime pojavljivalo u nizu skandala, slobode ga je ipak koštala banalna činjenica – u imovinskoj kartici nije prijavio vilu, smještenu odmah podno Akropole, koja je formalno bila u vlasništvu njegove supruge. Ona bi, zajedno s njihovom kćeri, također mogla biti optužena zbog sumnjivog porijekla imovine i pranja novca.

U vrijeme dok je Tsochatzopoulos bio na čelu Ministarstva obrane, pokrenut je „Projekt Arhimed“ – nabava 4 njemačke podmornice klase 214, koja je 2000. godine okončana potpisivanjem ugovora s konzorcijem Howaldtswerke-Deutsche Werft AG (HDW) za prve tri podmornice. Nabava te 3 podmornice bila je vrijedna 1,14 milijardi eura, uz dodatni ugovor o offsetu u vrijednosti od 1,53 milijardi eura; dok je ugovor za četvrtu potpisan 2002., uz cijenu od 464,9 milijuna eura, i offset od 563 milijuna eura. Naknadno se ispostavilo da te podmornice em imaju tehničkih problema, em su Grčkoj nepotrebne, tako da je zemlja opterećena enormnom proračunskom rupom na kraju preuzela samo jednu od 4 naručene podmornice. I ta jedna podmornica (nazvana „Papanikolis“) imala je brojnih tehničkih problema zbog kojih je Mornarica Grčke prvo odbijala njeno preuzimanje, da bi tek nakon popravaka podmornica konačno krenula put Grčke u studenom 2010. Ugovor s Nijemcima uključivao je i unapređenje tri stare grčke podmornice, ali to je još uvijek na čekanju. Tsochatzopoulosa se tereti da je od HDW-ovog isporučitelja Ferrostaala za potpisani ugovor  primio mito od 8 milijuna eura.

Podmornica S120 Papanikolis – od njemačkog isporučitelja do grčkog naručitelja putovala čak 10 godina

Sredinom 2000-tih njemačkim su istražnim organima zapeli za oko čudni HDW-ovi poslovi. Višegodišnja istraga dovela je do šokantnog otkrića – kako bi potukao konkurente iz Francuske, Švedske i Nizozemske u dobivanju više milijardi vrijednih poslova, HDW-ov isporučitelj Ferrostaal potrošio je 55 milijuna eura za davanje mita. Ferrostaal je oformio tzv. „Ekipu A“, odnosno „jedinicu za podmazivanje“, koja je raspolagala novcem i imala sve ovlasti da podmiti one koji odlučuju o nabavama. Protiv dvojice visoko pozicioniranih zaposlenika Ferrostaala dvije godine je vođena istraga, okončana njihovom ostavkom zbog saznanja da su dali mito kako bi Ferrostaalu osigurali prodaju podmornica Grčkoj i Portugalu. Prošle se godine Ferrostaal javno ispričao zbog svoje uloge u skandalu, i platio kaznu od 140 milijuna eura.

Dok su Nijemci tako istraživali, javili su im se grčki kolege iz Jedinice za borbu protiv gospodarskog kriminala (SDOE), ukazujući na nesretni slučaj nabave podmornica od HDW-a, i partnera mu Ferrostaala. Dvojica sada već bivših čelnika Ferrostaala prstom su uprli i na ondašnjeg ministra Tsochatzopoulosa, u čijim je džepovima završio dio novca za mito Grcima. U travnju prošle godine, tijekom trajanja formalih istraga – a slično kao i u hrvatskom slučaju “kamioni” – i grčki je parlament osnovao posebno istražno tijelo, koje je krenulo s radom. Pred njim se u lipnju 2011. pojavio i sada već debelo bivši ministar obrane “Akis” Tsochatzopoulos, u međuvremenu izbačen iz PASOK-a i pun optužbi o namještenom političkom obračunu. Iako mu je nad glavom visjela optužba o primanju mita i namještanju poslova, Tsochatzopoulos je pred Povjerenstvom tvrdio da je sve bilo čisto i po zakonu, a dokaz tome je i činjenica da je nabavu odobrilo Državno vijeće za vanjsku politiku i obranu (KYSEA), kao i bivši premijeri Costas Simitis i George Papandreou. Ali ni parlamentarci mu nisu povjerovali, označivši ga kao potencijalni dio šireg korupcijskog lanca.

U rujnu prošle godine, grčki su tužitelji podigli optužnicu protiv 29 ljudi (političara, pripadnika oružanih snaga i civilnog osoblja), zbog sumnje da su sudjelovali u namještanju poslova njemačkoj tvrtki, ali među njima nije bilo bivšeg ministra obrane. Tsochatzopoulos, u jednome trenutku navodno i kandidat za premijera iz vladajuće stranke PASOK, možda je pomislio i da se opet izvukao, ali iznenađenje je nastupilo dva dana uoči ovogodišnjeg pravoslavnog Uskrsa. Po njega je došla policija, i s lisicama na rukama prepratila ga u zatvor.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.