Dobar posao Montmontaže Greben za Grčku

 

U petak, 06. veljače, grčka Obalna straža u službu je primila prvi od 6 novih patrolnih brodova naručenih i izgrađenih u brodogradilištu Montmontaža-Greben iz Vela Luke. Primanje u službu obilježila je mala svečanost u sjedištu Koordinacijskog centra za spašavanje na moru (u sastavu Obalne straže) u Pireju kojoj su, uz predstavnike Grebena, nazočili i hrvatski veleposlanik u Grčkoj Ivan Velimir Starčević (koji je uvelike zaslužan za sklapanje ovoga posla) i zapovjednik Obalne straže Grčke, viceadmiral Athanasios Athanasopoulos. Časnici grčke Obalne straže došli su na Korčulu još sredinom siječnja, kako bi u Grebenu proveli zadnja testiranja zajedno s inspektorima Klasifikacijskog društva „Bureau Veritas“ i pripremili brod za transport, te su ga 23. siječnja i službeno preuzeli u svoje ruke. Prema planu, brod je u Pirej uplovio 30. siječnja, nakon čega je uslijedila obuka posade za upravljanje i održavanje svih sustava na brodu, što je rezultiralo konačnim preuzimanjem 06. veljače.

Ugovor s grčkom Obalnom stražom, odnosno s Ministarstvom pomorstva u čijem je sastavu Obalna straža, Montmontaža-Greben potpisala je 13. siječnja 2014. godine, a izgradnja 6 patrolnih brodova vrijedna je 13.387.998,00 eura (15,05 milijuna USD). Većina financiranja, čak 75 posto, osigurana je kroz program Europske unije za osiguranje vanjskih granica, dok je ostatak novca dalo grčko Ministarstvo pomorstva, trgovine i Egeja. Radi se o brodovima tipa POB-24G, dužine 24,7 metara i širine 6 m, s 2 četverotaktna dizelska motora (svaki po 1600 KS) i 32 čvora maksimalne brzine, sa 7 članova posade i mogućnošću prihvata do 25 ljudi. Za potrebe realizacije ovog posla s Grcima velolučko brodogradilište zaposlilo je dodatnih 50 radnika, kao i kooperante, splitski Emo-Commerce. Prema ugovoru, prva dva plovila trebala su biti isporučena grčkom naručitelju do kraja 2014., što se nije dogodilo, već je samo jedan brod isporučen u siječnju 2015. Zato je malo vjerojatno da će se uspjeti ispoštovati i druga obveza iz ugovora – isporuka svih plovila do kraja lipnja ove godine.

Osim trenutno aktualne izgradnje brodova za Obalnu stražu Grčke, u Montmontaži-Greben mogu se pohvaliti i ugovorenim poslovima za opremu za spašavanje s hrvatskim, talijanskim i ruskim brodogradilištima. Time su si Velolučani osigurali posao za naredne dvije godine, u vrijednosti od oko 200 milijuna kuna. No to i nije neko iznenađenje uzme li se u obzir njihova gradnja plovila za Crnu Goru i Italiju, odnosno Alžir kao krajnjeg naručitelja. Veće je iznenađenje bilo to što se Greben nakon tih uspješnih poslova i s osiguranim mjestom na listi većih hrvatskih izvoznika na području namjenske industrije prošle godine našao pred stečajem. U veljači 2014. uspješno je okončan postupak mirenja između zaposlenika i Uprave brodogradilišta nakon prijetnje štrajkom zbog neisplate plaća još od rujna 2013. godine. Uprava se obvezala do kraja lipnja 2014. isplatiti sve zaostale plaće, božićnicu i dodatak za djecu, pouzdajući se upravo u netom potpisani ugovor s Grcima.

No i samo potpisivanje je kasnilo – ugovor je, naime, trebao biti potpisan još u ljeto 2013., nakon dobivenog posla putem međunarodnog natječaja, a gradnja prvog broda trebala je početi u rujnu 2013. godine. Međutim, Uprava Grebena nije uspjela odmah dobiti sve potrebne garancije i kredit za početak ovoga posla, jer je jedan od uvjeta za dobivanje garancija od HBOR-a bio da Montmontaža grupa potpiše izjavu da neće zadirati u poslovanje Montmontaže-Greben. S izjavom se kasnilo puna 4 mjeseca, pa je tako kasnio i cijeli posao s Grcima. Sada se u Veloj Luci nadaju da će po pitanju ovoga posla ipak uspjeti uhvatiti ritam, pa je odmah nakon porinuća prvog broda u more sredinom prosinca 2014. i drugi brod već ušao u halu montaže, dok je za treći počelo lijevanje trupa. Rok za isporuku svih 6 brodova je praktički pred vratima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.