H&K G36 ispada iz naoružanja Njemačke

 

Nezgodan moto za aktualnu nepriliku !

Kako su prenijeli njemački mediji, samo nekoliko mjeseci po javnoj objavi niza prigovora koje njemačke Oružane snage imaju za svoju glavnu jurišnu pušku, ovo oružje – koje je  svojedobno kupila i Hrvatska – povlači se iz njemačkoga naoružanja. Zamjena za taj svojedobni predmet ponosa tvrtke Heckler & Koch bit će tražen putem javnoga natječaja za nabavu, čije se raspisivanje očekuje do 2019. godine. No, dok će to vjerojatno biti zanimljiva vijest za hrvatsku tvrtku HS Produkt, ovom novošću nisu baš si zadovoljni. Proizvođač pušaka G36, kojih je od 1996. do danas njemačkom obrambenom sustavu prodano oko 176.000 komada, navodno je već prošloga tjedna krenuo koristiti i pravosudne puteve, ne bi li time pokušao sačuvati ponešto svog teško stečenog ugleda.

Njemačka aktualna ministrica obrane Ursula von der Leyen

Njemačka aktualna ministrica obrane Ursula von der Leyen

Kako donosi Deutsche Welle, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen u utorak, 8. rujna, potvrdila je da će G36, osnovno oružje Oružanih snaga Njemačke tijekom proteklih 20 godina, postupno biti povučeno iz aktivne uporabe, te od 2019. godine zamijenjeno “novom generacijom” oružja. “Odlučili smo ovdje podvući jasnu crtu, i to smo poduzeli u suglasju s vojnim strukturama“, izjavila je ona u Berlinu, dodajući kako će tenderi za moderni nadomjestak oko 167.000 komada G36 u naoružanju njemačke vojske biti otvoreni za sudionike širom Europe. Prema Von der Leyen, “Novo oružje treba zadovoljiti moderne zahtjeve, i predstavljati unapređenje s obzirom na G36. Tu će biti proveden jedan otvoren i transparentan proces kandidiranja za ovaj ugovor“.

U čemu je problem?

Heckler & Koch G36 i G36K

Heckler und Koch G36 i G36K

Od prošle godine je Ministarstvo izučavalo razna stručna izvješća o prijeporu izazvanom tvrdnjama da G36 ne puca precizno kad je oružje zagrijano, ili kad se njime puca kontinuirano u određenim klimatskim uvjetima. O ovim je tvrdnjama u travnju ove godine održana i posebna zatvorena sjednica parlamentarnih radnih tijela, na kojima se raspravljalo i o rezultatima tehničkog ispitivanja koje su od sredine 2014. godine nad G36 proveli jedan iz sustava Fraunhofer instituta (Fraunhofer-Institut für Kurzzeitdynamik, Ernst-Mach-Institut, EMI), Tehnički centar za naoružanje i streljivo Bundeswehra (Die Wehrtechnische Dienststelle für Waffen und Munition 91 – WTD 91), Istraživački institut za materijale, goriva i maziva (Das Wehrwissenschaftliche Institut für Werk- und Betriebsstoffe – WIWeB). Oni su ispitivanjima podvrgli 25 primjeraka puške G36, u njenim varijantama A0, A1, A2, A3 i A4, kao i određeni broj drugih, neimenovanih usporedivih pušaka, sve uz korištenje standardnog 5,56*45 NATO streljiva. Iako se po specifikacijama očekivalo da puške moraju biti sposobne konzistentno pogađati metu na udaljenosti od 300 metara, s preciznošću od 90 posto – G36 to nije bila u stanju, radi “samo-induciranog” zagrijavanja kada je oružjem bilo pucano u brzome ritmu, ali i u toplijim klimatskim uvjetima – koje se simuliralo izlaganjem pušaka jakome izvoru svjetla na 600 sekundi, uz dizanje temperature oružja s 15 na 45 stupnjeva. U oba je slučaja G36 uspijevala ostvariti preciznost od samo 53 posto, nakon ispaljivanja po dva spremnika streljiva – što je bilo znatno lošije od drugih usporedivih pušaka, i to bez obzira na korišteno streljivo ili varijante oružja G36.

Dok su pojedina interna izvješća navodno spominjala da “Ovakvom kombinacijom oružje-streljivo nije moguće pogađanje na srednjim udaljenostima (unutar borbenog dometa oružja G36) pri operativnom djelovanju, ali ni pri obučnim aktivnostima“, ukupni rezultat istraživanja ukazivao je da i u takvim uvjetima u oba slučaja “u principu mogu biti dostignuti traženi taktičko-operativni zahtjevi“. Na sve to je ministrica Von der Leyen prije ljeta odvratila stavom kako G36 više “nema budućnosti u Bundeswehru“, da bi se proteklih dana objavilo i namjeru općeg prenaoružavanja njemačke vojske. Na taj je potez nadležnih u petak, 4. rujna, odgovorio i proizvođač pušaka G36, tvrtka Heckler & Koch, pokretanjem postupka pred sudom u Koblenzu, a radi dobivanja pravosudne potvrde za svoje oružje, da njegovi “navodni nedostaci ne postoje“. Pri tome, treba napomenuti kako je upravo Sektor za naoružanje njemačkog Bundeswehra baziran baš u Koblenzu.

Budući zahtjevi

Katrin Suder, državna tajnica za materijalne resurse u njemačkom Saveznom ministarstvu obrane

U pismu upućenom Odboru za obranu njemačkog Saveznog parlamenta, Katrin Suder (državna tajnica nadležna i za naoružavanje u resoru ministrice Van der Leyen) navela je da će vojnici i dalje koristiti G36 “kada to bude prikladno“, s određenim unapređenjima, sve do pojave slijednika u redovitom naoružanju. Dok su već početkom ljeta bili službeno izdani popisi mjera kojima se mogu smanjiti problemi s preciznošću oružja G36, Suder je čitavu tu potragu za nadomjestkom opravdala pišući kako iduće godine ionako ističe predviđeni životni vijek sustava G36, a da njemački Bundeswehr pred jurišne puške postavlja nove zahtjeve, koji daleko nadilaze moguća unapređenja G36. Iz izvora bliskih Ministarstvu moglo se čuti i da “Sve do 2019, kada se G36 pokvari, mi ćemo je zamijeniti s drugom G36. Tek nakon 2019. ćemo započeti takve zamjene raditi s novim oružjima“.

H&K MG4E

H&K MG4E

Tijekom faze tranzicije, Bundeswehr je planirao pribaviti 600 komada jurišnih pušaka tipa G27P, te 600 komada lakih strojnica MG4 – oboje oružja koja proizvodi H&K. Prema informacijama koje je krajem kolovoza medijima iznijela Katrin Suder, riječ će biti o poslu vrijednosti oko 18 milijuna eura, pri kojem se misli pribaviti naoružanje koje već postoji u opremi njemačkih Oružanih snaga, mimo spornih pušaka G36. Oružje G27P, zasnovano na tržišnom modelu H&K417, tako i inače koriste vojne specijalne postrojbe. Budući da pri njegovim provjerama nisu uočeni problemi koji more model G36, tih će pušaka do kraja studenog biti pribavljeno 60 komada, da bi onda puna brojka od 600 primjeraka bila dostignuta do sredine 2016. godine. Uz početno korištenje i pri vojnoj obuci ljudstva, nadležni očekuju da će ono do kraja 2016. ući i u punu operativnu službu. Slična je situacija i s lakim strojnicama MG4, čija se nabava također planira do kraja 2016. godine. Naravno, interventna zamjena ukupno 1200 pušaka, na ukupnu masu od preko 150.000 komada problematičnog oružja, tek je kap u moru, koja će predstavljati privremeno rješenje za ljudstvo raspoređeno u inozemstvo, u zone stvarnih sukoba.

Bliski odnosi i nepotizam?

Agnieszka Brugger, glasnogovornica Zelene stranke specijalizirana za obranu

Agnieszka Brugger, glasnogovornica Zelene stranke specijalizirana za obranu, pozdravila je ovu odluku, dodajući kako također treba dalje istraživati i navodne bliske kontakte između uposlenika Ministarstva i tvrtke H&K. “Nakon godina prikrivanja, konačno na svjetlo dolaze posljedice propusta oko sustava G36, umjesto da se te nedostatke i nastavi negirati“, dodala je.

Prema Brugger, “Ne bi se trebala nastaviti bratska bliskost između industrije naoružanja i Ministarstva obrane, jer inače će i raspisivanje javnih tendera postati tek pseudo-rješenje“. Slično je reagirao i Jan van Aken, obrambeni stručnjak iz Lijeve stranke, te bivši UN-ov inspektor za naoružanje. On je od ministrice Von der Leyen tražio da “prvo raščisti nepotizam u svojoj vlastitoj kući“, prije naručivanja novih jurišnih pušaka “vrijednih stotine milijuna“.

Njemačko Savezno ministarstvo obrane (Bundesministerium der Verteidigung – BMVg) trenutno ima tri odvojene komisije koje istražuju ovu tematiku, uključujući tu i ispitivanje organizacijske strukture samoga Ministarstva. Dok jednu predstavlja spomenuto istraživanje preciznosti puške G36 koje je svoj rad započelo sredinom 2014. godine, da bi njegovi nalazi u javnost procurili krajem ovoga proljeća – drugo, čiji bi rezultati trebali biti objavljeni u listopadu ove godine, bavi se ulogom pušaka G36 u nedavnim borbenim situacijama, i mogućim negativnim utjecajima ovog oružja na zadane misije i očuvanje ljudskih života. Njegov je fokus na izvješćima iz borbenih operacija u Afganistanu proteklih godina, “koje bi možda trebalo drugačije procjenjivati u svjetlu trenutnih okolnosti. Njegova je svrha da utvrdi da li su njemački vojnici bili pojačano ugroženi tijekom borbenih operacija, a radi korištenja G36” – prvenstveno u Afganistanu, ali i u Maliju, te na prostoru Roga Afrike. Treće ispitivanje, inicirano od spomenute Katrin Suder, državne tajnice za materijalne resurse u njemačkom sustavu obrane, treba biti dovršeno do kraja studenog ove godine. U njoj se analizira nabavne procese Ministarstva obrane, sustav ocjenjivanja i korištenja pušaka G36, kao i organizacijske strukture pojedinih agencija u Ministarstvu, koje su bile uključene u proces donošenja odluka po pitanju sustava G36. Pri tome, još u ljeti 2014. godine, kada su ove istrage bile u svojim početnim fazama, Ministarstvo je u suglasju s nadležnima iz parlamenta obustavilo i sve predstojeće nabave jurišnih pušaka sustava G36.

Kad krenu kritike, na stol stižu sva sredstva utišavanja odjeka

Treba napomenuti da se čitav “slučaj G36” poklopio i sa širom debatom o nedostacima u opremi njemačkog Budeswehra. Pri tome, predstavnici proizvođača tvrde kako su za čitavu stvar u početku saznali iz pitanja novinara, da bi onda ustanovili i da nisu bili uključeni u provedbu spomenutih istraživanja i testiranja. Ujedno, naglašavali su i kako spomenuta državna izvješća smatraju pretjerano kritičnima po pušku G36, budući se oružja testiralo na načine promatranja uvjeta za kakve ona nisu bila predviđena, sve to ne bi li se zadovoljilo unaprijed postavljenu političku priču. Smatrajući kako je osnova čitave stvari upravo u politici, a ne u nekim konkretnim prigovorima, izvori iz H&K su i prije prošlotjednog pribjegavanja pravosudnim sredstvima napominjali da bi sve ovo “moglo imati suštinskog utjecaja na ključni primjerak vojne opreme, koji se koristi širom svijeta“. Pri tome, u svibnju ove godine u javnost su dospjeli podaci kako je tvrtka Heckler & Koch direktno pri Vojnoj obavještajno-sigurnosnoj službi (Militärischer Abschirmdienst – MAD) 2013. nastojala utjecati na zaustavljanje objave izvješća negativnih po sustav G36, što su te službe odbile – da bi se onda u prosincu 2013. kod njih u korist proizvođača navodno pokušalo intervenirati iz Uprave za naoružanje njemačkih Oružanih snaga.

Budući je Odbor za obranu njemačkog parlamenta tražio podatke o tim osobama koje su intervenirale u korist vojne industrije, saznalo se i da ta određena osoba više nije u sustavu – ali ne radi spomenutog pisma kojim se interveniralo u prosincu 2013. godine, već temeljem činjenice da je u međuvremenu ona izgubila povjerenje ministrice Von der Leyen po nekim sasvim nevezanim pitanjima.

Ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) u Afganistanu, Camp Marmal, 23. prosinca 2013. godine

Ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) u Afganistanu, Camp Marmal, 23. prosinca 2013. godine

Skladištenje ili prodaja?

Bundeswehr je u iračkom Kurdistanu vodio obuku, a i dijelio vojnu tehniku

Bundeswehr je u iračkom Kurdistanu vodio obuku, a i dijelio vojnu tehniku

Mediji su ovih dana intenzivno nagađali i o sudbini velikog broja pušaka G36, koje vrijede oko 1.000 eura po komadu (oko 1.120 USD), nakon njihova povlačenja iz službe. Njemačka novinska agencija DPA iznijela je scenarij prema kojem bi takvo konzervirano oružje vrlo vjerojatno moglo “nestati” u skladištima Bundeswehra. Preostale opcije bile bi i njihovo uništavanje, prodaja ili doniranje.

Do sada je njemački Bundeswehr 8.000 pušaka G36 već otposlao kurdskim borcima, koje njemački stručnjaci na sjeveru Iraka uvježbavaju za borbu protiv organizacije Islamska država. Osim toga, jurišne puške G36 su u standardnom naoružanju i pojedinih nacionalnih oružanih snaga (pored ovih njemačkih). Kao svoje osnovno pješačko naoružanje koriste ih još i oružane snage Španjolske, Latvije i Litve, uz niz zemalja gdje je to sporedno ili specijalizirano oružje (kao i u Hrvatskoj). Pri tome, ovo opisano opadanje preciznosti pri višim temperaturama nije ujedno i jedini oblik problema s kojima se tvrtka Heckler & Koch po pitanju pušaka G36 susreće širom svijeta.

Prošloga tjedna su tako meksičke novine “Reforma” prenijele navode kako su nadležni odlučili povući  puške G36 iz pojedinih dijelova države, nakon tvrdnji kako je to oružje meksička policija koristila za kršenje ljudskih prava. O tome su još u svibnju ove godine njemačke carinske vlasti utvrdile kako je H&K svojom prodajom ovog oružja u četiri meksičke pokrajine prekršio zabranu izvoza – na što je iz H&K objavljeno kako ta tvrtka surađuje s vlastima pri ovoj istrazi, te da su dvije osobe radi toga dobile otkaz. Sve su to zakuhali meksički aktivisti za ljudska prava, koji su višekratno tvrdili kako se neke od izvezenih pušaka G36 koristilo u jugozapadnom gradu Iguala, pokrajina Guerrero – gdje su prošle godine navodno njima bila ubijena 43 nastavnika praktikanta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.