Misija Takuba: Srpski specijalci u Africi

 

Srpski specijalci bit će angažirani u Africi, u misiji Takuba gdje elitne postrojbe više EU članica predvođenih Francuskom obučavaju Oružane snage Malija. Interes Beograda za budući angažman ukazuje na vidljivo jačanje veza s vodećim silama EU i preuzimanje odgovornosti za sigurnosne zadaće. Uključivanje Srbije u namjenske snage Takuba (Task Force Takuba) prepoznaje se kao važno. U prilog tome govori saznanje portala Balkanska bezbednosna mreža“ da je riječ o kontingentu koji će imati više desetina ljudi, možda i do 80. To je značajno sudjelovanje u misiji koja momentalno broji oko 600 europskih specijalaca. Srbija bi se tako priključila Francuskoj, Švedskoj, Češkoj i Estoniji koje već imaju snage u Takubi, kao i Grčkoj, Italiji i Rumunjskoj koje su se odlučile vojno angažirati u toj misiji.

Takuba je nova europska vojna misija u Sahelu, velikom prostranstvu južno od Sahare kojega čine tzv. zemlje G5 (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger). Riječ je o vrlo osjetljivoj temi za sigurnosne interese EU jer je taj dio Afrike izložen snažnom pritisku islamističkih ekstremista te šverca ljudi, oružja i narkotika. Glasine o namjerama angažiranja srpskog kontingenta u Africi potvrđene su sudjelovanjem Srbije na video-konferencijskom ministarskom sastanku 7. travnja o misiji Takuba. Potom je 10. lipnja francuski načelnik Glavnog stožera, general François Lecointre, razgovarao o Takubi u Beogradu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, tamošnjim ministrom obrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom GS VS generalom Milanom Mojsilovićem. Da Srbija ima širu međunarodnu podršku za angažman u Takubi ukazuje i nedavni intervju za Balkansku bezbednosnu mrežu“ šefa američkog Ureda za obrambenu suradnju u Beogradu koji je rekao da SAD rade na podršci za angažiranje srpskih specijalaca u Africi.

Afrička misija u kontekstu Srbije simbolizira sve snažniju vojnu suradnju Beograda i Pariza. Od 2019. s obrambenom industrijom te zemlje ugovorene su nabave sofisticiranih sredstava: lakih prijenosnih raketnih PZO sustava Mistral 3+, navigacijskih uređaja i senzora za domaće samohodno topničko naoružanje Nora-B52 i za hibridni PZO sustav Pasars 16. Borbena vozila Lazar 3 i Miloš izrađuju sa s neovisnim ovjesima proizvedenim u Francuskoj, a predsjednik Srbije Vučić početkom ožujka najavio je i nove velike nabave iz Francuske.

Namjenske snage Takuba svojevrstan su nastavak osmogodišnje Operation Barkhane“ koja na terenu broji oko 5.100 vojnika. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je 10. lipnja da će ta operacija biti zamijenjena misijom s više stotina specijaliaca. Takuba sada broji 600 ljudi, uglavnom specijalnih snaga. Polovicu od tog broja čine vojnici iz Francuske, 150 su Šveđani, a ostatak su Estonci i Česi. Takubin međunarodni stožer nalazi se u mjestu Ménaka na sjeveru Malija, ima francusko-češku i francusko-estonsku postrojbu, švedsku postrojbu za brzo djelovanje, kao i francuski segment zadužen za zaštitu infrastrukture i snaga. Nekoliko članica NATO/EU namjerava se pridružiti ovoj misiji, uključujući Grčku, Italiju i Dansku, za početak sa stožernim časnicima, a kasnije i većim kontingentima. Rumunjska se u lipnju odlučila priključiti Takubi s oko 50 vojnih specijalaca. NATO se također uključio u podršku Takubi. U ugovoru potpisanom ovog mjeseca s Francuskom dogovoreno je pružanje obimne logističke podrške europskim namjenskim snagama. Na sjeveru Malija su i pripadnici američke vojske, ali oni nisu dio Takube.

Primarni zadatak misije Takuba je obuka izviđačkih i interventnih postrojbi Malija. Ta ideja nije nova jer je još 2013. bila pokrenuta misija EUTM-Mali sa zadatkom vođenja obuke, školovanja i savjetovanja za potrebe obrane Malija. Srbija od prosinca 2014. sudjeluje u toj misiji s tročlanim sanitetskim timom. Francuzi kritiziraju EUTM-Mali jer ta misija nije pokazala željene rezultate i zato su pokrenuli Takubu kao misiju okrenutu praktičnim problemima obuke udarnih protupobunjeničkih postrojbi.

Potrebu za međunarodnim vojnim prisustvom ilustrira kontinuirano nasilje ekstremista u Sahelu. Samo u prvome tjednu lipnja u Burkini Faso teroristi su ubili preko 160 ljudi. Taktika islamista obuhvaća brze prepade koje obično izvode pickup-vozilima, kojima se kreću velikim te slabo naseljenim prostranstvima između Malija, Burkine Faso i Nigera. Frankofonske zemlje G5 dobile su podršku Francuske i SAD. Posebno je bio važan Mali, gdje su Francuzi vojno prisutni od siječnja 2013. godine i trudili su se pridobiti saveznike. Članice EU uglavnom nisu bili zainteresirane, ali prilike su se promenile – uvažava se visoki rizik nastupanja krize i 12. lipnja 2020. formirana je internacionalna koalicija. Francuzi su incirali misiju Takuba, nazvanu po tuareškom maču. Negativni razvoj stanja u Sahelu sada je teret za Francusku, budući da je 24. svibnja bila srušena i profrancuska vlada u Maliju, a nove vlasti nisu po volji službenom Parizu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je 10. lipnja najavio da će smanjiti francusko vojno prisustvo u Maliju sa sadašnjih 5.100 ljudi na nekoliko stotina u novoj misiji Takuba. „Želimo garancije da vlasti neće pregovarati s ekstremistima. Ne možemo podnijeti dvosmislenost. Ne možemo provoditi zajedničke operacija s vlastima koje odluče razgovarati s grupama koje pucaju na naše mladiće“ rekao je Macron tog 10. lipnja. Trenutno su prekinute aktivnosti i u misiji Takuba, i čeka se na razvoj prilika.

——————–

——————–

 

* ovaj je tekst autor Aleksandar Radić objavio 21. lipnja 2021. na portalu “Balkanska bezbednosna mreža” (https://www.balkansec.net/). Tekst prenosimo s dozvolom, a njegov original pod naslovom Misija Takuba: Srpski specijalci u Africi” dostupan je na adresi: https://www.balkansec.net/post/misija-takuba-srpski-specijalci-u-africi

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.