Light Dragoons na ulicama Sarajeva

 

U srijedu, 23. srpnja, Sarajevom su prošla neobična vojna vozila, te s njima i vojnici pod oznakama EUFOR-a na uniformama. Prema pisanju BiH-medija, neuobičajena je družina kod Sarajlija izazvala nelagodu i podsjećanje na ratna vremena, a kod onih slabijih živaca – i ponešto straha. Reakcije su bile takve da se čak i EUFOR oglasio priopćenjem u kojem se kaže da ova 24 vozila, imenom „Jackal“ (ili službeno “Mobility Weapon-Mounted Installation Kit” – MWMIK) i nešto veći ali slični „Coyote“ (Tactical Support Vehicles – TSV light), predstavljaju tek dodatak EUFOR-ovoj britanskoj komponenti.

Radi se o lakim borbenim vozilima prikladnim za sve terene i razne vrste operacija, koja su donedavno bila korištena i u misiji ISAF u Afganistanu. Ona nisu posebno nabavljena za BiH, tvrde u EUFOR-u, te je riječ o standardnim lakim oklopnim vozilima britanskih snaga gdje god se one nalaze. Pritom, EUFOR ništa nije rekao o namjeni tih vozila u BiH, osim da će „vojnici EUFOR-a, uključujući i Britance, nastaviti pomagati u saniranju šteta od poplava, izgradnji kapaciteta i obuci Oružanih snaga BiH. Sudjelovanje Velike Britanije u izgradnji kapaciteta i programima obuke pomoći će OS BiH u daljnjem razvoju njihovih sposobnosti za interoperabilnost s međunarodnim snagama u operacijama potpore miru“.

Za razliku od EUFOR-a, britanska je Vlada na svojim web-stranicama 22. srpnja objavila vijest pod nazivom „Light Dragoons premješteni u BiH ususret jesenjim izborima“. U tekstu se dalje navodi da je 95 pripadnika lake konjičke pukovnije „Light Dragoons“ (lako oklopništvo), zajedno s rezervistima britanske pukovnije Queen’s Own Yeomanry (rezervno lako oklopništvo), nedavno završilo raspoređeno u Bosni i Hercegovini, nakon što je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva u lipnju najavio pred parlamentom kako Velika Britanija planira dati dodatnu podršku mirovnim snagama EU u Sarajevu.

Ove dvije postrojbe izviđačkih snaga britanskoga oklopništva pomoći će misiji EUFOR da efikasnije predviđa, prati i sprečava građanske nemire širom BiH, države u kojoj će britansko pojačanje ostati ukupno do 6 mjeseca. Kako je izjavio Julian Brazier, koji od 15. srpnja ove godine obavlja dužnost pomoćnika ministra obrane Velike Britanije zaduženog za obrambenu politiku i rezervne snage (Parliamentary Under Secretary of State and Minister for Reserves, Ministry of Defence):

Izbori u listopadu će biti važan događaj za stanovništvo Bosne i Hercegovine. Doprinos Ujedinjenog Kraljevstva EU misiji pomoći će u osiguravanju da oni proteknu u mirnom i sigurnome okolišu. Ovo je raspoređivanje snaga jasna demonstracija posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva budućnosti Bosne i Hercegovine.

Političari i analitičari u BiH u totalnom su čudu ovakvim razvojem događaja, jer bez obzira na sve domaće probleme – nerede uoči i nakon izbora ipak ne očekuju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.