Blitz u Sarajevu: vježba hitnog ojačavanja EUFOR-a

 

Austrijski general bojnik Dieter Heidecker je na čelu EU snaga od 3. prosinca 2012. godine

Austrijski general bojnik Dieter Heidecker je na čelu EU snaga od 3. prosinca 2012. godine

Iako je u rujnu 2012. godine došlo do smanjivanja snaga što sudjeluju u misiji EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini, to navodno nije utjecalo na ukupne sposobnosti međunarodnih snaga, budući je ostala očuvana sposobnost njihovog brzog pojačavanja u slučaju potrebe. Da bi se tu sposobnost i zorno pokazalo, zapovjednik EUFOR snaga u BiH, general bojnik Dieter Heidecker, prije dva tjedna najavio je vježbu nazvanu “Brzi odgovor 2013” (Quick Response 2013), koja će na terenu u BiH trajati od danas, 15. travnja, pa sve do 28. ovog mjeseca.

Ovom vježbom EUFOR želi demonstrirati (1) sposobnost aktiviranja dvije od ukupno četiri raspoložive satnije rezervnih snaga (Intermediate Reserve Forces) stacioniranih izvan Bosne i Hercegovine, (2) njihovo brzo raspoređivanje u područje operacija, i (3) integracije tako dopremljenih trupa razine satnije s domaćim postrojbama OS BiH te njihove međusobne interoperabilnosti. Ovogodišnja će vježba obuhvatiti raspoređivanje dvije satnije lakog pješaštva – jedne iz Velike Britanije i jedne iz Mađarske, čime će se broj EUFOR vojnika u BiH u iznimno kratkome roku povećati za oko 300 ljudi.

Super-teški transportni zrakoplov An 124 danas u Sarajevu

Tijek vježbe “Brzi odgovor 2013” detaljno je opisao glasnogovornik EUFOR snaga Gareth Jones – kroz četiri predviđene faze vježbovnih aktivnosti. Prva faza vježbe započela je već u subotu, 13. travnja, kada su u stanje pojačane pripravnosti stavljene rezervne snage (Intermediate Reserve Forces) iz Mađarske i Ujedinjenog Kraljevstva. Druga faza vježbe započinje danas, 15. travnja, kada te snage iz svojih uobičajeniih baza stižu u Bosnu i Hercegovinu, u kamp “Butmir”, koji će poslužiti kao prostor za okupljanje. U tu će svrhu danas oko 8 ujutro u sarajevsku zračnu luku sletjeti vojni transportni zrakoplov tipa Antonov An 124 Ruslan (NATO oznaka Condor), u službi britanskih oružanih snaga. Njime bi trebali u Sarajevo biti dostavljeni britanski vojnici s opremom i vozilima, da bi ta masivna letjelica iz Sarajeva krenula dalje istoga dana oko 11.30 sati. Ukupno gledano, ova bi faza vježbe trebala biti okončana do srijede 17. travnja – kada slijedi treća i glavna faza danas započete vojne vježbe.

Antonov 124 Ruslan, će vjerojatno poslužiti i za odvoz trupa i tehnike iz BiH po okončanju vježbe "Brzi odgovor 2013"

Antonov 124 Ruslan, će vjerojatno poslužiti i za odvoz trupa i tehnike iz BiH po okončanju vježbe “Brzi odgovor 2013”

Treća se faza vježbe “Brzi odgovor 2013” dijeli na dva segmenta: u fazi 3A – vježbanje (raspoređivanje rezervnih snaga/mehanizirana bojna), međunarodne će snage biti raspoređivane u kampu “Butmir” te na prostoru obližnjih vojnih objekata u Rajlovcu, od 18. do 20. travnja ove godine. Nakon toga slijedi faza 3B – vježbanje (uključivo snage OS BiH), u kojima će sudjelovati ojačana satnija domaćih snaga. Ova će faza vježbe započeti 20. travnja te će se odvijati na prostoru Kalinovika i Pazarića (gdje je 25. travnja za uvažene goste predviđen i taktičko-tehnički zbor kombiniranih vojnih sposobnosti učesnika, na prostoru vojarne “Zaim Imamović” u Pazariću). Ta će faza vježbe “Brzi odgovor 2013” biti okončana 27. travnja 2013. godine, nakon čega će uslijediti i posljednja, četvrta faza vježbe. Ova faza započinje 28. travnja, kada završava terenski dio vježbe u Bosni i Hercegovini i započinje povratak kući postrojbi iz sastava rezervnih snaga misije EUFOR ALTHEA. Ovaj će logistički posao biti u potpunosti okončan do 9. svibnja ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.