Kad Venecija kaže DA

 

Sjedište Venecijanske komisije – Scuola Grande San Giovanni Evangelista

Nakon višemjesečnog političkog prepucavanja u susjednoj nam Sloveniji, Venecijanska komisija na sjednici održanoj krajem prošloga tjedna potvrdila je imenovanje dva nova člana, bivših sudaca Ustavnog suda Slovenije, Cirila Ribičiča i Dragice Wedam Lukić. Imenovanju ovo dvoje pravnih stručnjaka protivi se Vlada Janeza Janše, što je i dokazala 01. ožujka poništivšti odluku bivše Vlade Boruta Pahora, smatrajući da je nepristojno pri kraju mandata potencirati nova imenovanja, pogotovo u međunarodna tijela. Pahorova je Vlada odluku o imenovanju donijela 17. siječnja, kao tehnička Vlada do postizanja dogovora o vladajućoj koaliciji, kada prema zakonu nema pune ovlasti i skrbi tek o obavljanju tekućih poslova. Nova Vlada smatra da popunjavanje ovakvih mjesta nisu tekući poslovi, već su to „imenovanja najvišeg razreda“, pa je zbog toga Pahorova odluka pravno nevažeća. Upitno je i zašto je odluka o imenovanju donesena samo nekoliko dana prije izbora nove Vlade, ako se znalo da je iduća plenarna sjednica Venecijanske komisije tek sredinom ožujka. To je, međutim, samo dio upitnih odluka Pahorove Vlade – Žurnal24 otkriva kako je ta Vlada, nakon što joj je Državni zbog izglasao nepovjerenje, imenovala 175 ljudi na direktorska mjesta, u nadzorne odbore i razna druga vijeća izvršnih tijela.

Novom premijeru Janezu Janši trebalo je gotovo mjesec i pol da pobije Pahorovu odluku, no budući su dva nova člana Venecijanske komisije u tom trenutku započela svoj četverogodišni mandat, i kao takvi su već bili prihvaćeni od strane Komisije, bilo je malo vjerojatno da će slovenski zahtjev za njihovim povlačenjem uroditi plodom. To je postalo i potpuno jasno nakon što je iz Venecije Ljubljani neslužbeno poručeno da Komisija odlučuje neovisno od političkih stavova vlada, dok je sam Ciril Ribičič pojašnjavao da, po pravilima Venecijanske komisije, o razrješenju svojih članova bez njihovog suglasja odlučuje isključivo i samo Komisija.

Službena potvrda o Ribičiču i Wedam Lukić kao novim članovima Venecijanske komisije u službenoj Ljubljani teško je primljena – najavljuje se čak i mogućnost tužbe pred nekim od europskih sudova. Slovenskoj javnosti jasno je da, iako se Janša poziva na proceduralne greške, do imenovanja Cirila Ribičiča i Dragice Wedam Lukić u mandatu nove Vlade ne bi došlo iz političkih razloga, budući da se taj dvojac ne ubraja u pristalice desno orijentiranih stranaka.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.