Sloveniji novčana kazna za ignoriranje EU-pravila o vojnim nabavama?

Europska komisija odlučila je u četvrtak, 27. rujna, prijaviti 4 zemlje-članice Sudu pravde EU zbog toga što nisu u potpunosti provele Direktivu o javnoj nabavi oružja, streljiva i vojnih sredstava (i s njima povezanih radova i usluga), te osjetljivih roba, radova i usluga za sigurnosne svrhe (europska Directiva 2009/81/EC). Poljska, Nizozemska i Luksemburg ni nakon prethodnih upozorenja nisu Komisiji dostavile niti jednu nacionalnu provedbenu mjeru, dok je Slovenija obavijestila Bruxelles tek o dijelu potrebnih odredbi. Zbog toga je Komisija odlučila zatražiti novčane kazne, predviđene Lisabonskim ugovorom, za sve 4 zemlje koje su se oglušile na primjenu Direktive donesene u kolovozu 2009. godine, kojoj je rok implementacije trajao najkasnije do 20. kolovoza 2011. godine.

Novčane kazne određuju se sukladno trajanju i ozbiljnosti prekršaja, kao i veličini države-članice, tako da Komisija predlaže određivanje dnevne novčane kazne od 70.561,92 eura za Poljsku, 57.324,80 eura za Nizozemsku, 8.320 eura za Luksemburg, i 7 038,72 eura za Sloveniju. Slovenija se do sada već dva puta oglušila na upozorenja iz Bruxellesa, ali usprkos tome – dobit će i treću šansu. Stefaan De Rynck, glasnogovornik povjerenika EK za unutarnje tržište Michaela Barniera, pojasnio je da bi Slovenija mogla i izbjeći kaznu, ali samo ukoliko u najskorijem mogućem roku implementira europska pravila o javnoj nabavi na području obrane u svoje zakonodavstvo. Ukoliko to hitno ne učini, smiješi joj se i kazna i obavezna primjena spomenute Direktive.

Inače, dnevna kazna bi se trebala obračunavati od datuma kada bi Sud pravde odlučio u korist Europske Komisije pa do dana kada bi sve spomenute države obavijestile Komisiju da su u potpunosti implementirale pravila iz Direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo. Za sada, to su sve želje i nade Europske komisije, dok konačna odluka ipak ovisi o Sudu pravde EU.

Očito učeći od susjeda, nedugo nakon što je Slovenija dobila drugi ukor iz Bruxellesa  hrvatska je Vlada  krenula u usklađivanje obrambene javne nabave s EU-propisima. Na svojoj 43. sjednici, održanoj krajem srpnja ove godine, Vlada RH donijela je Uredbu o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, temeljenu na europskoj Direktivi 2009/81/EC. Od tada do danas iz Bruxellesa još nije stiglo očitovanje o hrvatskom poimanju europskih standarda u obrambenim javnim nabavama, pa je moguće da je Hrvatska konačno iz prvog pokušaja postupila sukladno EU-propisima. Ili se možda za lupanje packi čeka datum bliži 1. srpnju 2013. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.