Slovenija imenovala predstavnika u arbitražnom sudu

Jernej Sekolc - slovenski član arbitražnog suda

Jernej Sekolec slovenski je član arbitražnog suda, 5-članog tijela koje će odlučivati o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu. Sekoleca je izabrao Državni zbor, tajnim glasovanjem, s 54 glasova “ZA” i 22 “PROTIV”. Protiv su glasali zastupnici SLS-a i SDS-a, a šef zastupnika SDS-a Jože Tanko objasnio je da Sekolec nije zaslužio SDS-ovu potporu jer je izjavio da će “djelovati neutralno”, a trebao bi “zastupati slovenske interese”.

Sekolec je bio jedini kandidat za mjesto slovenskog arbitra na arbitražnom sudu, a njegovu su kandidaturu poduprli sudsko vijeće, Vlada i predsjednik Slovenije Danilo Türk, kao i brojni pravni stručnjaci. Sekolec je inače potpredsjednik londonskog Suda za međunarodnu arbitražu, i član Stalnog arbitražnog suda u Haagu.

Tko će biti hrvatski kandidat za arbitražni sud još uvijek nije poznato, baš kao ni tko će od međunarodnih pravnih stručnjaka zauzeti preostala tri mjesta. Arbitražni sud mora biti oformljen najkasnije mjesec dana nakon potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora s EU.

Sastav arbitražnog suda - 1 Slovenac, 1 Hrvat, 3 međunarodna stručnjaka s liste Europske komisije

 

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.