Sloveniji opomena zbog javnih nabava u obrani

EU u svim zemljama-članicama pokušava utjerati jednaka pravila u obrambenim javnim nabavama

Europska je komisija prije koji dan po drugi put opomenula Sloveniju zbog izostanka usklađivanja s europskom Direktivom 2009/81/EC, koja regulira pitanja javne nabave u obrambenom i sigurnosnom sektoru. Rok za usklađivanje s Direktivom, donesenom još 2009. godine, bio je 20. kolovoz 2011. godine. Komisija je zabrinuta jer Slovenija nije ispunila svoje obveze u skladu sa spomenutom Direktivom o javnoj nabavi oružja, streljiva i vojnih sredstava (i s njima povezanih radova i usluga), te osjetljivih roba, radova i usluga za sigurnosne svrhe. Štoviše, Slovenija uopće nije obavijestila Bruxelles je li išta poduzela po svim tim pitanjima. Susjedna nam država sada ima rok od 2 mjeseca da Europsku komisiju obavijesti o poduzetim mjerama za implementaciju spomenute Direktive, ili je u protivnom Komisija može prijaviti Sudu pravde Europske unije i zahtijevati novčanu kaznu.

 

Direktiva 2009/81/EC, među ostalim, uvodi sljedeće mjere na europsku razinu:

–          poštena i transparentna pravila, koja bi pomogla nacionalnim tvrtkama u pristupu na obrambena i sigurnosna tržišta u drugim zemljama EU

–          fleksibilnost za naručitelje, pri detaljnom pregovaranju svih dijelova kompleksnih ugovora

–          mogućnost da naručitelji zahtijevaju od dobavljača zaštitu svojih klasificiranih podataka od neovlaštenog pristupa, kao i sigurnost opskrbe, što bi pojedinim oružanim snagama trebalo osigurati isporuke roba, posebice u vrijeme kriza ili oružanih sukoba.

Nabava neosjetljive i nevojne opreme, radova i usluga u obrambenom i sigurnosnom sektoru već je ranije obuhvaćena Direktivom 2004/18/EC o općoj javnoj nabavi. Obje Direktive (i 2004/18/EC i 2009/81/EC) podliježu članku 346. Lisabonskog ugovora, koji kaže da nacionalne vlade mogu izuzeti određene obrambene i sigurnosne ugovore u slučajevima kada pravila Direktive 2009/81/EC nisu dovoljna da zaštite njihove bitne sigurnosne interese.

Budući je za ove propise već duže jasno da će biti problematični, ne čudi da Slovenija nije jedina zemlja EU koja je do danas propustila ispuniti svoje obveze temeljem Direktive 2009/81/EC. U ožujku 2012. Europska komisija opomenula je Bugarsku i Luksemburg zbog neispunjavanja obveza iz Direktive, odnosno presporog procesa implementacije, a 01. lipnja i Austriju i Poljsku. Kada je Austrija u pitanju, njoj je Komisija zamjerila da još uvijek nije primijenila odredbe Direktive koje se tiču pokrajine Koruške, što znači da se Direktiva ne može primijeniti na cijelo područje Republike Austrije. Pri tome, navodi se da u slučaju da Direktiva nije u potpunosti implementirana u svim zemljama-članicama EU – tvrtke i porezni obveznici širom EU ne bi mogli koristiti prednosti lakšeg pristupa tom novom „otvorenijem, transparentnijem i pan-europskom obrambenom tržištu“.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.