To je kolekcionar, a ne ti…

 

Policija je u srijedu, 1. srpnja, pretražila vilu u bogatom predgrađu Kiela (SR Njemačka), te ondje pronašla tenk iz Drugog svjetskog rata, torpedo i drugo naoružanje u podrumu. Dan kasnije, u četvrtak, nadležni su još radili na uklanjanju ondje pronađenog tenka Panzerkampfwagen V Panther (Sd.Kfz. 171) Ausf. A.

Intervencija se odigrala u gradiću Heikendorf (desetak kilometara sjeveroistočno od centra Kiela, oko 8000 stanovnika), a pod nadležnošću državnog odvjetništva iz Kiela, koje vlasnika vile sumnjiči za ilegalno držanje vojnoga oružja, suprotno zakonima što u Njemačkoj reguliraju posjedovanje vojne opreme i naoružanja (Kriegswaffenkontrollgesetz). Uz spomenuti tenk i torpedo, pronađeno je i više drugih komada naoružanja, od čega je u fokus javnosti tu posebno upao kultni protuzračni top 8,8 cm FlaK 37. Pa ipak, potpunija lista zaplijenjene vojne tehnike nije dostupna, budući da državno odvjetništvo iz Kiela nije medijima ni na poseban upit dalo ikakvih dodatnih podataka o pojedinostima ovog povijesnog arsenala.

Jedan od dopremljenih tenkova za izvlačenje iz sastava njemačkih Oružanih snaga

Ipak, glasnogovornik policije lokalne je medije izvijestio o tome da je torpedo uklonjen iz zgrade tijekom srijede. No, on istodobno nije mogao potvrditi radi li se tu o modelu iz vremena Drugog svjetskoga rata. Također je izvijestio da do četvrtka 2. srpnja popodne službeni organi još nisu uspjeli ukloniti antikni tenk Panther, navodno 1943. godište, usprkos činjenici da je Bundeswehr (njemačke Oružane snage) za to otposlao i dva vlastita tenka za izvlačenje, ne bi li i time pomogli spomenuto uklanjanje. Uzrok iznimno dugog trajanja operacije vađenja tenka iz podruma stambene vile navodno je bila okolnost da se tenk bez gusjenica nalazio u zasebnoj podrumskoj prostoriji iz koje je oko 45 tona teško vozilo prvo trebalo zaokrenuti oko ugla, ne bi li se tek onda došlo do strme kosine koja vodi u razinu zemlje – sve to, naravno, bez nanošenja ikakvih težih građevinskih oštećenja samoj zgradi.

Njemačka policija i vojska pripremaju 8,8 FlaK 37 za transport (Carsten Rehder/dpa)

Lokalno je državno odvjetništvo na postojanje ovog naoružanja bilo upozoreno od berlinskih državnih odvjetnika, koji su spomenutu vilu mjesec dana ranije pretražili u okviru istrage o ponovnoj pojavi niza umjetnina ukradenih od nacista tijekom Drugog svjetskog rata, izjavio je glasnogovornik državnog odvjetništva Kiel. Pri tome, odvjetnik vlasnika vile tvrdi da tenk više nije u stanju pucati iz svog naoružanja, te da njegov branjenik zato i ne krši nikakve zakonske propise, prenio je Süddeutsche Zeitung (SZ) tvrdnje o demilitariziranom stanju ukupne opreme iz pronađene zbirke.

Dok je susjedima ipak sve bilo odavna jasno, mediji su se jako čudili

Što se tiče Alexandera Ortha, gradonačelnika spomenutog gradića Heikendorfa u njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein, za njega ovaj nalaz nije bio nikakvo iznenađenje. “On se time naokolo vozao po Kitzebergu još tijekom snježne katastrofe 1978. godine“, izjavio je Orth o tenku i njegovu vlasniku za već spomenuti Süddeutsche Zeitung. Gradonačelnik ujedno nije bio spreman ni osuditi postupanje vlasnika vile, koji navodno živi povučeno u svojim kasnim 70-im godinama života. “On ima određenu slabost za određene stvari. O tome možemo imati različita mišljenja… Dok neki ljudi vole parne lokomotive, drugi vole tenkove“, istaknuo je gradonačelnik Orth.

 

Nedostatak gusjenica bitno je usporio odvoz pronađenog tenka Panzerkampfwagen V Panther Ausf. A

Pronađena vojna tehnika navodno je bila u iznimno dobrome stanju

————————–

————————–

 

*Tekst je sastavljen temeljem članka “Police confiscate WW2 tank hidden in cellar”, objavljenog 2. srpnja 2015. na internetskim stranicama dnevnika The Local – Germany (u originalu dostupan na: http://www.thelocal.de/20150702/police-find-wwii-tank-hidden-in-cellar), te članka “Polizei findet Weltkriegspanzer in Keller von Villa”, objavljenog 1. srpnja 2015. godine na internetskim stranicama dnevnika Süddeutsche Zeitung (SZ), u originalu dostupnog na: http://www.sueddeutsche.de/panorama/nobelviertel-bei-kiel-alter-mann-hortet-panzer-in-seiner-villa-1.2547493

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.