Finska: Saab predao BAFO za borbene avione

 

Švedski vojno-industrijski koncern Saab je danas, 30. travnja 2021. godine, objavio svoje podnošenje Konačne i najbolje ponude (Best and Final Offer – BAFO) u okviru finskog posla nabave novih borbenih aviona („HX Finland Fighter Programme“). Ova ponuda, podnesena uz čvrstu podršku švedske Vlade, obuhvaća 64 borbena aviona Gripen E, zajedno s paketom naoružanja, te još i dva aviona GlobalEye specijalizirana za rano otkrivanje ciljeva i nadzor bojišta (Airborne Early Warning & Control – AEW&C). Sve ovo predstavlja švedski odgovor na finski zahtjev za dopunom zrakoplovnih ponuda, objavljen u siječnju 2021. godine – ne bi li se prvenstveno novim borbenim letjelicama zamijenilo postojeću finsku flotu aviona F/A-18 C/D.

Finski F/A-18 Hornet, te Gripen 39-7 i Gripen E (Photo: Finnish Air Force)

Švedski Saab ističe kako njihova ponuda obuhvaća najmoderniju tehnologiju, koja je dobro prilagođena zahtjevima djelovanja na krajnjem sjeveru Europe – posebno zbog sposobnosti djelovanja s tamošnjih cesta, uz jednostavno održavanje od ročnog tehničkog osoblja. U pripadajući paket naoružanja uključeni su i projektili zrak-zrak Meteor za djelovanja na srednjim i dugim dometima i IRIS-T za kraće domete, a za djelovanje po kopnenim ciljevima – SPEAR za srednje domete i KEPD350/Taurus za duge domete. Pripadajući zrakoplovi GlobalEye tu dodaju specifične senzorske sposobnosti – kako za zajedničke operacije s borbenim avionima Gripen, tako i u okviru suradnje s ostatkom Oružanih snaga Finske. Takvo sudjelovanje u čitavom operativnom spektru djelovanja čini GlobalEye potencijalnim strateškim resursom Finske. Švedska ponuda također obuhvaća i pripadajuću opremu te usluge potrebne za stavljanje ovih sustava u punu operativnu uporabu kroz opsežan program industrijske suradnje – sve s posebnim naglaskom na izgradnju finskih nacionalnih sposobnosti potrebnih za sigurnost opskrbe (Security of Supply). To obuhvaća i prijenos u ruke domaće industrije raznolikih sposobnosti servisa i održavanja, proizvodnje rezervnih dijelova, kao i resurse za konačno sastavljanje motora i čitavih zrakoplova. Saab je također ponudio u Finskoj uspostaviti i tzv. „Gripen & GlobalEye System Centre“, ne bi li time osigurao tamošnje neovisno djelovanje i razvoj pripadajućih sposobnosti do 2060. godine.

„S iznimnim sposobnostima i operativnom raspoloživošću Gripena, Finska može obnoviti svoju borbenu komponentu bez puno kompromisa po pitanju broja svojih borbenih letjelica. Zahvaljujući iznimno konkurentnoj cijeni životnoga ciklusa opreme, Oružane snage Finske moći će se zadržati u svojim predviđenim proračunskim okvirima, uz istodobno održavanje određene prednosti u bitnim obrambenim sposobnostima kroz nadolazeće godine“, kaže Micael Johansson generalni direktor koncerna Saab. „Sa sustavom GlobalEye mi donosimo u igru bitne dodatne senzorske sposobnosti, koje će za avione Gripen i čitave finske Oružane snage pružiti strateški važne informacije u stvarnome vremenu. Zadovoljni smo tu uključiti GlobalEye, kao svjetski naprednu AEW&C platformu“, nastavio je Johansson.

Nije to ni čudno ako znamo da je Finska bitno tržište za Saab, koji ondje ima dugu povijest suradnje i s tamošnjom industrijom te akademskim sektorom. U posljednje vrijeme je švedski Saab tako ustanovio tehnološki centar u mjestu Tampere, koji sada zapošljava oko 50 inženjera i aktivno surađuje s lokalnim kompanijama obrambene industrije. Konačno, kako se čulo iz finskih službenih izvora, konačna odluka za “HX Finland Fighter Programme“ očekuje se krajem 2021. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.