Donacije Maliju – prilika za čišćenje skladišta

 

Izaslanici Ministarstva obrane Crne Gore i Malija, kapetan Darko Pupović i pukovnik Mustafa Drabo

Izaslanici Ministarstva obrane Crne Gore i Malija, kapetan Darko Pupović i pukovnik Mustafa Drabo

Svega par dana nakon što je hrvatski oružani poklon stigao u Mali, u vojnoj bazi u Bamaku je 20. lipnja izvršena i primopredaja vojne opreme – donacije Crne Gore vojsci Malija. Vrijednost crnogorske donacije iznosi oko 60 tisuća dolara, teška je oko 4 tone, i sastoji se od individualne opreme – kaciga, dvogleda, kompasa i sklopivih lopata. Prijevoz crnogorskih darova do Malija odradila je Rumunjska svojim transportnim avionom.

Sudeći prema foto-dokumentaciji, teret je prebačen avionom Alenia C-27J. Radi se o taktičkom transportnom avionu koji je razmjerno popularan među članicama NATO saveza: koriste ga Italija, Grčka, Litva, Rumunjska i Bugarska, kao i Sjedinjene Države, te zračne snage nekih drugih zemalja, poput Maroka i Meksika, a naručila ga je i Australija. Zanimljivo je da se radi o zrakoplovu koji je prema praktički svim parametrima – osim bitno većem doletu – potpuno usporediv s avionom Antonov An-32 koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (prema svemu sudeći) kani otpisati. Doduše, prema deklaraciji proizvođača, dolet aviona An-32 s teretom mase 4,3 tone je svega 2050 kilometara, dok dolet C-27J s teretom mase cca 6 tona iznosi oko 4260 kilometara. No, iako je poznato da su hrvatski An-32 prometovali (doduše iznimno) od Hrvatske do Afganistana i Iraka, njihov manji dolet upućuje da bi oni i dalje lako ostali uporabljivima u slučaju usporedivih intervencija u krajevima bližima Europi (gdje za dulje relacije ostaje mogućnost popune gorivom usput).

Rumunjski transportni avion C-27J

Rumunjski transportni avion C-27J

Baš kao i Hrvatska, tako se i Crna Gora odazvala pozivu Europske unije svojim zemljama-članicama i „trećim zemljama“ da pomognu u razvoju oružanih snaga Malija, nakon razdoblja obilježenog unutarnjim oružanim sukobima i vojnom intervencijom Francuske, koja je ipak dovela do stabilizacije stanja u toj afričkoj zemlji. Uz Hrvatsku i Crnu Goru, tom su se pozivu do sada odazvale Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Češka, Cipar i Kanada.

Švedskim zrakoplovom C-17 dopremljene su donacije Hrvatske i Cipra

Švedskim zrakoplovom C-17 dopremljene su donacije Hrvatske i Cipra

Tu je posebno zanimljiva ciparska donacija – glasnogovornica  Ministarstva obrane Elena Fysentzou još je u veljači ove godine potvrdila da će Cipar malijskim Oružanim snagama donirati 2364 pušaka jugoslavenske tvornice Zastava. Radi se o kalibru 7,62 mm, odnosno o tipu oružja poznatijem pod nazivom “Zastavin kalašnjikov”. Cipar je te puške odavno otpisao, a donacija Maliju bila je idealna za čišćenje skladišta. Već početkom ožujka ta je pošiljka ukrcana na transportni avion C-17 švedskog Ratnog zrakoplovstva i poslana u Bamako.

I Češka je Maliju poklonila višak starog oružja – puške i strojnice, te generatore. Baš kao i Hrvatska i Crna Gora, tako su se i Cipar te Češka riješili dijela svog starijeg naoružanja, zaostalog  još iz hladnoratovskih zaliha. Siromašno opremljenim Malijcima to je sve ionako više nego dobrodošlo, tim više što se i s tom ne baš novom opremom osjećaju bitno manje inforiornima u srazu s pobunjenicima. No, zato je prvim vojnim instruktorima misije EUTM Mali bio veliki šok kada su, po dolasku u Bamako, najprije i sami imali obuku rukovanja puškama AK-47, kojih se u malijskim skladištima još i nađe, za razliku od ikakvih vojnih noviteta. U takvim okolnostima, donacije naoružanja i streljiva iz bivših komunističkih zemalja puno su konkretniji doprinosi od onih iz zapadnih zemalja koje su se, poput primjerice Belgije i Njemačke, skoncentrirale na opremanje obučnih kampova i poljskih bolnica.

*Autori ovog teksta: Boris Švel i Lidija Knežević

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.