CG: određene dnevnice za Mali i Srednjeafričku Republiku

 

Ispraćaj prvog crnogorskog vojnika u Mali

Ispraćaj prvog crnogorskog vojnika u Mali

Nakon što je Crna Gora već ispratila jednog svog vojnika u Mali, Vlada te države je na sjednici u ponedjeljak donijela odluku o visini dnevnica za vrijeme obavljanja dužnosti u EU-misijama u Maliju i u Srednjeafričkoj Republici. Prema toj odluci, visina novčane naknade pripadniku Vojske Crne Gore u operaciji snaga EU u Srednjeafričkoj Republici (EUFOR RCA) tijekom obavljanja dužnosti u Zapovjedništvu operacije u Larissi (Grčka) iznosi 70 eura neto dnevno. Tijekom obavljanja dužnosti u samoj Srednjeafričkoj republici naknada se povećava i iznosi 100 eura neto po danu.

Istodobno, Vlada CG donijela je odluku i o novčanoj naknadi za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Maliju (EUTM Mali). Tako će tamo poslani pripadnik Vojske Crne Gore dnevno dobivati 90 eura neto. Prvi će se osladiti europskim dnevnicama bojnik Darko Pupović, koji je u četvrtak, 15. svibnja, upućen put misije EU u Maliju. Pupović će narednih 6 mjeseci obavljati dužnost vođe logističkog tima instruktora za obuku jedinica Oružanih snaga Malija.

S obzirom na činjenicu da prosječna plaća u Crnoj Gori nikako da dođe do magične brojke od 500 eura, nema sumnje da će ovi iznosi dnevnica za EU-misije njihovim primateljima biti poput zgoditka na lotu.

Kako smo već pisali, Skupština Crne Gore krajem travnja izglasala je sudjelovanje pripadnika Vojske Crne Gore u dvije EU misije – u Maliju i u Srednjeafričkoj Republici. U obje te misije bit će raspoređen po jedan crnogorski vojnik, uz mogućnost rotacije. Nakon što je bojnik Pupović otišao put Malija, očekuje se i slanje drugog pojedinca u Srednjeafričku republiku. No, zbog problema s formiranjem te misije, na tu bi se aktivnost moglo malo i pričekati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.