Hrvatska suzdržana prema Srednjeafričkoj Republici

 

Na jučerašnjem zasjedanju Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu, ministri vanjskih poslova zemalja-članica potpuno očekivano izglasali su potvrdu već ranije jasno izrečene namjere za otvaranjem nove EU vojne misije u Srednjeafričkoj Republici. Ovaj politički sporazum odobrava angažman EU-vojnih snaga veličine bojne, na aerodromu u Bangui-u radi zaštite civila, izbjeglica i humanitarnih djelatnika. Prije odlaska vojnika na teren, nova EU-misija pričekat će da joj Vijeće sigurnosti UN-a odobri mandat. Prema posljednjim planovima, misija bi trebala trajati 6 mjeseci, s operativnim centrom u grčkoj Larissi. Budući da je Grčka trenutna zemlja-predsjedateljica EU, njena bi Vlada treba napraviti i detaljnije planove.

Iako se najprije planiralo da bi misija brojila između 700 do 1000 ljudi, jučer se u Bruxellesu baratalo brojkom od 500 vojnika, koji bi trebali biti spremni do kraja veljače. Nije jasno ni koje bi sve zemlje tu dale doprinose u ljudstvu. Njemačka i Irska već su se opravdale da imaju „drugih obaveza“, dok se jedino Estonija izjasnila kako će poslati svoje vojnike put Srednjeafričke Republike. Među onima koje navodno razmišljaju o mogućoj pomoći u ljudstvu su i Belgija, Poljska, Švedska, Finska, Litva te Slovenija. Sa svojim doprinosom ovoga puta nije požurila čak ni Hrvatska. Kako je izjavila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić:

„Mi ne planiramo slati vojnike u Srednjeafričku Republiku, ako ne dođe do neke izvanredne situacije jer, kao što znate, na više mjesta trenutno imamo naše vojnike. Koncentrirali smo se na one misije u kojima imamo jaku prisutnost kao što je Afganistan ili na one koje su naše šire susjedstvo, a to je u prvom redu Južni Mediteran“.

Interes za angažman Europske unije u Srednjeafričkoj Republici bitno je manji od interesa za sudjelovanje u misiji EUTM u Maliju. Iako je i za Mali trebalo razmjerno puno vremena da se oforme obučni timovi, te da zemlje-članice određeni doprinos daju i u opremi, naoružanju te transportnim sredstvima, već se sada čini da će slično prikupljanje za Srednjeafričku Republiku biti bitno teže.

Pojedini političari s europskog lijevog krila optužili su službeni i Pariz i Bruxelles da ih ta afrička zemlja zanima isključivo zbog svojih zaliha urana. No francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius zadovoljan je odlukom svojih EU-kolega, budući je upravo Francuska pozivala EU na solidarnost sa Srednjeafričkom Republikom. Fabiusov švedski kolega, Carl Bild, međutim, nije zadovoljan s jednom drugom stvari, a to je činjenica da će buduća vojna misija biti ustrojena po EUFOR modelu. Kratica EUFOR označava naziv „European Union Force“, što je generički naziv za zajedničke EU-snage za brzo djelovanje, stvorene ad hoc pri pojavi neke krizne situacije. Angažman po tom modelu za Bilda znači kraj borbenih skupina EU.

„One su stvorene upravo za misije poput ove u Srednjeafričkoj Republici. Dakle, ako ne sad – kad onda? Pretpostavlja se da su spremne. Ako nisu… Koncept borbenih skupina kao takvih trebao bi biti otvoren za raspravu“,

rekao je Bild u svom izlaganju. O borbenim skupinama trebalo se ozbiljno razgovarati u prosincu, na summitu Vijeća EU, no to se nije dogodilo.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.