Prva terenska testiranja vozila M2A2 Bradley

 

Šest mjeseci nakon što su ministar obrane Ivan Anušić i načelnik GS OS RH general Tihomir Kundid posjetili tvornicu “Đuro Đaković” i provjerili kako teče obnova i modernizacija vozila M2A2 Bradley, ovih su dana provedena prva terenska testiranja i i prva testna gađanja bojnim streljivom. Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, testiranja vozila provedena su na tvorničkom poligonu “Kindrovo“ tvrtke Đuro Đaković kod Slavonskog Broda, te na vojnom poligonu “Gašinci“ kod Đakova. Testiranjima se provjeravaju različiti podsustavi vozila, od testiranja vožnje u što težim uvjetima do testiranja oružnih sustava noću i danju. Na tenkovskom strelištu na Gašincima, stručnjaci iz američkih tvrtki uključenih u ovaj projekt, predvođeni stručnjacima BAE Systems, provodili su gađanja bojnim streljivom.  Testiranje je pratila novinarska ekipa Hrvatskog vojnika, čije je snimke danas objavilo Ministarstvo  obrane.

MORH ujedno podsjeća da  je prvih 44 od ukupno 89 Bradley vozila koja su stigla u Hrvatsku (početk isporuke u prosincu 2023.), nalaze se u tvrtki “Đuro Đaković” na remontu. Cilj remonta (“refurbishmenta”) je da sva Bradley vozila budu kompletirana i dovedena u operativno ispravno stanje do 2026. godine. Nakon dovođenja u operativno stanje, od ukupno 89 Bradley njih 62 bit će  raspoređeno u postrojbe OS RH, prvenstveno u bojnu Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Dodatnih pet vozila pripremit će se za potrebe obuke, a ostatak će služiti kao izvor pričuvnih dijelova.

Do kraja ove godine planirana je isporuka osam vozila Oružanim snage RH, a u idućoj 2025. trebao bi biti isporučen najveći broj predviđenih do ukupnog broja od 62 vozila. Bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a sa svim Bradleyjima trebala bi biti opremljena do kraja 2026. godine.

Ukupna vrijednost projekta opremanja OS RH borbenim vozilima pješaštva M2A2 Bradley iznosi 196,4 milijuna dolara (bez PDV-a).

 

*Photo: MORH/G.Resovac

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.