Mađarska dobila prvi KC-390

 

U četvrtak, 05. rujna, Mađarske obrambene snage zaprimile su prvi transportni avion KC-390 Millenium. Svečanost je održana u zrakoplovnoj bazi u Kecskemétu, a osim predstavnika proizvođača, brazilske tvrtke Embraer, dočeku prvog od dva naručena transportna aviona prisustvovao je državni i vojni vrh na čelu s ministrom nacionalne obrane Kristófom Szalayem-Bobrovniczkym. „Možemo pozdraviti pravo mehaničko čudo. Dugo smo čekali ovaj trenutak. Ugovor smo potpisali 2020. i tada se to još uvijek smatralo pionirskom odlukom,“ naglasio je Szalay-Bobrovniczky, dodavši kako su se nakon Mađarske i Austrija te Nizozemska odlučile za Embraerov transportni avion. „Naši transportni strojevi, koji su bili dio dosadašnje vojne tehnike, su zastarjeli i neupotrebljivi. Izbacili smo ih iz upotrebe, ali novi nisu naručivani, pa su mađarsko ratno zrakoplovstvo, mađarske obrambene snage i država godinama ostajali bez vojno-transportnih sposobnosti, što je pogrešno. Morali smo stati na kraj ovoj situaciji”, podsjetio je mađarski ministar obrane na situaciju koja je donekle slična i ovoj hrvatskoj, čija su dva transportna zrakoplova ovoga ljeta donirana Ukrajini. 

Embraer je u rujnu 2022. promovirao upravo KC-390 i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, no nema naznaka da se osim par promo-letova iznad kontinentalne Hrvatske dogodilo išta drugo po ovom pitanju. Za razliku od Hrvatske, Mađarska se odvažila na ovu kupovinu kako bi s 2 nova KC-390 dopunila postojeće Airbus A319 zrakoplove.  “Gradimo svemoćnu, visokooperativnu, novu snagu 21. stoljeća ovdje u Mađarskoj. (…) Mir zahtijeva snagu! Mađarska je zemlja koja se zalaže za mir, predani smo stvaranju i očuvanju mira. U upravljanju nacionalnom obranom moramo učiniti sve da imamo jake, stabilne i pouzdane snage i opremu“, zaključio je na kraju svog govora Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Ovo je vrlo poseban trenutak za Embraer jer isporučujemo prvi KC-390 Millennium mađarskim zračnim snagama,” dodao je Bosco da Costa Junior, predsjednik i izvršni direktor Embraer Defense & Security: „Ovaj zrakoplov pruža nenadmašnu kombinaciju performansi, fleksibilnosti i smanjenih troškova životnog ciklusa, što ga čini idealnim izborom za zračni prijevoz u Europi. Uvjereni smo da će KC-390 dodati važne sposobnosti Mađarskoj i veselimo se što podržavamo ulazak ovog zrakoplova u službu.”

Prvi mađarski KC-390 Millennium, s natpisom Mađarske zračne snage na boku, sletio je u četvrtak, 05. rujna u 10:01 sati u svoj novi dom, 101. zrakoplovnu brigadu u Kecskemétu. Dva borbena aviona JAS 39 Gripen pratila su ovaj transportni avion od ulaska u mađarski zračni prostor, a na zemlji su vodnim mlazom pozdravili novi višenamjenski transportni avion koji otvara novu dimenziju sposobnosti  Mađarskih obrambenih snaga, naglašava Ministarstvo nacionalne obrane Mađarske u svom priopćenju.

Mađarska je u studenom 2020. kupila dva transportna aviona KC-390 Millennium brazilskog proizvođača Embraer. Prema navodima Ministarstva nacionalne obrane Mađarske, ovi će transportni avioni po prvi puta biti opremljeni roll-on/roll-of jedinicom intenzivne njege, što ih čini posebno dobro opremljenima za zadaće humanitarne i medicinske evakuacije. No jednako tako, mađarsko Ratno zrakoplovstvo ova dva KC-390 koristit će i za prijevoz tereta i trupa, misije preciznog ispuštanja tereta iz zraka, padobranske operacije, dopunjavanje goriva u zraku, te misije traganja i spašavanja. Dodatna i po prvi puta ugrađena pojedina oprema je vjerojatno i razlog zašto medijima u četvrtak nije bilo dopušteno snimanje unutrašnjosti aviona. Kada Mađari mogu očekivati isporuku drugog transportnog aviona još se ne zna, ali teško da će to biti prije ljeta sljedeće godine budući da Brazilci s njime još nisu započeli ni probne letove.

 

*Photo: Honvedelem.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.