USKOK: časnik OS novčano oštetio RH

 

Nakon provedene istrage, USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminla) je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Kako se navodi u USKOK-ovom priopćenju od petka, 09. kolovoza, okrivljenik se tereti da je u razdoblju od 1. travnja 2021. do 31. kolovoza 2023. u Doljanima, kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani (dalje: Podsredište), u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu OS RH, u “nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi”, nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama da u izvješća i popise djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava upisuju da je i on obavljao te poslove i da je time ostvario pravo na dodatak na plaću, iako to nije odgovaralo stvarnosti. Potom je okrivljenik navedena izvješća i popise vlastoručno potpisivao i ovjeravao na temelju čega mu je Ministarstvo obrane RH neosnovano isplatilo 259 dnevnih pirotehničkih dodataka u bruto iznosu od 15.042,28 eura, za koji iznos je oštećena Republika Hrvatska.

Uništavanje UBS-a u VSK Doljani (Photo: OS RH/H.Horvat)

Kako dalje navodi USKOK, tu nije bio kraj – štoviše, okrivljenik je u istom svojstvu, od travnja 2021. do kraja prosinca 2022. godine u Daruvaru i drugim mjestima u Hrvatskoj nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama i zaposlenicima Podsredišta da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu OS RH i MO RH-a. Oni su, postupajući po okrivljenikovom nalogu, obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 795 radnih sati, za što im je MORH isplatio najmanje 10.311,15 eura. Osim toga su službenim teretnim vozilima vojske odlazili po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru te ga dovozili na gradilište, za što su koristili gorivo kupljeno sredstvima MORH-a u iznosu od najmanje 389,53 eura. Na opisani način Republika Hrvatska oštećena je za najmanje 10.700,68 eura (uz već ranije utvrđenu štetu od 15.042 eura).

Treće (ne)djelo za koje se optužuje časnik iz Doljana je to da je od 4. do 6. kolovoza 2021. u Doljanima i Batinjanima, nakon što je proveden postupak spaljivanja otpisanog streljiva, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi prodao otpadni mesing trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupno 1.480,40 eura i zadržao taj novac za sebe. Time je opet oštetio RH, koja za dotičnog časnika ukupno bilježi štetu u iznosu od nešto više od 27.000 eura.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.