I Slovenija želi sustave CAESAR i Mistral, te finske Patrije

 

U petak, 12. srpnja, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Slovenije Damir Črnčec i nacionalni direktor naoružanja u Ministarstvu obrane Republike Francuske general Gaël Diaz de Tuesta potpisali su Pismo namjere vezano za europsku zajedničku nabavu topničkih oružnih sustava CAESAR i protuzračnih obrambenih sustava Mistral. Naime, potpisivanjem tog Pisma namjere slovensko Ministarstvo obrane započinje sve potrebne postupke za moguću nabavu i uvođenje potpuno novih oružnih sustava u Slovensku vojsku. Time će se ujedno ispuniti uvjet za podnošenje zahtjeva za dobivanje europskih sredstava za izgradnju zajedničkih vojnih sposobnosti. Slovenija je po pitanju postupka tu bliža Hrvatskoj, koja je također najprije potpisala okvirni sporazum, nego primjerice Estoniji koja je odmah potpisala ugovor o kupovini haubica CAESAR, kako bi njih barem dio dobila već ove godine.

Kako je priopćilo slovensko Ministarstvo obrane, u svjetlu poticaja država članica Europske unije za sudjelovanje u javnoj nabavi u području obrane te potrebe jačanja tehnološke i industrijske baze europske obrane, potpisivanje Pisma namjere omogućit će daljnje razgovore o potencijalnoj nabavi topničkih oružnih sustava CAESAR i PZO sustava Mistral. Eventualna nabava ovih oružanih sustava provodit će se potpisivanjem pisma namjere pod potpuno istim uvjetima kao i za sve ostale zemlje koje su već pristupile ili će se pridružiti ovoj inicijativi.

Tako je u samo mjesec dana francuska potpisala ugovore o prodaji haubica CAESAR Armeniji i Estoniji, te za sada još uvijek neobvezujuća pisma namjere (odnosno okvirne sporazume) sa Slovenijom i Hrvatskom. Ovi su poslovi dio francuske šire strategije za izvoz sustava CAESAR i njegovu popularizaciju prvenstveno u europskim zemljama, nakon što su se pokazali učinkovitima u različitim sukobima, uključujući Ukrajinu, Afganistan, Irak i Mali.

Premijer Golob i ministar Šarec

Samo 2 dana ranije, u srijedu 10. srpnja, usred održavanja NATO-summita u Washingtonu, slovenski premijer Robert Golob objavio je i odluku o kupovini novih vozila Patria AMV XP za potrebe Slovenske vojske. Ugovor o kupovini dodatnih Patria trebao bi biti finaliziran do kraja ove godine, a prema lokalnim medijima Slovenija namjerava nabaviti 106 vozila u procijenjenoj vrijednosti oko 695 milijuna eura. Time je definitivno otpala kupovina oklopnih vozila Boxer, koju je ranije desna Vlada potencirala i gotovo finalizirala. Dolaskom Roberta Goloba na vlast, kupovina Boxera je otkazana jer je navodno interna revizija u slovenskom Ministarstvu obrane pokazala da odabrana opcija nije uključivala svu opremu koju je ranije tražilo Ministarstvo unutar dogovorene cijene za ukupno 45 Boxera. Premijer Golob je potvrdio da su u tijeku izravni pregovori između ministarstava obrane Slovenije i Finske o kupovini Patria: „To dokazuje da se radi o izravnoj transakciji između dviju država, a ugovorom će biti predviđeno i izravno plaćanje između Republike Slovenije te Republike Finske, čime će se osigurati najveća moguća transparentnost transakcije. Time bi se skinula mrlja u odnosima Slovenije i Finske zbog prošlih nabava od istog proizvođača“, rekao je Golob.

Inače, od kraja prošloga tjedna premijer Golob privremeno obnaša i dužnost ministra obrane, jer je dojučerašnji ministar obrane Marjan Šarec odlučio ministarsko mjesto zamijeniti zastupničkim u Europskom parlamentu. Dok se ne pronađe novi ministar obrane, Robert Golob bit će i premijer i ministar, baš kao svojedobno i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.