Samohodna haubica CAESAR – novi francuski izvozni adut

 

Ovogodišnji međunarodni vojni sajam Eurosatory koji se u Parizu održavao od 17. do 21. lipnja pokazao je da francuska kompanija KNDS (Nexter) itekako ima konja za  utrku. Ta  je čast ove godine pripala samohodnoj haubici CAESAR 155 mm. Hrvatsko Ministarstvo obrane, kako smo pisali i na portalu Obris.org, objavilo je interes za nabavu ovog naoružanja, potpisivanjem za sada  neobvezujućeg Okvirnog sporazuma za pristupanje RH programu zajedničke nabave samohodnih haubica CAESAR. Za razliku od ove „sramežljive“ MORH-ove objave, nekoliko specijaliziranih inozemnih medija proteklih je dana objavilo i par detalja, predstavljajući hrvatsku namjeru kupovine CAESAR-a kao gotovu stvar.

Estonija je naručila 12 haubica CAESAR MkII

Tako je francuski portal Meta-defense 20. lipnja objavio  tekst o CAESAR-u kao najizvoznijem europskom topničkom sustavu, koji se u tom ekskluzivnom klubu pridružio borbenim avionima Dassault Rafale i podmornici Scorpene. Tijekom ovogodišnjeg Eurosatoryja, Armenija, Hrvatska i Estonia potpisale su ugovor za kupovinu 60 novih francuskih topničkih sustava, piše Meta-defense. Od toga je Armenija 18. lipnja najavila kupovinu 36 CAESAR-a MkI 6×6 za opremanje 2 topničke bojne Armenske vojske, kao jasan znak okretanja od ruskog „pokroviteljstva“ prema Francuskoj i SAD-u. Sljedećeg dana, 19. lipnja, Hrvatska i Estonija naručile su svaka po 12 komada, od čega je varijantu MkI naručio Zagreb, a MkII Tallin, čime su ove dvije zemlje postale 12. i 13. korisnica haubica CAESAR u svijetu, odnosno 5. i 6. u Europi, piše Meta-defense. No portal također napominje i da su Hrvatska i Estonija prigodno povodom održavanja Eurosatoryja potpisale okvirni sporazum s Francuskom  za organiziranje nabave, isporuke i održavanje topničkih sustava, tvoreći time temelje „Kluba CAESAR“, inspiriranog njemačkim programom LEOBEN za podršku zemljama korisnicama tenkova Leopard. Francusko Ministarstvo oružanih snaga je preciziralo da su i neke druge zemlje već iskazale interes za pristupanje ovom Klubu, ne navodeći radi li se o postojećim kupcima ili potencijalnim novim korisnicima. Estonska nacionalna radiotelevizija je objavila da će temeljem ugovora s Francuskom, prvih 6 samohodnih haubica CAESAR biti isporučeno ove godine, dok će se isporuke preostalih 6 nastaviti u 2025. godini. Estonski ministar obrane Hanno Pevkur je rekao kako se radi o „povijesnom danu koji označava novu prekretnicu u bilateralnoj obrambenoj suradnji između Estonije i Francuske“. „Drago nam je da je francuska industrija u mogućnosti osigurati 6 haubica već ove godine i popratni paket potrebne obuke i rezervnih dijelova unutar vremenskog roka koji odgovara hitnom vremenskom okviru Estonije za razvoj obrambenih sposobnosti“, naglasio je Pevkur. Estonija  je istoga dana potpisala i ugovor za kupovinu PZO sustava Mistral.

Poljski MilMag također je zabilježio da je Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane RH, potpisao okvirni sporazum s francuskom Glavnom upravom za naoružanje DGA (Direction générale de l’Armement) Ministarstva Oružanih snaga za zajedničku nabavu haubica CAESAR. Kao i MORH, tako i Poljaci upozoravaju da okvirni sporazum nije ujedno i izvršni ugovor, zbog čega nema obveze stvarne kupovine spomenute opreme. „Donacija 15 vučenih haubica M-46H1 120 mm u kolovozu 2022. i 40 vučenih haubica 130 mm D-30 u ožujku 2023. Ukrajini ostavila je hrvatske kopnene snage (Hrvatska kopnena vojska, HKoV) sa samo nekoliko funkcionalnih topničkih bitnica i iscrpljenim zalihama streljiva kalibra 122 i 130 mm“, piše MilMag, dodavši kako je zbog toga Hrvatska prisiljena na temeljitu obnovu topništva: „Stoga je najavljen plan zamjene cjelokupnih postsovjetskih topničkih sustava do ranih 2030-ih kupnjom najmanje 36 do 58 haubica na kotačima od 155 mm, a kao favorit odabran je CAESAR. Zatim se planira kupiti još najviše 12 haubica Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) na gusjenicama za jednu bojnu, što će nadopuniti 16 haubica ovog tipa nabavljenih iz sredstava Bundeswehra u 2015.-2016. Hrvatska mora zadržati najmanje tri topničke bitnice u aktivnoj službi, od kojih najmanje jedna bojna mora biti opremljena s 18 oklopnih samohodnih haubica na gusjenicama“. Pritom je nejasno na koje se to planove Poljaci pozivaju, budući da u aktualnom DPR-u takvih planova nema, osim „završetka opremanja samovoznim topničkim sustavom 155 mm do kraja 2020.“ (što se nije dogodilo), a novog DPR-a, unatoč brojnim najavama sada bivših ministra Krstičevića i Banožića, ipak još nema ni u tragovima.

Osim Armenija, Hrvatske i Estonije, za francuske samohodne haubice CAESAR zainteresirana je i Belgija. U utorak, 21. svibnja ove godine, tijekom posjeta belgijske ministrice obrane Ludivine Dedonder Parizu, potpisano je Pismo namjere vezano za proširenje strateškog partnerstva CaMO (Capacité Motorisée). Među odredbama u dokumentu bila je, među ostalima, izjava o namjeri Belgija da kupi 28 haubica CAESAR.

Posljednja verzija samohodne haubice CAESAR MkII, premijerno predstavljena tijekom Eurosatoryja, dostigla je vlastiti rekord – knjiga narudžbi za ovu verziju premašila je 600 primjeraka ukupne procijenjene vrijednosti oko 3,5 milijardi USD. Osim već spomenute Belgije i Estonije, u red za kupovinu MkII stali su i Češka (na podvozju od Tatre 8×8), Indonezija, Saudijska Arabija (podvozje Mercedes-Benz 6×6), Litva, Tajland, Maroko i Ukrajina (zahvaljujući zajedničkoj nabavi preko Francuske i Danske). Danska je, poput Hrvatske, svojedobno od Francuske nabavila CAESAR MkI, koje su trenutno u postupku zamjene haubicama CAESAR MkII temeljem ugovora iz veljače ove godine. Zaključno spomenimo da verzija MkII ima isto oružje kao i prethodnica (top 155mm dužine cijevi 52 kalibra), dok se razlikuje po poboljšanoj oklopnoj zaštiti kabine, poboljšanoj mobilnosti (motor od 460 konjskih snaga nasuprot starom od 215, novi automatski mjenjač i unaprijeđeno podvozje), kao i drugim poboljšanjima (novi software za upravljanje vatrom te priprema za novi komunikacijski sustav Thales CONTACT NCT-t, odnosno „Noeud de Communications Tactiques – terrestres“).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.