Znamo.ba: Upoznajte mudžahida Mirzu Ganića

 

Nevladina organizacija ,,Sigurna pozicija’’ iz Beograda stupila je u kontakt s državljaninom Republike Srbije, Mirzom Ganićem iz Novog Pazara. On je, po svemu sudeći, trenutno u Siriji. Time je iz ruku Dejana Nestorovića, direktora “Sigurne pozicije” i novinara-reportera, za portal Znamo.ba nastao ovaj razgovor koji prenosimo u cijelosti – ekskluzivni interview s borcem na Alahovom putu u Siriji, mudžahidom Mirzom Ganićem.

Kako se saznaje, Ganić je u Siriju otišao u veljači ove godine, zajedno s Bajrom Ikanovićem iz Hadžića – o kojem smo već pisali na portalu Obris.org – i Jasminom Keserovićem iz Zavidovića. Barem dvojica od njih su pod maskama navodno bili dio “pjevačke skupine” u amaterskom filmu objavljenom u travnju, koji smo prije koji mjesec također prenijeli.

 

Mirza Ganić rođen je 25. travnja 1994. u Novom Pazaru. On se bori u Siriji na strani pobunjenika, za slobodu sirijskog naroda. Naš cilj je da upoznamo javnost s trenutnom situacijom u Siriji, nakon navodne upotrebe kemijskog oružja nad djecom, kroz razgovor s jednim sirijskim borcem iz Srbije, koji govori u svoje ime. Pokušali smo dobiti odgovore na mnoga pitanja. Gospodinu Ganiću smo zahvalni na razgovoru i ustupljenim fotografijama…

Za početak nam reci – koja je tvoja omiljena i vodeća misao iz Kurana?

Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove, u zamjenu za Džennet koji će im dati – oni će se na Allahovu putu boriti, pa ubijati i ginuti. On im je to zbilja obećao u Tevratu, i Indžilu, i Kur’anu – a tko od Allaha dosljednije ispunjava obećanje Svoje? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste s Njim ugovorili, i to je veliki uspjeh. (sura Et-Tewba 111. ajet)

Dakle, shodno tome, tvoj životni put je?        

Mirza Ganić u Siriji, na grobu Eldara Kundakovića, još jednog od mudžahedina iz Novog Pazara

Postoji poznata nasheed u kojoj se kaže: “Sebiluna, sebiluna-El Dzihadu wel Dzihad” (Naš put je, naš put je Džihad i (samo) Džihad).

U Siriji se boriš na strani? 

Borim se i borit ću se uvijek na strani onih koji žele pravdu i mir. Ali sam se osobno uvjerio u onu poslovicu da se do mira može samo preko rata.

Tko su za tebe sve nevjernici?

Mi u islamu imamo točnu granicu između vjerovanja i nevjerovanja, i to je jasno ljudima razumnim…Vjerovanje nije SAMO da kažeš da Allah postoji, odnosno, da vjeruješ u to, jer i Iblis (sotona) dobro zna da Allah postoji i da nema drugog božanstva pored Njega ali je ipak nevjernik…Postoje prijestupi koji izvode iz Islama. U Islamu ništa nije prepušteno slučaju, zato mi ne priznajemo druge zakone mimo Šerijata.

Hoće li pasti režim u Siriji? 

Slika uz navodno palog režimskog borca

Mi Bashara ne vidimo kao neki poseban problem. To što se ovaj rat malo odužio (ako tako možemo reći znajući kolika je Sirija) mi smatramo svojim. Naša borba neće stati kada Bashar ode, ona tek tada počinje i mi to svi dobro znamo.

Je li zaista bilo upotrebe nervih otrova u Siriji protiv djece, ili je to propaganda?

Da, bilo je upotrebe kemijskog oružja i ranije, ali se šutjelo. Osjetio sam to oružje na sebi, ali mi Allahovom voljom nije štetilo. U ovom sada napadu o kome mediji bruje ubijeno je više od 1300 civila (vama mediji lažu da je to oko pet stotina) i o tome se govori puno samo iz nekih strateških razloga koji idu u korist Americi, Europi i njihovim saveznicima. Sve su to karike planirano povezane u lanac zla varljivo lijepo iskovan kovačkim rukama Amerike, ali će mudžahedini razbiti i “kovača i umjetničko djelo” i to njegovim kovačkim “čekićem”..

Tvoje mišljenje o umiješanosti SAD u ratu u Siriji? 

SAD su u ovaj rat ušle iz straha, a ne zato što žele ili što misle da će imati neke koristi, čak što više, ja mislim da i same znaju da će ovdje doživjeti krah veći nego u Afganistanu. Amerika ovdje plete svoju klasičnu mrežu licemjerstva. Iz bojazni od dolaska Šerijata na vlast ona naoružava sekulariste da bi se nakon pada Bashara borili protiv nas. I ne slute da puno tih ‘sekularista’ podržava nas i prelaze, sa svim svojim američkim oružjem, kod nas najčešće nakon što nas vide u akcijama. I želim reći, i želim da svi znaju da mudžahedine ne naoružava nijedna država, posebno ne Amerika – Amerika je prva na listi neprijatelja!

Tvoja obitelj je iz Novog Pazara. Sigurno strahuju za tvoj život?

Da, moja obitelj je iz Novog Pazara i ponosim se tim gradom. Naravno da moja obitelj strahuje za moj život, to je neki normalan i opravdan ljudski osjećaj. Da sam njih slušao – ne bih bio ovdje gdje jesam, ali ovo nije vrijeme kada se roditelji pitaju za dopuštenje odlaska u Džihad. Moje roditelje inače puno poštujem, volim i cijenim, to mi naređuje vjera, a i takvi smo mi Sandžaklije (smijeh). El Hamdulillah.

Što nakon Sirije? 

Vidjet ćemo, ne znam. Možda se i vratim u Srbiju. Mislim da narod tamo dolje zaslužuje bolje.

Po profesiji si?

Uvijek se nasmijem s ponosom kada se sjetim toga. Ja sam u Siriju otišao iz srednje škole, a inače sam išao u Gimnaziju, prirodno-matematički smjer. Taj dan kada sam krenuo za Siriju bilo je to iz te škole. Kako je to samo bio čudan i poseban dan, dok gledaš drage ljude posljednji možda put, a to nitko od njih ne zna, prolaze kroz glavu svi trenuci provedeni sa njima. Oni posljednji zagrljaji i onaj posljednji pogled pun skrivenih suza koji se onda digao ka nebu i rekao: “Zbog tebe Gospodaru, zbog ovog Ummeta, pa primi od mene i pomozi me protiv naroda nasilničkog“.

Gdje si naučio da nosiš oružje i da se boriš?

U Siriji, kao i svaka vojska, imamo svoje kampove za obuku. Taktičke, fizičke, obuke za određeno oružje, specijalne jedinice i ostalo. Treneri su dosta često ljudi koji su primili islam, a ranije su bili visoki službenici u vojskama kafira, i po više od deset godina.

Najdraža džamija za tebe je?

Nema sumnje u to da je svakom Muslimanu najdraži Mesdžidul-Haram, tj. Kaba u Meki, ali isto tako znam da bi svi Mudžahidi više voljeli osloboditi Mesdžidul-Aksa u Jeruzalemu i klanjaju u njemu nego da hodočaste Kabu. Napad i uništavanje Izraela je nešto neizbježno.

Koliko imaš godina?

U travnju sam napunio 19 godina.

Čime se tu hraniš u Siriji, jesi postio cio post ?

Da postio sam cio Ramazan i ne znam da je i jedan zdrav Mudžahid drugačije uradio. Hrana mi je činjenje dobrih djela. Nadam se da ću se “ugojiti”. (smijeh)

Koju muziku slušaš privatno?

Svakome ko ima znanja o islamu je jasno da je muzika zabranjena. Mnogo je jasnih dokaza islam iznio na tu temu, a mnogi naučnici i filozofi su također tih stavova. Aristotel je o tome opširno pisao.

Što misliš o fatalnim ženama, tipa starleta i manekenki?

Ne mislim o njima, znam dugo misliti o svojim sestrama koje su u zatvorima, o svojoj dragoj majci i, naravno, o ženi koja ima veliku ulogu kod mene.

———————————————-

Izjava majke Mirze Ganića

Majka Šadija Ganić: U početku mi nije bilo jasno zašto je otišao i što je to od janjeta napravilo vuka, ali sada kada sam više upoznata s događanjima u Siriji, sve mi je jasno. On ima brata i oca, svi želimo da pomogne tim ljudima i da nam se vrati.

Izjava hodže iz Novog Pazara koji je želio ostati anoniman

Taj mladić je Mudžahid i to zna svaki službenik bilo koje od dvije Islamske zajednice u Srbiji i svaki čovjek koji ima znanja o islamu. To što mnogi ne smiju to direktno reći ima svoju pozadinu. Meni je osobno policija prijetila ako budem javno podržao tog čovjeka. U Novom Pazaru svi znaju da Mirza nije terorista i Sandžak će na njega uvijek gledati kao na svog Mudžahida i to sa ponosom.

Izjava prijatelja iz srednje škole A. H.

Mirza Ganić je izuzetno dobar dečko koji se bori na Božjem putu, kao Mudžahid i kao jedna mlada osoba koji je ostavio svoje roditelje i svoje društvo da bi obranio ili poginuo za vjeru koja je jedina i priznata vjera kod Boga jedinoga, koji nema sudruga niti je rodio nit je rođen.

Takvih momaka je vrlo malo, nažalost, kao što je Mirza koji se žrtvuje i koji je ostavio ovaj dunjaluk kao što sam rekao na početku da bi obranio od nevjernika ove vjere (vjeru Islam) zlog pseta Bashara al Assada.

Izjava prijateljice E. I . iz Novog Pazara (Fakultet islamističkih studija)

Mirza je izuzetno požrtvovan, odan. Uvijek mudro savjetuje potkrepljujući argumentiranim činjenicama İslama, koje uvijek budu nadahnuće i smjernica. Temperamentna je osoba i ima izražen bunt. Ali, za razliku od mnogih vršnjaka, koji bunt koriste uglavnom za šegačenje i “postizanje ugleda”, Mirza ga izražava istovremeno boreći se za pravdu, pa makar i na svoju štetu. U društvu uvijek poželjan i voljen!

———————————————-

*Gost autor: Dejan Nestorović, direktor nevladine udruge “Sigurna pozicija” i novinar-reporter, tekst je objavio 4. rujna 2013. godine na portalu Znamo.bagdje se on može naći u izvornom obliku: http://www.znamo.ba/ekskluzivno-upoznajte-mudzahedina-mirzu-ganica-dosao-sam-u-siriju-da-poginem-na-allahovom-putu-i-istrijebim-nevjernike/

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.