SAD i more suvišnih MRAP vozila

 

Posljednjih se dana u brojnim medijima moglo naletjeti na detalje budućeg baratanja Sjedinjenih Američkih Država s MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) vozilima. Kako u tekstu “Majority of US MRAPs To Be Scrapped or Stored” 5. siječnja ove godine navodi Defence News – od oko 25 tisuća ovakovih vozila, koliko je ukupno bilo kupljeno od 2007. godine do danas, navodno je borbenu uporabu preživjelo njih oko 16.050 (od čega je oko 11 tisuća ovakvih vozila i danas u Afganistanu). Od tog bi ukupno preostalog broja SAD željele zadržati 8.585 vozila, dok njih barem 7.456 više ne smatraju potrebnima. Dok je za ukupnu nabavu MRAP vozila bilo utrošeno oko 50 milijardi USD, troškove obnove i popravka oko 8,5 tisuća vozila koja bi zadržala američka vojska navodno se procjenjuje na oko 1,7 milijardi USD – po mogućnosti iz dodatnih ratnih proračunskih sredstava. Nakon popravka, većinu tih vozila bi se konzerviralo, te onda stacioniralo u prepozicionirane zalihe vojne tehnike raspoređene širom svijeta.

HMMWV pored MRAP vozila Oshkosh M-ATV

HMMWV pored MRAP vozila Oshkosh M-ATV

Iskreno rečeno, točna sudbina koju se planira za pribavljena MRAP vozila već je neko vrijeme ponešto nejasna. Naime, ona su nabavljana kao “rapid acquisition program“, koji US Department of Defense nije imao uvršten u svoje dugoročno planiranja, tako da je na kraju ostalo u rukama US Army i US Marine Corps-a da sami odluče što dalje s oko 25 varijanti ovakvih vozila, koliko je na kraju nabavljano. Pri tome, kako izgleda, oni se nastoje riješiti što je više moguće ovih skupih te masivnih vozila – pa i po cijenu njihova uništavanja u Afganistanu (i prodaje lokalnom stanovništvu u formi metalnog otpada) – ne bi li se uštedjelo na troškovima popravka i slanja preko oceana.

Iako je takvo postupanje s raznolikom opremom zapravo vrlo tipično za Sjedinjene Američke Države – u njegovoj je osnovi prilično čvrsta računica. Po njoj, spomenutih 1,7 milijardi USD za popravak i obnovu MRAP vozila koja će biti zadržana – došlo bi iz fonda nazvanog “Overseas Contingency Operations – OCO“, te moraju biti potrošena do kraja 2016. godine. Uz to, US Army navodno očekuje da će do dovršetka ovog remontnog posla trebati još i oko 17,6 milijuna USD u fiskalnim godinama 2016. i 2017. (sve to iz dokumenata s kraja prosinca, o promišljanjima US Army za period 2016-2020, koje su pribavili suradnici specijaliziranog medija Defense News).

Otporna, ali velika - MRAP vozila posljednjih su godina preplavila bojišta

Otporna, ali velika – MRAP vozila posljednjih su godina preplavila bojišta

Iz tih je izvora vidljivo da, barem na načelnoj bazi, čitav modernizacijski posao za MRAP vozila zapravo visi na niti. Naime, ako njegovo financiranje iz OCO sredstava (koja su izvan redovnog obrambenog proračuna SAD) prestane prije kraja fiskalne godine 2016. – tada bi se tu aktivnost moralo prebaciti u okvir užeg i redovitog obrambenog proračuna, čime bi ona navodno u svojoj trenutnoj formi postala neisplativa. Za sada, jasno je da obrambeni proračun SAD za 2014. (usvojem u prosincu 2013. godine) uz ostalo uključuje i zasebnih 80 milijardi USD za rat u Afganistanu, od čega je 321 milijun USD izričito namijenjen za obnovu MRAP vozila. Dok se iz spomenutih planskih dokumenata vidi da US Army za modernizaciju MRAP vozila i u 2015. planira tražiti iznos od oko 304 milijuna USD iz OCO fonda, stručnjaci tvrde da ni namicanje preostalih novaca za tu svrhu ne bi trebalo izostati – bez obzira na predvidivo smanjivanje ukupnih ratnih sredstava i samog OCO fonda u predstojećem periodu. U tom smjeru ukazuje i činjenica da je svježe odobren OCO fond praktično jednak prošlogodišnjemu, iako je u Afganistanu sada gotovo upola manje američkih snaga, dok ni u predstojećim fiskalnim godinama 2015. i 2016. taj pad vjerojatno neće biti strm i nagao.

Kako dalje za MRAP vozila?

MaxxPro Dash - Category 1 MRAP vozilo

MaxxPro Dash – Category 1 MRAP vozila kakva ostaju u službi

Od ukupno 8.585 MRAP vozila koja se planira zadržati, njih 5.036 trebalo bi nakon obnove završiti u zalihama vojne opreme za prepozicioniranje širom svijeta, dok bi se njih 1.073 odvojilo za potrebe obuke i uvježbavanja snaga. Preostalih 2.476 MRAP vozila trebalo bi biti raspoređeno među aktivne postrojbe oružanih snaga SAD. Pri tome, US Army navodno planira zadržati 5,651 komad “MRAP All-Terrain Vehicles” ili kraće M-ATV, koje je proizvela tvrtka Oshkosh Defense (od ukupno 8.700 takvih vozila koja je Pentagon kupio od 2009. godine naovamo). Spomenuta M-ATV vozila su manja i pokretljivija od prvih MRAP varijanti, te su posebno aktivno nabavljana nakon 2009. godine, kada se njihove prednosti vidjelo na terenu, u Afganistanu. Uz to, bit će zadržana i 2,633 komada MaxxPro Dash vozila tvrtke Navistar Defense, i još 310 MaxxPro medicinskih MRAP vozila – dok se odustaje od tisuća Cougar vozila tvrtke General Dynamics/Force Protection, nekih starijih MaxxPro modela tvrtke Navistar Defense, i niza varijanti vozila Caiman koja je proizvodila tvrtka BAE Systems.

Za vozila koja se namjerava zadržati remont neće biti ni jednostavan ni jeftin. Po jednim procjenama, on bi trebao koštati oko 150 tisuća USD po vozilu ako se izvodi u kompleksu Red River Army Depot (SAD, savezna država Texas), ili nešto prihvatljivijih 87 tisuća USD po vozilu – ako je mjesto radova Livorno u Italiji. Upravo za ove dvije lokacije se planira da će obaviti većinu posla na MRAP obnovi i popravku tijekom naredne tri godine. Neke druge procjene govorile su o trošku od oko 250 do 300 tisuća USD po vozilu, za prijevoz MRAP vozila iz Afganistana i onda njihove obnove i popravka.

MRAP vozila kao ovaj General Dynamics/Force Protection Cougar lete iz oružarnice SAD

MRAP vozila kao ovaj General Dynamics/Force Protection Cougar lete iz oružarnice SAD

Vozila koja se ne nađu na listi za zadržavanje bit će prvo ponuđena drugim granama državne vlasti SAD, a onda stavljena i na raspolaganje za poslove u okviru programa “Foreign Military Sales” (FMS). Za ona koja na takve načine ne pronađu put u zainteresirane ruke – slijedi postupak “demilitarizacije” i onda recikliranje sirovina dobivenih njihovim uništavanjem. Spomenuti postupak “demilitarizacije” u samome Afganistanu navodno košta oko 12.000 USD po vozilu (bez uključivanja ikakvih troškova prijevoza), tako da bi i u slučaju izostanka ikakve kupoprodaje uklanjanje i odvoz oko 11 tisuća MRAP vozila raspoređenih u toj zemlji koštalo desetke milijuna USD. To će biti samo dio od ukupno oko 7 milijardi USD vrijednosti robe koju će Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država vjerojatno uništiti tijekom svog povlačenja iz Afganistana.

Ne bi li se barem malo smanjilo takve gubitke, SAD već duže razgovara s nizom zemalja partnera – kako bi se prodalo što više takvih MRAP vozila, s tim da kupac plaća i njihov odvoz iz Afganistana. Početkom prosinca 2013. godine, a u sklopu međunarodne dražbe, pod sličnim je uvjetima u Afganistanu na prodaju bilo ponuđeno oko 2000 raznih MRAP vozila. Prema izvorima iz Pentagona, više je stranih zemalja do sada izrazilo interes za takve kupovine, iako do sada nije došlo do potpisivanja ugovora na tu temu.

MaxxPro Plus tijekom obuke osoblja u Požegi

MaxxPro Plus tijekom obuke osoblja u Požegi

Već mjesecima se pod ozbiljno govori i o hrvatskom pribavljanju oveće količine MRAP vozila iz ovih američkih viškova. Od ukupno oko 170 različitih vozila koja se spominjalo, navodno je riječ bila o 120 vozila M-ATV, te još 50 težih MRAP-ova u borbenoj i medicinskoj verziji – vjerojatno tipa MaxxPro Plus, za koje je tijekom prve polovice prosinca 2013. dovršena i obuka prvog osoblja ZzP-a i HKoV-a u Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega. Većina budućih hrvatskih MRAP-ova navodno je bazirana u Italiji (već spomenuti remontni centar u Livornu), dok se spominjalo i dio vozila M-ATV koja su još u Afganistanu. MRAP-ovi koje su pregledavali hrvatski stručnjaci navodno imaju vrlo malo prijeđenih kilometara – ali izazivaju izrazito podijeljena mišljenja o svojoj uporabnoj te logističkoj isplativosti u redovima OS RH. Iako se čitavu ovu nabavu aktivno najavljivalo tijekom jeseni 2013. godine, ni do danas nema naznaka da su ikakva MRAP vozila iz “afganistanskih viškova” zaista i pristigla u Hrvatsku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.