Oklopništvo i raketna tehnika na prodaju!

 

Lot br. 64 – SS-1, SCUD A

Nadolazećeg srpnja, konkretno – 11. i 12. srpnja ove godine (petak i subota), u američkoj saveznoj državi Kaliforniji održati će se aukcija. I to ne bilo kakva aukcija! Naime, na prodaju će ondje biti ponuđeno više od 100 raznolikih primjeraka svačeg vojnog što ima kotače – od tegljenog topništva, oklopnih vozila i tenkova (amfibijskih i onih klasičnih), pa sve do raznolikih specijalnih vozila. Pažnju tu posebno plijeni lanser balističkih projektila tipa SCUD – veteran ruskog arsenala i svekolikih igara skrivača po prostranstvima iračke pustinje.

Lot br. 81 – FV3901 Churchill Toad

Riječ je tu o dijelu donedavne kolekcije zanesenjaka Jacquesa M. Littlefielda, nekad aktivnog inženjera u informatičkoj industriji slavnog Silicon Valleya. On je u okviru osobne zbirke, stvarane preko 25 godina, nagomilao gotovo 200 raznolikih vojnih vozila. Svoju zbirku, za koju se smatra da je najveća takva kolekcija na svijetu, smjestio je u nizu zgrada širom mjesta Portola Valley – gdje će za koji mjesec i biti organizirana spomenuta prodaja. Ako se pitate zašto ta prodaja – zato jer je Jacques M. Littlefield umro 2009. godine, pa se po njegovome odlasku otvorilo tako često pitanje – “Što dalje s pokojnikovom zbirkom?”.

Nakon gotovo četiri godine razmišljanja, rješenje je konačno nađeno u studenom prošle godine – kada je bilo objavljeno da će Zbirka Littlefield biti pridružena već postojećoj zbirci pod upravljanjem Collings Foundation, neprofitne ustanove smještene u mjesto Stow, savezna država Massachusetts (predgrađe grada Bostona). No, kako se tu radi o potezu koji traži premještanje niza masivnih eksponata preko čitavih kontinentalnih Sjedinjenih Američkih Država, naravno da se postavilo pitanje troškova. Da bi ti troškovi bili pokriveni, iz čitave zbirke Jacquesa Littlefielda izabrano je 80 ponajboljih komada, koji će onda i stvarno biti preseljeni – dok je ostatak te povelike zbirke ponuđen na srpanjsku javnu dražbu, ne bi li se njegovom prodajom namirili troškovi selidbe, te budućeg smještaja odabranih povijesno najznačajnijih vozila.

Lot br. 17 – Eland 90 Mk7

Provođenje ove zanimljive javne dražbe povjereno je tvrtci “Auctions America”, podružnici poduzeća “RM Auctions” iz kanadske pokrajine Ontario – koja će izvršiti prodaju ponuđenih 108 vozila, te veće količine raznolikih rezervnih dijelova (također iz sastava dosadašnje Zbirke Littlefield). Što se tiče cijena pojedinih vozila i pregleda oružnih sustava ponuđenih na prodaju, sadržaj pojedinih konkretnih aukcijskih skupina predmeta i vozila biti će detaljno objavljen tijekom ovoga mjeseca. Do lipnja ove godine planirano je pripraviti još i detaljan katalog, kojeg će se zainteresiranima slati poštom, po posebnome zahtjevu. Na predstojećoj srpanjskoj aukciji ni za jednu stvar ponuđenu na prodaju neće biti postavljene ikakve cjenovne rezervacije, budući je cilj i stvarno prodati sve ponuđeno.

Lot br. 60 – Flak 36 “88”

Na prodaju je ponuđena velika količina raznolikih vozila, mješovitog podrijetla. Uz američka, njemačka, britanska i ruska vozila, tu je i ponešto vojne tehnike iz Izraela, Južne Afrike  – sve u dobrom stanju i pokretno vlastitim pogonom. Ima tu svačega, od tenkova i raznolikih oklopnih vozila, samohodnog topništva i specijalnih inženjerijskih vozila, pa do mobilnih radara i lansera balističkog raketnog oružja. Kako sada stvari stoje, među vrhuncima na dražbu stavljene tehnike spadaju njemački tenk Leopard 1A1A1 (s pred-aukcijskom procjenom vrijednosti između 400,000 i 450,000 USD) i top Flak 36 “88” (procijenjen na između 100 i 150 tisuća USD), relativno sitna ali temeljito obnovljena američka samohodna haubica M37 105mm HMC (između 200 i 250 tisuća USD, po pred-aukcijskoj procjeni), kao i već spomenuti ruski lanser projektila SS-1 ili SCUD A (ruska oznaka 8K11), zajedno s jednim projektilom R-11M  (čitav sustav pred aukciju procijenjen na između 300,000 i 350,000 USD).

Dok je dio ponuđenih vozila dostupan na uvid i putem interneta (na stranicama tvrtke Auction America), kompletan ponuda bit će vidljiva u aukcijskome katalogu. Sve predmete ponuđene na javno nadmetanje može se pogledati između 9. i 12. srpnja na adresi “Military Vehicle Technology Foundation, 499 Old Spanish Trail, Portola Valley, California 94028-8133”. Nazdravlje!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.