Mađarska: vlastitim snagama iz Afganistana

 

Do večeri u srijedu, 25. kolovoza 2021. godine, mađarske namjenski organizirane snage specijalne namjene dopremile su iz Afganistana ukupno 540 Mađara, Amerikanaca, Austrijanaca i građana Afganistana. U kasnim večernjim satima te srijede dva zrakoplova Airbus A319, višenamjenske transportne letjelice Oružanih snaga Mađarske, stigle su kući noseći i pripadnike mađarskih snaga specijalne namjene koji su provodili evakuaciju pokrenutu radi brzog napredovanja talibana u Afganistanu.  Jučer, 26. kolovoza, o toj uspješnoj evakuaciji Tibor Benkő, mađarski ministar obrane, te general-pukovnik Romulusz Ruszin-Szendi, načelnik stožera Oružanih snaga Mađarske, održali su izvanrednu konferenciju za medije u budimpeštanskom kompleksu tamošnjeg Ministarstva obrane, u ulici Balaton.

Tim je povodom ministar obrane Benkő naglasio kako je posao organiziranja evakuacije pred njegov resor bio postavljen 17. kolovoza, da bi tijekom operacije iz Kabula bilo spašeno ukupno 540 građana Mađarske, SAD, Austrije i Afganistana. Spomenuti zrakoplovi su svoju misiju radili u dvije faze – kao prvo, putem letova iz Afganistana u Uzbekistan, gdje se letjelo ukupno 14 puta. Nakon tog puta mađarskim vojnim zrakoplovima, koji su letjeli s polovičnom popunjenošću – temeljem sporazuma Mađarske i Uzbekistana putnici su prema Budimpešti nastavili letovima civilnih prijevoznika Wizzair te Uzbekistan Airways kao uzbečkog nacionalnog prijevoznika. Takvi sekundarni letovi za Mađarsku odrađeni su ukupno tri puta, a njima je bilo prebačeno 57 obitelji s oko 180 djece. Mediji su posebno zabilježili prvi takav let u ponedjeljak 23. kolovoza sa 173 osobe, većinom stranaca, a onda i još jedan u srijedu 25. kolovoza, kojim je u Budimpeštu stiglo 240 Afganistanaca, uključujući tu i 126 djece. Podsjećajući na djelovanje Mađarske u Afganistanu, koje je započelo 2003. godine, ministar Tibor Benkő naglasio je kako je svih tih predstojećih 18 godina za NATO važio pristup da se u tu azijsku državu zajedno ulazi, a onda i zajedno izlazi – a kako je objava američkog predsjednika Joe Bidena iz travnja ove godine, o jednostranom početku povlačenja američkih snaga mjesec dana kasnije, preokrenula takvo ustaljeno stanje stvari.

Osnovna zadaća naloga koji je 17. kolovoza stigao iz Vlade Mađarske, i koji je postao temeljem operacije od pripadnika snaga specijalne namjene nazvane “Operacija Šaman”, bila je u evakuaciji svih Mađara koji su za time iskazali potrebu. Ministar Benkő objasnio je kako je uz planiranje čitave operacije morao biti i uspostavljen tim pripadnika snaga specijalne namjene koji će provoditi zadaću evakuiranja u suradnji s mađarskim Ratnim zrakoplovstvom, tajnim službama, te resorom zdravstva. Potrebne snage bile su okupljene do popodnevnih sati srijede 18. kolovoza, a pripadajuće diplomatske dozvole bile su pribavljene dan kasnije. Ključan dio posla predstavljalo je i očekivanje da Mađarska bude u stanju ovo spašavanje poduzeti vlastitim snagama te vlastitim sredstvima. Jedan od uključenih zrakoplova A319 bio je opremljen i dodatnom medicinskom opremom, ne bi li bio u stanju izaći na kraj s potencijalnim težim zdravstvenim problemima. Brzinu planiranja te pripreme ove operacije, koja je potrajala ukupno tri dana, treba među ostalim zahvaliti i dobroj suradnji mađarskih resora unutarnjih i vanjskih poslova te obrane.

Mađarska namjenska vojna postrojba od oko 100 pripadnika spasila je spomenutih 540 ljudi – za što je ministar Benkő naglasio kako to  predstavlja 100 posto Mađara koji su željeli iz Afganistana (oko 70 ljudi) , te evakuiranje još i ukupno 87 posto stranih građana (oko 470 ljudi). General-pukovnik Romulusz Ruszin-Szendi još je dodao kako je ondje bilo i Afganistanaca koji su prethodno na terenu pomagali radu mađarskih vojnika, koji su prethodno tražili pomoć iz Mađarske, i s kojima se uspjelo ostati u kontaktu do evakuacije. Postrojbe specijalne namjene te pripadnici Zrakoplovstva dopunjeni su osobljem obavještajnih službi i prevoditeljima unutar samo 24 sata, da bi dva mađarska zrakoplova A319 već bili na putu u Afganistan dok su se još pribavljale posljednje od potrebnih dozvola. No, po prvi put se na prostor međunarodne zračne luke Kabul sletjelo tek nakon što je sve to bilo riješeno i dozvole za slijetanje propisno pribavljene.

Kako je objasnio general Ruszin-Szendi, jedna od prvih zadaća na prostoru operacije bila je uspostava zapovjednog mjesta, te onda i svega potrebnog za brigu o ljudima koje se evakuira te osiguranje čitave te aktivnosti. Ovaj je posao komplicirala činjenica da su tijekom prvih dana evakuacije snage SAD, pod čijim je nadzorom bio prostor zračne luke, imale pravilo da svaka transportna letjelica na tlu smije provesti samo 30 minuta, prije nego mora na pistu i u polijetanje. Zato je bilo posebno bitno ustrojiti sustav izuzetno brzih sigurnosnih provjera svih osoba koje se namjeravalo ukrcavati. No, kako je objasnio mađarski načelnik Glavnog stožera, ozbiljno provođenje svih tih mjera bilo je potrebno i zbog slučaja na transportnom zrakoplovu jedne druge nacije, gdje je loše provjerena osoba za evakuaciju brzo uspjela postaviti eksplozivnu napravu u jednom od zrakoplovnih toaleta letjelice – no tako nešto se nije dogodilo i na mađarskom zrakoplovu. Poseban izazov predstavljala je i činjenica da se tada na prostor zračne luke ulazilo kroz samo jednu ulaznu točku. Temeljem meteoroloških i zemljopisnih uvjeta, mađarski zrakoplovi su mogli po jednom letu nositi tek 60 do 70 ljudi. I dok su pripadnici postrojbi specijalne namjene ostali kao osiguranje u Kabulu sve do okončanja čitavoga posla, mađarski zrakoplovi A319 su 14 puta letjeli na ruti Afganistan-Uzbekistan. No, pri tome je Mađarska ujedno i odbila sama primati ikakve veće brojeve izbjeglica iz Afganistana, a pristala je evakuirati samo one čiji su životi bili ugroženi zbog podrške NATO snagama podno Hindukuša.

Uspjeli smo postići suradnju pilota, specijalaca, obavještajaca i zdravstvenih stručnjaka. Mađarski vojnici su se tu dokazali“, naglasio je general Romulusz Ruszin-Szendi. On je kazao i da sve to ne bi bilo provedivo da Mađarska ne provodi svoj Program razvoja obrambenih snaga, koji je osigurao spremnost snaga. Kako je naglasio, mirno ih je poslao u područje operacije, na posao kakvog do sada nisu nikad radili uživo i kojeg su do sada mogli uvježbavati tek kod kuće – dok je sada pokazana spremnost mađarskog kontingenta, koji je sada spreman i na druga takva djelovanja po zahtjevu NATO saveza. To je sposobnost kojom se Republika Hrvatska ne može pohvaliti, budući da u svim situacijama hitnih evakuacija ovisimo o dobroj volji raznolikih partnera i saveznika, sve tamo od vremena kada su prestali biti operativni transportni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.