Talibani pokrenuli novu proljetnu ofenzivu

 

Talibanski su pobunjenici objavili pokretanje svoje godišnje proljetne ofenzive u Afganistanu, nanijevši time udarac tjednima obnavljanoj nadi u moguće mirovne pregovore. Ovaj potez dolazi dok se zahuktavaju pripreme za organiziranje dugo odgađanih afganistanskih izbora, za parlament i okružna vijeća, zakazanih za 20. listopada.

Nova pobunjenička operacija, nazvana “Al Khandaq”, započela je u rano jutro ove srijede (25. travnja) i “američki osvajači i njihovi obavještajni agenti” će biti njene “primarne” mete, kazali su Talibani u tematskoj izjavi. Ovaj potez uslijedio je nekoliko tjedana nakon što je predsjednik Afganistana, Ashraf Ghani, na međunarodnoj konferenciji u Kabulu ponudio ulazak u razgovore s Talibanima bez postavljanja prethodnih uvjeta, ne bi li se okončao sve ubojitiji sukob koji traje već 17 godina. Dok je Ghanijeva inicijativa bila široko pozdravljena od međunarodnih i domaćih igrača, pobunjenička skupina je šutjela, uz kruženje spekulacija da Talibani možda promišljaju uključivanje u ove razgovore. Omar Zakhilwal, afganistanski veleposlanik u susjednom Pakistanu, priznao je kako talibanska proljetna ofenziva predstavlja odbijanje Vladinog mirovnog nastojanja.

U intervjuu objavljenom u kasnim satima srijede, 25. travnja, na pakistanskoj privatnoj AAJ TV, Zakhilwal je ustrajao na stavu da Talibani nisu u stanju pobijediti vojnim sredstvima i da će oni morati prići stolu, ne bi li pregovorima postigli kraj “gadnog” afganistanskog rata. “Nadamo se da će oni (Talibani) doći do spoznaje i odabrati pravi put, a to je mir. Nikad se nećemo ostaviti te nade. Dok se mi nastavljamo braniti od njihove navale, i branimo stanovništvo, također neprekidno težimo i miru s njima“, kazao je afganistanski veleposlanik.

Talibani su u više navrata nudili ulazak u direktne razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, ne bi li razriješili konflikt, ali su tražili povlačenje svih stranih snaga iz Afganistana prije uključivanja u unutar-afganistanski dijalog. Ova pobunjenička grupacija svoju je novu ofenzivu opravdala tvrdnjama da država i dalje ostaje pod “nelegitimnom” stranom “okupacijom“. Tisuće dodatnih stranih vojnika, ustvrdili su, raspoređuje se u Afganistanu prema smjernicama nove ratne strategije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, i njih se opremilo “novim razornim oružjima i širokim vojnim ovlastima“. Putem svoje izjave Talibani su poticali afganistanske civile da se “potpuno uključe” u ofenzivu, kako podrškom borcima, tako i zadržavanjem “dovoljne udaljenosti” od američkih i afganistanskih vojnih baza i konvoja.

Trump je svoju strategiju za Afganistan objavio još u kolovozu 2017. godine, ne bi li pokušao preokrenuti napredovanje Talibana na bojištima kroz intenziviranje vojnih operacija, kojima se pobunjenike nastojalo pritisnuti na uključivanje u pregovore i dijalog s Vladom Afganistana. Dok su američki vojni zapovjednici od tada izvještavali o napretku na bojištima, Talibani su odgovorili jačanjem napada na sigurnosne snage Afganistana i postizanjem daljnjih teritorijalnih uspjeha. Prema aktualnim američkim vojnim procjenama, ova pobunjenička skupina trenutno kontrolira ili je borbeno prisutna u više od 44 posto Afganistana. Dok se bore s Talibanima, afganistanske snage sigurnosti moraju izaći na kraj i s rastućim utjecajem terorista Islamske države u Afganistanu. Ta je skupina preuzela odgovornost za nedjeljni smrtonosni napad na izborni centar u Kabulu, tijekom kojeg je poginulo više od 60 Afganistanaca.

Afganistanski izbori

Početkom ovoga mjeseca, afganistanska neovisna izborna komisija pokrenula je proces registracije birača za listopadske parlamentarne i lokalne izbore. Pobunjenička bi ofenziva, kažu analitičari, mogla predstavljati veliki izazov za afganistanske snage sigurnosti pri poslu osiguravanja sigurnosti birača.

Talibani su do sada odbijali tamošnji demokratski proces kao umjetnu koreografiju “okupatora” predvođenih od SAD, i pozivali su Afganistance da bojkotiraju izbore. Ujedinjeni narodi upozoravaju da i nadalje civili podnose glavninu tereta oružanog sukoba u Afganistanu, i dokumentirali su rekordnih 2.260 civilnih žrtava tijekom prva tri mjeseca 2018. godine. Više od 10.000 civila je ubijeno ili ranjeno tijekom protekle godine u Afganistanu.

Napetosti s Pakistanom

Intenziviranje neprijateljstva u Afganistanu uoči nove talibanske ofenzive vjerojatno će produbiti i napetosti službenog Kabula sa susjednim Pakistanom. Naime, afganistanski i američki dužnosnici upozoravaju na pobunjenička pribježišta u toj susjednoj državi, koja su Talibanima omogućila održavanje i jačanje njihove kampanje nasilja.

Veleposlanik Afganistana u Pakistanu, dr. Omar Zakhilwal

Veleposlanik Zakhilwal tvrdi da Islamabad još može pritisnuti i nagovoriti Talibane da pozitivno odgovore na mirovne inicijative njegovih vlasti. “Mi vjerujemo da Pakistan ima utjecaja (na Talibane). Mi se slažemo da on možda i nije takve snage koliko mi to mislimo. Ali on zasigurno nije ni na razini koju spominje Pakistan – da uopće ne postoji“, ustvrdio je afganistanski diplomat.

Donald Trump je početkom ove godine suspendirao vojnu pomoć SAD-a Pakistanu, sve dok ta država na poduzme odlučne poteze protiv spomenutih terorističkih pribježišta na svom teritoriju. Službeni Islamabad odbacuje ovakve optužbe, tvrdeći da su pakistanske snage sigurnosti već uklonile svu terorističku infrastrukturu sa svojih područja. Oni tvrde da su talibanski vođe i borci prešli natrag u Afganistan, budući da te skupine ondje kontroliraju opsežne prostore, i da je Pakistan izgubio sav utjecaj koji je imao među pobunjenicima. Pakistanski dužnosnici spominju kako se njihovu državu optužuje samo zbog propasti međunarodnih napora za osiguravanjem i stabilizacijom Afganistana, gdje SAD sada po tom pitanju traže “žrtveno janje”.

 

*Ovaj tekst je autor Ayaz Gul 25. travnja 2018. godine objavio na američkom portalu Voice of America (https://www.voanews.com/), pod originalnim naslovom „Afghan Taliban Launches New Spring Offensive “. Članak je u izvorniku dostupan na internetskoj adresi: https://www.voanews.com/a/taliban-to-end-peace-negotiations/4363866.HTML

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.