LM razvija novi sustav proturaketne obrane SAD

 

Agencija za proturaketnu obranu (MDA) u okviru američkog Ministarstva obrane odabrala je Lockheed Martin i njihovog partnera Aerojet Rocketdyne kao tvorce i buduće isporučitelje novog sustava proturaketne obrane za kontinentalne Sjedinjene Američke Države – sustava raketa presretača iduće generacije (Next Generation Interceptor – NGI). Ugovor ukupno vrijedan oko 3,7 milijardi dolara za Presretač iduće generacije prvi je korak u postupku razvoja prema zahtjevima MDA, što će predstavljati suštinsku modernizaciju trenutno operativnog američkog zemaljskog sustava protubalističke raketne obrane (Ground-based Midcourse Defense – GMD).

NGI se svojim posebnim dizajnom sposoban prilagoditi raznolikim okolišima, ne bi li povećao svoju vjerojatnost preživljavanja, te omogućiti svojim korisnicima da njime odbiju sve naprednije protivničke prijetnje. Temeljem ovog ugovora bit će proveden sveobuhvatni razvoj budućeg presretača, kako pogonskog dijela sustava, tako i njegove kinetičke bojne glave. Novi će se projektili lansirati iz postojećih silosa aktualnog sustava Ground-Based Interceptor (GBI), koja je izgrađena na Aljasci (baza Ft. Greely) i u saveznoj državi California (zrakoplovna baza Vandenberg).

“Uzbuđeni smo i ponosni što je MDA povjerila tvrtki Lockheed Martin vođenje razvoja ovog sustava koji mijenja pravila igre, a koji će uvelike poboljšati sigurnost naše države u nadolazećim desetljećima”,

rekla je Sarah Reeves, potpredsjednica Programa Presretača sljedeće generacije (NGI) u tvrtki Lockheed Martin.

“Desetljećima radimo na pružanju potpore misijama poput NGI-a, a naš tim ima stručnost i zajedničku viziju potrebnu za ispunjavanje potrebe MDA za daljnjim razvojem sustava GMD”.

Prva obrambena crta

NGI je program presretača proturaketne obrane namijenjen zaštiti i obrani SAD-a od interkontinentalnih balističkih projektila. Ovaj će program služiti kao prva linija slojevite arhitekture američke proturaketne obrane, namijenjene zaštiti SAD od novih prijetnji pojedinih stranih država. Riječ je o nacionalnom prioritetu kako za MDA, tako i za Sjeverno zapovjedništvo Oružanih snaga SAD-a (U.S. Northern Command – USNORTHCOM) sa zapovjedništvom u zrakoplovnoj bazi Peterson, u mjestu Colorado Springs, savezna država Colorado – pa zato ni ne čudi da se očekuje što skoriji operativni razmještaj novih presretača.

Održivo i pouzdano

Lockheed Martin je tu iskoristio svoje dosadašnje ulaganje oko 580 milijuna dolara u tehnologiju višestrukih bojnih glava za kinetičko uništavanje više ciljeva, razvijenu u okviru projekta THAAD, kao i desetljeća rada na strateškom sustavu Trident pod okriljem Ratne mornarice SAD. Dizajn novog sustava NGI predstavljat će stupanjem u službu značajno operativno poboljšanje, temeljem svoje sposobnosti da na više prijetnji odgovori jednim presretačem. Ovaj značajan napredak, zajedno s novim konceptualnim naglaskom na olakšavanju održavanja i pouzdanosti, pružat će traženu operativnu raspoloživost. Smanjivanje troškova i priuštivost novog sustava omogućene su korištenjem digitalnog inženjeringa u samoj srži ovog dizajna tvrtke Lockheed Martin.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.