Klapa HRM-a i Ante Kotromanović u Kini

 

Niz velikih koncerata, doduše uz ekran na kojem ide prijevod stihova za kinesku publiku

Nakon što je sredinom rujna prošle godine Zagreb i Ministarstvo obrane RH posjetila visoka vojna delegacija iz Kine (uz generala zbora Xu Caihoua, potpredsjednika Središnje vojne komisije NR Kine, u visokom kineskom izaslanstvu bio je i general zbora Ma Xiaotian, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS NR Kine, te još osam generala i admirala – zapovjednika nekoliko kineskih vojnih područja, predstavnika ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva – te niz visokih dužnosnika Ministarstva nacionalne obrane NR Kine), došlo je vrijeme za uzvratnu rundu.

Za razliku od klape HRM “Sveti Juraj”, koja se Kinezima prilikom njihovog boravka u Hrvatskoj svidjela toliko da su je o svom trošku u “Carstvo sredine” pozvali još 23. kolovoza, ministar obrane RH Ante Kotromanović se put Beijinga zaputio tek jučer. Odmah po dolasku, još istog tog 27. kolovoza, Kotromanović se susreo sa Liang Guangliem, državnim savjetnikom Kine i ministrom obrane te velike zemlje. Oni su u razgovoru dotakli i međudržavne odnose Kine i Hrvatske, te pozvali na jačanje bilateralnih vojnih veza dvije države, koje bi trebale pratiti i napredak ukupnih odnosa. Pri tome, Kotromanović je najavio jačanje vojne razmjene i suradnje s Kinom – posebice na području vojne obuke, sudjelovanja u mirovnim operacijama i akcijama suzbijanja piratstva – te intenzivniju suradnju s tom zemljom na ukupnom jačanju međusobnih bilateralnih veza.

Radni posjet Kini nastavljen je danas, susretom Kotromanovića sa Xu Caihouom, potpredsjednikom Središnje vojne komisije NR Kine i voditeljem delegacije koja je u rujnu posjetila njegova prethodnika na čelu MORH-a, Davora Božinovića. I tu se reklo koju o jačanju vojnih veza. Za one koji to možda nisu znali, ili te činjenice nisu bili do kraja svjesni, domaćini su tom prilikom pohvalili i čvrst hrvatski stav po pitanju politike “Jedne Kine” (koji onda rezultira i diplomatskim nepriznavanjem samostalnosti Tajvana), a ponovno su izrazili i volju za jačanjem svekolikih veza s Lijepom našom.

Odmah po dolasku, ministarski sastanak – Ante Kotromanović i Liang Guanglie

Nakon već spomenutog današnjeg sastanka Xu je sav oduševljen izjavio i da: “Kina pridaje veliku važnost vojnim odnosima ovih dviju strana, i nada se stvaranju novoga poglavlja u razvoju naših odnosa!” Ne budi lijen, Kotromanović je na to navodno odvratio već dan ranije viđenom frazom – kako Hrvatska želi pragmatično ojačati vojnu suradnju s Kinom, posebice na područjima obuke osoblja i borbe protiv piratstva, uz – naravno – suradnju s Kinom na jačanju bilateralnih odnosa. Do potpune idile nedostajalo je samo da netko pred službenim novinarima zazove onaj famozni “World peace”!

A klapa? Ona je navodno oduševljena prijemom u Kini, gdje je uz razgledavanje ljepota Kine i koncertirala u Šanghaju i Beijingu. O tome su naše dnevne novine iz Splita donijele i izjavu jednoga od klapskih pijevaca:

U Kini su nas dočekali kao nigdje do sada, uza sve moguće državne i vojne počasti. Između ostalih, imali smo i koncert za posadu kineskog broda u Šanghaju, a nakon toga su nas svečano primili kod jednog kineskog generala. Održali smo cjelovečernji koncert u njihovoj vojnoj bazi pred više stotina vojnika, dočasnika i časnika“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.