EU otvorila ured u Mianmaru

Otvaranje Ureda EU u Yangonu - jesu li sankcije Mianmaru naštetile i europskim kompanijama?

Nedugo nakon što je EU ukinula većinu sankcija Mianmaru, a u znak podrške tamošnjim novim demokratskim vjetrovima, Visoka povjerenica za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton prvog dana svoje trodnevne posjete Mianmaru otvorila je Ured EU. To novo predstavništvo smješteno je u gradu Yangonu, rodnom gradu Nobelovke Aung San Suu Kyi, koja je također bila prisutna otvaranju. U prigodnim govorima, Ashton se ponadala da će „predstavništvo pomoći Uniji pri angažiranju i podupiranju mianmarskog političkog procesa“, dok je Aung San Suu Kyi naglasila da će „Ured pomoći pri obnovi i poboljšanju odnosa između EU i Mianmara“. Pritom je, moguće, na umu imala i činjenicu da je Europska unija najveći donator Mianmaru, a iz Bruxellesa je najavljen novi paket pomoći u 2012. i 2013. godini, vrijedan 150 milijuna eura.

Nakon što je u ožujku ove godine predsjednik Mianmara postao general Thein Sein, i povukao određene poteze, Europska unija 23. travnja privremeno je, na godinu dana, zamrznula sankcije protiv te zemlje,  izuzev embarga na oružje. Tako je Sein, koji je u nepuna 2 mjeseca vladavine oslobodio nekoliko stotina političkih zatvorenika, potpisao sporazume o prekidu vatre s nekoliko pobunjeničkih skupina, a Nobelovki Aung San Suu Kyi omogućio povratak u politiku, dobio vremena i mogućnosti da u narednim mjesecima pokaže misli li ozbiljno, ili su ove naznake demokratizacije samo poklon za prvih 60-ak dana na vlasti. To mu je poručila i Ashtonova uoči odlaska u Mianmar: „Reforme se, naravno, moraju nastaviti – mi želimo vidjeti daljnji napredak, a posebno bezuvjetno oslobađanje svih političkih zatvorenika i trud da se okončaju svi etnički sukobi. Spremni smo pomoći u ovim nastojanjima, kao i u ekonomskom i društvenom razvoju zemlje. Nastavit ćemo podupirati demokratsku tranziciju, i ohrabrivat ćemo trgovinsku razmjenu i investicije u Mianmar“. To je ujedno i poruka i za Aung San Suu Kyi i članove njene stranke NLD (Nacionalna liga za demokraciju), koji su bojkotirali konstituirajući sjednicu Parlamenta. Članovi NLD-a nisu se pojavili iz protesta što u zastupničkoj prisezi i dalje stoji da će čuvati Ustav, a NLD ga želi promijeniti kako bi se smanjio utjecaj vojske u donošenju političkih odluka.

Predstavništvo EU uskoro bi moglo dobiti i onaj najiščekivaniji odgovor – jesu li sankcije Europske unije i SAD-a zatvorile vrata europskim kompanijama (a računa se da ih ima oko 500) koje su poslovale ili su imale namjeru poslovati s Mianmarom, budući se ta zemlja, pritisnuta brojnim ograničenjima i problemima, okrenula azijskim zemljama, na čelu s Indijom i Kinom.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.