Donald Trump presložio Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC)

 

Predsjednik SAD Donald Trump u subotu je potpisao predsjednički memorandum kojim je uklonio najviše vojne i obavještajne savjetnike iz kruga redovitih članova Užega odbora (Principals Committee) u okviru Vijeća za nacionalnu sigurnost (National Security Council), međuagencijskoga foruma koji se bavi političkim pitanjima koja oblikuju nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država.

Ova predsjednička mjera ustanovila je mjesto za Stevea Bannona, Trumpovog glavnog političkog stratega, kao redovitog člana ovoga tijela, dok će načelnik Združenoga stožera OS SAD i ravnatelj Nacionalnih obavještajnih službi moći prisustvovati samo “kada će se raspravljati o temama vezanim uz njihove odgovornosti i struku“.

To je neuobičajeno“, napisao je u subotu John Bellinger, pridruženi stručnjak za pravo međunarodne i nacionalne sigurnosti pri Vijeću za vanjske poslove, i bivši pravni savjetnik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD.

Za vrijeme administracije predsjednika Busha, Karl Rove nije sudjelovao na sastancima NSC“, rekao je Bellinger. “Prema bivšem Predstojniku ureda Bijele kuće Joshu Boltenu, predsjednik Bush nije želio da izgleda, posebno ne u očima vojske, kao da uvodi unutarnju politiku u sustav odlučivanja na teme nacionalne sigurnosti“.

Sa svojim novim stalnim mjestom na sastancima Vijeća za nacionalnu sigurnost, Bannon se našao uzdignut iznad direktora CIA, Mikea Pompea, kome nije ponuđen takav širok pristup. “Direktora CIA-e se tipično poziva na NSC i na sastanke Užeg odbora“, rekao je Bellinger, iako je dodao i kako lista pozvanih na takve sastanke u doba predsjednika Baracka Obame nije uključivala direktora CIA-e.

Jim Sciutto, dopisnik specijaliziran za nacionalnu sigurnost pri televizijskoj mreži CNN, primijetio je u nedjelju kako je taj potez “zasigurno bez presedana“. “Time tu postavljate nekoga tko nije bio potvrđen od Senata, a izuzimate načelnika Združenoga stožera i ravnatelja Nacionalnih obavještajnih službi, koji moraju proći postupak senatske potvrde“, objasnio je Sciutto CNN-ovom Jakeu Tapperu. “To postavlja pitanja oko toga čiji će glasovi prevladavati pri donošenju ključnih odluka o nacionalnoj sigurnosti u državi“.

Bivši ministar obrane SAD Bob Gates je u nedjelju ujutro za televiziju ABC izjavio kako je potiskivanje na sporedni kolosijek ravnatelja Nacionalnih obavještajnih službi i načelnika Združenoga stožera “velika greška“.

Dodavanje ljudi u sastav NSC me zapravo nikad nije posebno smetalo“, rekao je Gates po pitanju uvođenja nove uloge u Vijeću za Bannona. “Mene najviše brine što su, prema zakonu, službeno propisana samo dva stručna savjetnika Vijeća za nacionalnu sigurnost – ravnatelj Nacionalnih obavještajnih službi i načelnik Združenoga stožera“.

Njihovo potiskivanje“, rekao je Gates, je “velika greška. Oni zajedno donose stručno gledište, prosudbu i iskustvo koje svaki predsjednik – sviđalo se to njemu ili ne – na kraju nalazi korisnim“.

Vijeće za nacionalnu sigurnost “iz sjene”

Steve Bannon je postao redovnim članom Užeg odbora Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD

Josh Rogin, novinar lista Washington Post, objavio je još prije stupanja na dužnost predsjednika Trumpa kako su Bannon, Jared Kushner i Reince Priebus sačinjavali neformalno “Vijeće nacionalne sigurnosti u sjeni”, koje “stoji na čelu izvršnih odbora u okviru Trumpovoga tranzicijskog tima i ima konačnu riječ po pitanju kadrovskih postavljenja u okviru nacionalne sigurnosti“.

Jared Kushner je Trumpov zet i ključni savjetnik. Priebus je Trumpov predstojnik ureda.

Bannon je radio na dugoročnoj strateškoj viziji koja će oblikovati čitav pristup vanjskoj politici Trumpove administracije“, izvijestio je Rogin, citirajući dužnosnike iz tranzicijskih krugova. On “je posvećen radu na mjerama jačanja oOužanih snaga, a zainteresiran je i za povezivanje Trumpovog upravnog aparata s vođama populističkih pokreta širom svijeta, posebice u Europi“.

Prije pridruživanja kampanji Donalda Trumpa, Bannon je bio izvršni direktor radikalno desne internetske stranice Breitbart News – stranici poznatoj po svojim usmjerenjima protiv ustaljenih političkih struktura i stavovima u okviru bjelačkog nacionalizma na teme kao što su to useljavanje i trgovina. U prvome tjednu predsjedničkoga mandata, Trump je već kao prioritete postavio brojne teme koje odražavaju Bannonove nacionalističke poglede, uključujući tu i pitanja graničnoga zida i postavljanja ograničenja na useljavanje i prijem izbjeglica. On je pronosio i Bannonove tvrdnje kako su zapravo “mediji – opozicijska stanka“.

Uloga Breitbarta u okvirima Trumpove Bijele kuće i dalje jača: Sebastian Gorka, urednik specijaliziran za pitanja nacionalne sigurnosti na Breitbartu, kojeg je Trumpova kampanja plaćala za političko savjetovanje, mogao bi također postati članom Vijeća nacionalne sigurnosti. Julia Hahn, autorica s Breitbarta poznata po vrlo tvrdim stavovima po pitanju useljavanja, pridružit će se administraciji kao posebna pomoćnica predsjednika.

Zasjedanjima Užeg odbora Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD predsjedavat će bivši general pukovnik Michael Flynn, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, i Tom Bossert, Trumpov savjetnik za domovinsku sigurnost. Ministar obrane James Mattis i Trumpov nominirani ministar vanjskih poslova Rex Tillerson imat će mjesto u Odboru, iako oni tu zapravo “započinju svoj rad s nepovoljne pozicije“, rekao je Rogin.

Oni će se tu “boriti za utjecaj s timom jakih osobnosti, koje užurbano prekrajaju po temama, stvarajući planove i hraneći već ionako bliske veze” s Trumpom, napisao je Rogin, referirajući se tu na Bannona, Kushnera i Priebusa.

Ministar energije, te direktor Ureda za upravljanje i proračun, također su skinuti s liste odborskih lista “redovitih članova”, a ni zamjenik ministra vanjskih poslova više neće biti pozivan na svaku sjednicu Odbora. Predsjedavajući Vijeća ekonomskih savjetnika neće biti pozivan čak ni “kada se teme o kojima će se raspravljati tiču njihovih odgovornosti i stručnih područja“.

Jednostrani potezi

Donald Trump s kćerkom Tiffany, i zetom kćerke Ivanke, Jaredom Kushnerom

Već izgleda kao da Trump marginalizira utjecaj karijernih službenika s opsežnim federalnim iskustvom u Ministarstvu domovinske sigurnosti (Departement of Homeland Security – DHS), u Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu obrane (Departement of Defense – DoD), te u Ministarstvu pravosuđa SAD.

U subotu je bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani izjavio za  televiziju Fox kako je baš on Trumpu pomogao sastaviti predsjedničku uredbu o “ekstremnom provjeravanju”, nakon što ga je Trump zvao i pitao kako da provede “zabranu za Muslimane” na “zakonit način”. Nadležni službenici su za CNN izjavili kako je ta uredba bila jednostrani potez predsjednika.

Osoblju Ministarstva domovinske sigurnosti, kazali su dužnosnici, bilo je dozvoljeno vidjeti uredbu kojom se branilo ulazak izbjeglica u SAD tek nakon što ju je Trump potpisao. I američko Ministarstvo vanjskih poslova, kao i Ministarstvo obrane, bili su isključeni iz njegova stvaralačkog procesa, izvijestila je NBC.

Nakon što su vidjeli uredbu, u DHS je bilo protumačeno kako ona za nositelje “zelene karte” iz država obuhvaćenih zabranom – koji su već i ranije bili podvrgnuti intenzivnim provjerama – znači da će im biti dozvoljen ponovni ulaz u SAD nakon putovanja u inozemstvo. No, to je tumačenje preglasano odlukama iz Bijele kuće, koja je kasnije potvrdila kako će za nositelje “zelene karte” takav ulazak biti dozvoljen na bazi “od slučaja – do slučaja”.

Politički tim u Bijeloj kući razvio je ove izvršne uredbe o izbjeglicama i vizama“, izvijestio je CNN, “i pri tome su uvelike zaobišli tradicionalni međuresorni postupak, koji bi omogućio Ministarstvu pravosuđa i agencijama zaduženim za domovinsku sigurnost da u njega dodaju svoj operativni doprinos“.

Kao rezultat toga postupanja dobivena je uredba bila neprecizna i otvorena za različita tumačenja – a onda i za pravno pobijanje.

Ta uredba “izgleda kao nešto što bi stažist sastavio tijekom pauze za ručak“, rekao je odvjetnik specijaliziran za pitanja imigracije Benjaminu Wittesu, glavnome uredniku internetske stranice Lawfare i višem stručnom suradniku specijaliziranom za proučavanje uprave pri Brookings Institution. “Moj je dojam da je ovo toliko loše napisano da je zapravo teško reći koji su sve mogući učinci“.

Predsjednik je ovom uredbom stvorio okružje bogato razlozima za pokretanje pravnih sporova” napisao je Wittes.

U nekoliko prvih sati od njenog potpisivanja specijalizirani odvjetnici i organizacije za ljudska prava već su pravno osporili ustavnost ove zabrane, obrazlažući kako ta zabrana krši već i tzv. Početne izreke (Establishment clause) Prvog amandmana na Ustav SAD, time što “eksplicitno neodobrava jednu religiju, i implicitno preferira neke druge“.

Odvjetnici koji zastupaju dvojicu izbjeglica iz Iraka, zadržanih u Zračnoj luci John F. Kennedy u New Yorku, podnijeli su dokumente kojima pravno osporavaju tu uredbu, a jedna savezna sutkinja u Brooklynu je u subotu navečer tim temeljem objavila i izvanredno rješenje kojim je odgodila nastavak postupka deportacije za te putnike.

Ta sudska odluka, kojom je uspostavljeno pravo privremenog i izvanrednog ostanka, sada omogućava onima koji su sletjeli u SAD i imaju važeće vize da ostanu u zemlji. I drugi savezni suci u Virginiji, Massachusettsu i saveznoj državi Washington također su donijeli izvanredne odluke po pitanju različitih aspekata ove izvršne uredbe.

 

Autor ovoga teksta je novinarka Natasha Bertrand. Članak je napisan za Business Insider (http://www.businessinsider.com/), američki portal specijaliziran za vijesti, na kojem je objavljen 29. siječnja 2017. godine pod originalnim naslovom “Trump just made a sweeping, unprecedented change to the National Security Council”. U originalu je tekst dostupan na internetskoj adresi: http://www.businessinsider.com/trump-steve-bannon-national-security-council-2017-1

 

NAPOMENA: Objavom u službenom glasniku SAD (Federal Register) od 4. travnja, Stephen Bannon je izuzet iz Užega odbora Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD. Ovom tihom odlukom, u javnosti uočenom 5. travnja, ojačana je pozicija umirovljenog generala H.R. McMastera, koji od 20. veljače 2017. godine obavlja dužnost predsjedničkog savjetnika za nacionalnu sigurnost. Poprilično klimavo službeno objašnjenje ove reorganizacije govori da Bannon više nije potreban u ovome tijelu, budući da se ondje našao prvenstveno kako bi “pazio na Flynna” (skandalima potresenog savjetnika Michaela Flynna, koji je sa svoje dužnosti sišao nakon samo 24 dana službe, 13. veljače 2017. godine). Uz to, u sastav Užeg odbora NSC-a vraćeni su ravnatelj Nacionalnih obavještajnih službi i načelnik Združenog stožera OS SAD, a dodan je i direktor CIA-e. 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.